Síťka na větracím otvoru

Tipy a rady na ochranu čmelína před škůdci.
Odpovědět
Dalibor
Příspěvky: 7
Registrován: úte 03. úno 2015 14:14:34

Zdravím všechny chovatele čmeláků,

rád bych vás požádal o konzultaci ohledně zabezpečení větracího otvoru. Jde mi o to, že jsem větrací otvor ze strany do úlu zabezpečil dvojitým přetažením staré záclony a upevnil lepící páskou. Netuším, jestli některý ze škůdců nedokáže tuto zábranu překonat resp. překousat. Zajímalo by mě co dokáže takový Zavíječ čmeláčí překonat aby se do prostoru ke čmeláčí rodině dostal. Děkuji všem za rady týkající se tohoto možného zabezpečení větracího otvoru do úlku.
majla
Stálý člen
Stálý člen
Příspěvky: 130
Registrován: úte 03. úno 2015 15:24:31

Ahoj, záclona u mě nevzbuzuje velkou důvěru, ikdyž myslím, že pokud bude jemná svojí funkci splní. To, že by jí zavíječ dokázal překousat není podle mě reálné. Jediné co údajně není potvrzeno je možnost, že by se mu podařilo naklást vajíčka na síťku a larvy by se samy dostaly do hnízda. Z toho důvodu někdo doporučuje udělat síťku dvojitě, tzn. jak z vnější strany tak vnitřní stěny úlu.

Já jsem použil u větrací pasti kovové síťky s okem menším než milimetr spíše tak 0,5x0,5mm a to mikrotahokov z nějakých vložek na chemické kotvy, to je ale zbytečně drahé lepší je ho sehnat samostatně.
http://www.tahokov.cz/mikrotahokov
Dalibor
Příspěvky: 7
Registrován: úte 03. úno 2015 14:14:34

Ahoj, děkuji za velmi zajímavý odkaz na síťky. Určitě využiji. :) díky moc!
vasik
Příspěvky: 18
Registrován: sob 28. úno 2015 0:00:46
Bydliště: Písecko

Zdar. Koupil jsem deset cm, jemné,drátěné síťky na hmyz v metrové šířce, za šest korun, rozstříhal nůžkamy a pájkou jí v pohodě zatavil z obou stran na novodurovou trubku dvacet cm dlouhou.
Trubku jsem rozřízl a na jednu stranu napájel slabou trubičku do které jsem prostřihl otvor. Vnitřek jsem polepil kvalitní obustrannou páskou a trubku slepil. Na odchyt škůdců dost dobré. :D :D
Odpovědět