Chov čmeláků v roce 2020

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen
Příspěvky: 611
Registrován: pát 27. dub 2018 15:04:22

Letos to začíná opravdu velkolepě. Od rána na zahradě hledaly už tři matky. Dvě zemní mi uletěly a jedna hájová usazena, ovšem bez zájmu. Víc než 2 hledačky za den jsem loni zaznamenal asi jen 3x za celé jaro.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Příspěvky: 389
Registrován: sob 02. pro 2017 14:39:47

Zdravim všetkých.Minulý rok som mal prvé navratilky 22.3.(zemna) a tento rok 16.3.Nieje to extra veľký rozdiel ale hladaciek je o dosť viac (dnes 7zemne,1uhorova).Majte sa.🐝
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Příspěvky: 341
Registrován: čtv 07. črc 2016 18:00:05
Bydliště: Slany

Ahoj,

u me take hledaji od nedele (prevazne zemni) a par pokusu o usazeni probehlo, ale zatim bez uspechu (vetsina zatuhla).

Ted jsem prestal aktivne hledat, protoze Niky ma asi pravdu - to ochlazeni o vikendu bude drsne a byla by skoda, kdyby hnizdo zaniklo. Necham to osudu :)

Marek
kaos
TOP člen
TOP člen
Příspěvky: 611
Registrován: pát 27. dub 2018 15:04:22

Dnes u mě hledali vesměs zemní, dvě usazené bez zájmu. Objevila se i první luční s 2 pruhy. Udělala orientační let, návrat jsem dnes ovšem ještě neviděl.

Ochlazení vypadá jako velký problém, předpověď je nejistá, je třeba počítat s teplotami mezi -6 a -12°C po dobu více dnů. Patrně napadne i nějaký sníh. Jsem rád, že mám v úlech topné kabely.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
lenkajitka
Příspěvky: 36
Registrován: stř 20. bře 2019 11:16:46

Ahoj,
V loňském roce jsem měla smůlu a nepodařilo se mi odchovat žádné hnízdo, ale letos se do toho chci pustit znova a doufám že budu úspěšnější. Úlky už jsem připravila a na zahradě vídám poslední dva dny hledající zemní .
Chtěla bych se optat na to, co tu čtu o mrazech a usazování čmeláků. Domnívala jsem se, že nějaký čas si matka připravuje ten "džbáneček " a hnízdo založí až později. Je tedy lepší se nyní nesnažit žádného čmeláka usadit ?
Zkoušela jsem dva zemní, ale u obou se mi stalo, že vylezly nahoru na vystýlku a vyndavala jsem je po hodině stříškou. Dávám vystýlku okolo vlezového otvoru, kde se snažím udělat malou komůrku, ale stejně nějak prolezou na vršek. Prohlížela jsem nějaká videa a viděla jsem, že nechávají vystýlku dále od vlezového otvoru. Jak se má vystýlka správně umístit ?

Lenka
julio
Nový člen
Nový člen
Příspěvky: 87
Registrován: pon 23. úno 2015 19:17:52
Bydliště: Žilina

Ahoj, od včera lietajú aj v Žiline, zatiaľ samé zemné. Mám od včera jedného samousadeného zemného, asi vlaňajší navrátilec na tom istom mieste. Už včera tam bol pohyb, len som nevedel aký a dnes som ho videl vletieť do čmelína.
Včera som sa pokúšal jedného usadiť, bez výsledku. Dnes štyroch a jeden sa podaril, zatiaľ sa vracia.
Uvidíme, hádam to ochladenie prežijú v pokoji, však mám čmelíny zateplené.
Paja Lovec
Příspěvky: 1
Registrován: pát 20. bře 2020 12:28:41

Tak včera usazena matka zemní, létala pravidelně po 30 minutách. Navečer jsem jí neviděl, ráno jsem myslel že se neusadila a otevřel čmelín aby se ohřál. Po kontrole vyplně jsem slyšel bzučení tak jsem rychle zavřel víko. Dnes to opět létá jako blázen, už jsem viděl 3 hledačky.
Jedna lezla do díry v zemi.
julio
Nový člen
Nový člen
Příspěvky: 87
Registrován: pon 23. úno 2015 19:17:52
Bydliště: Žilina

Dnes sa trocha ochladilo a tak aj hľadajúcich čmeliakov bolo poskromne. Z dvoch odchytených zemných ani jeden nezostal.
Po troch dňoch lietania sa dnes nevrátil samousadený zemný. Druhý, usadený zemný pravidelne lieta a párkrát som ho dnes zahliadol.
Malé druhy som zatiaľ nevidel, iba samé zemné. tak dúfam budúci týždeň ak sa oteplí.
kaos
TOP člen
TOP člen
Příspěvky: 611
Registrován: pát 27. dub 2018 15:04:22

Tak dnes byla poslední šance něco usadit než se ochladí. Povedlo se mi usadit dvě matky doslova na poslední chvíli, jednu ve dvě druhou ve tři odpoledne. První asi zemní nebo hájová druhá luční s dvěma pruhy. Obě udělali velice pěkný orientační let, zda se vrátily nevím. No zapnul jsem jim topení, bude to masakr, ale předpověď minim se trochu zlepšila. Přesto bude potřeba topit, nebo nosit na noc do tepla.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Uživatelský avatar
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen
Příspěvky: 160
Registrován: pon 18. čer 2018 13:42:33
Bydliště: Horní Popelov, okr. Č. Lípa

Tak jsem se den radoval z první usazené matky. Včera udělala 12 výletů, dnes ještě tři a teď už je 4. hodinu pryč. Kolik toho mohla za den stihnout? Vajíčka asi naklást ještě nemohla. Našel jsem jen takové pojmy jako že si hned staví džbáneček na nektar a brzy postaví i voskovou misku do které naklade vajíčka. Nic konkrétního. Jde mi o to, když je pár stupňů nad nulou, od kdy (kolikátý den po usazení) už je kritické, když se venku zdrží déle. Teď jsem dodělal do úlku 10 wattový příhřev, kdyby se náhodou ještě vrátila.
Ještě bych měl otázku na Kaose, kolika wattový vyhřívací kabel používá, případně o kolik stupňů nad okolí to vyhřeje. Vím že už to tu psal, ale nenašel jsem to.
Dík za případnou reakci.
Odpovědět