Chov čmeláků v roce 2020

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen
Příspěvky: 251
Registrován: sob 15. dub 2017 9:35:20

Seidlici píše:
stř 24. čer 2020 21:04:41
Ahoj Blanko, v mém jediném prvním čmelinu je taky jak v hnoji, ale je tam strašně živo, skalní a začínají i noví větší mladí, je možné že už matky?
Podle té nové knihy viz výše jsem vypočetl sílu hnízda na 100 ks, mrtvou matku se mi nepodařilo vytáhnout abych zjistil úmrtí bojem, možná se čmelinu ujala mladá matka nebo je čmelin bez vedení a spěje k záhubě. Do čmelinu by nemělo zatéct, ale pro jistotu jsem vyměnil střechu a ještě ochranu před dalším deštěm. V přítomnosti a za tepla jsem i větral, na výměnu si a vysušení si netroufam. Prosím foto jak to musí vypadat na výměnu a sušení příp. popis výměny papíru. Přeji pevné nervy a hodně zdaru a sluníčka.
Mám volný úplně stejný čmelín, udělám si v klidu papírovou výplň, udělám ji o 1mm menší, aby se tam opravdu vlezla, zatmění, červenou lampu, vybrat do 5l sklenice dělničky a všechno co vyleze nahoru, dospodu dát trochu vystélky, oni se uklidní, když už nic neleze, pomalu odebírám vystélku, když se dostanu k hnízdu musím velmi opatrně vytáhnout pomocí výtahu, je to papír s pomocnýma popruhama.Hnízdo ve stejném směru dám zpět do čistého čmelína, kde jsem si dala už zhotovený papírový obal nahoře přilepit páskou. Je to časově náročné. čmeláci jsou ve tmě a uklidní se než uklidím čmelín, když je vše hotové opět při červeném světle vhodím čmeláky do hnízda a rychle přikrýt hadrou, utěrkou ať to saje vlhkost. Neboj ani žihadlo není žádná hrůza. Ať se ti to povede. Mějte se.
kaos
TOP člen
TOP člen
Příspěvky: 611
Registrován: pát 27. dub 2018 15:04:22

Tak včera vyletěly matky u tmavých rokytek, je to docela hukot kolem klapky. Dneska se objevila první mladá matka u druhých lučních. Je to dost slabé hnízdo, původně jsem si myslel, že nemá moc budoucnost.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Uživatelský avatar
Pavels
Nový člen
Nový člen
Příspěvky: 67
Registrován: pát 29. kvě 2020 19:16:33
Bydliště: Domovská 768/33,Ostrava Hrabová, 72000

Niky1 píše:
čtv 25. čer 2020 7:38:58
Pavels píše:
stř 24. čer 2020 20:56:09

Co to je? Co jsem našel na textilii pod střechou. Obrázek. Mám se pustit okamžitě do kontroly hnízda? Nikdy jsem to nedělal, nemám kuklu a budou se mi třepat kolena :? Prosím poraďte .Dík
V prvé řadě bych chtěla poprosit ty kteří užívají hodně citace-prosím ponechejte z citace pouze to co je důležité k dotazu na který reagujete,jinak se příspěvky hodně roztahují,ale především se stávají velmi nepřehlednými,za sebe děkuji.

Pavelsi,možná to jsou i jeho kukly ;) ještě jsem je nikdy neviděla.Nemohl bys je prosím dát do skleničky a přikrýt nějakou síťkou,aby nemohli utéct při líhnuti a dát je na nějaké místo kde by nepřekážely?Moc by mě zajímalo jestli se z nich opravdu vylíhne antherophagus,díky.
A tady odkaz jak postupovat při kontrole https://www.facebook.com/hashtag/cmelac ... rolahnizda
Pozdě, všechny jsem je rozšlápnul vč broučka, ale až mi přijde z e-shopu klobouk a rukavice, budu kontrolovat hnízdo a tam asi taky budou. :o
Pavels
Uživatelský avatar
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Příspěvky: 314
Registrován: pát 25. srp 2017 22:41:14
Bydliště: Valašské Meziříčí+Zašová
Kontaktovat uživatele:

Při včerejší kontrole i když bylo teplo a hezky,skalní nelétali,otevřel jsem čmelín a uvnitř slabé bzučení,tak jsem hnízdo odkryl a uvnitř jen několik dělnic,samci a dvoje larvičky těsně před zakuklením-takže taky sirotci,jen dělnice nakladly nějaké vajíčka se samčími potomky..
Uživatelský avatar
Niky1
TOP člen
TOP člen
Příspěvky: 1258
Registrován: ned 27. pro 2015 21:32:56

Marku,divila jsem se,že máš tak brzy nové matky polní/rolní.No a k mému překvapení i u mně dnes první vyletěla ;) ,usazení 10.4..
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Příspěvky: 341
Registrován: čtv 07. črc 2016 18:00:05
Bydliště: Slany

Niky1 píše:
pát 26. čer 2020 18:48:19
Marku,divila jsem se,že máš tak brzy nové matky polní/rolní.No a k mému překvapení i u mně dnes první vyletěla ;) ,usazení 10.4..
To jsem rad ze nejsem jedinny :)

Dnes jsem mel cas pozorovat hnizda par hodin a nejvetsi hukot je ted u Lucnich, kde leta jedna matka za druhou (jedna udelala suverenne i navstevu dovnitr do vedlejsiho hnizda skalnich) a pak druhe divoke Rokyove kde puvodni vchod do hnizda jiz "pretekl" a zacaly chodit jinudy - odhaduji nekolik desitek novych matek...
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Příspěvky: 341
Registrován: čtv 07. črc 2016 18:00:05
Bydliště: Slany

Dnes dopoledne ma byt v poradu Polopatě na CT1 neco o cmelacich - jsem zvedav co/kdo tam bude :)
Uživatelský avatar
Niky1
TOP člen
TOP člen
Příspěvky: 1258
Registrován: ned 27. pro 2015 21:32:56

Dnes mi u skalní usazené 7.4. vyletěli první samečci s krásně žlutými prvky.Většinou jsem je mívala jen s velmi nevýraznými žlutými znaky.Jen doufám,že budou i nějaké matky,jelikož zakladatelka byla už dříve vystrčena před vchod,tak mám trochu obavy. ;)
Uživatelský avatar
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen
Příspěvky: 160
Registrován: pon 18. čer 2018 13:42:33
Bydliště: Horní Popelov, okr. Č. Lípa

Dík za info o pořadu. Rady tam byly spíš pro někoho, kdo o čmelácích zatím jen uvažuje. Ale nemyslím si, že by tento druh popularizace byl přínosný. Chybělo tam pár zásadních informací, bez kterých začínající nadšenec může napáchat víc škody než užitku...
Držím palce Niki aby to dobře dopadlo.
Mám tři úlky se skalními, které jsem usadil 15. a 16. 4., tak doufám že se taky brzy dočkám.
Včera se u jedněch skalních večer vyvalila hrst dělnic na česno a zůstaly i pod klapkou, takže to vypadalo na "noc otevřených dveří". Opatrně jsem je shrnul do misky a dal je přikryté kartonem pod čmelín. Za nějaký čas se pod klapkou objevilo pár dalších. Bylo kolem 22. hodiny a už jsem to nechal.V 6:30 ráno jsem našel dělnice v misce a na česnu byl klid. Dnes je provoz normální.
Pamatuji se, že se to v minulých letech taky stalo.
Co by to mohlo signalizovat?
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Příspěvky: 341
Registrován: čtv 07. črc 2016 18:00:05
Bydliště: Slany

Taky jsem se tesil, co pekneho o cemlecich reknou v Polopatě, ale nakonec me to spise take zklamalo. Pan Pavela je sice dobry entomolog, ale jeho navod na cmelaky nebyl myslim pro laiky dobry :(

Jinak update ode me:

- dalsi a dalsi matky u Lucnich
- prvni samecci u prvni usazene Skalni
- zahlednuta dalsi matka u Rolnich

A na zaver otazka pro vetsi znalce - co je tohle za fesaka/fesandu na levanduli? Krasna zluta hlavicka a celkove vybarveni, toho jsem videl v me lokalite poprve...

Obrázek
Odpovědět