Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Honzo,ještě že jsi je přesunul do čmelína,za to se ti odměnili. :D
Niky, určitě! V tom květináči by se asi nejspíš "uvařili"...
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:Tak u mě skalní zatím fungují. Pravda, už nelétají tak intenzivně jako dříve. Dnes při kontrole vnitřku vylezly na povrch hnízda i dvě nové matky a celý roj ještě solidně bzučel. Ze škůdců jsem objevil jednu mouchu. Tak snad kolonie ješte nějaký týden vydrží. ;)
Tak u me je uz opravdu konec - do ulu se navecer vraceji 3-4 delnice a jinak prazdno, necham je v klidu dozit. Za to je na co koukat po zahrade - vidam hodne casto kralovny zemnich :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Vrátil jsem se po několika dnech z práce a doma mě čekalo nemilé překvapení. Siťky na větrací pasti pro zavíječe byly prokousané - a to až do hnízda. Byla to díra vždy o průměru tak 1 cm. Někdo si dal tu práci a dostal se přes tři síťky až do hnízda. Síťka je z nějaké umělotiny, něco jako známe na větracích otvorech od ZD. Tak jsem ji okamžitě nahradil velmi jemnou drátěnou síťkou. Jinak v hnízdě je zdá se vše v pořádku. Nevím, který škůdce by tohle dokázal, možná sršeň. :? Taky to mohla být mladá matka od skalního. Vzpomínám si, že asi před týdnem jsem měl past vyndanou a čistil jsem ji. Otvorem pro past tehdy vylétla mladá matka. Možná se tedy tudy také chtěla vrátit. Každopádně mám o čem přemýšlet. :?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,je docela možné,že to ta matka udělala pokud se tehdy zpátky nevrátila přes klapku.Kdyby to byl sršeň tak bys měl hnízdo vypleněné.
Mě jeden rok vykousali otvor v síťce ze sklovlákna,místo aby vylezli vchodem.
jans

Dnes jsem sundal stříšku a vypustil několik much z pod síťky,pak jsem zaklepal,hnízdo se nmírně nadzvedlo,udělala se dírka v hnízdě a vylezla matka,patrně mladá,tak jsem to zase zadekloval,ještě to tam žije,myslím že mají po termínu,měli by být pyč.
jans

Včera kontrola čmelínu a opět to samé.Uvnitř bzukot,kdoví kolik jich tan ještě je.I malou housenku jsem viděl,tak 1cm.
Niky1
TOP člen
TOP člen

U mně také uvnitř ještě několik lučních dělnic,polní létají na pastvu i několik zemních dělnic,občas zahlédnu i matku.
Na rostlinách jsou čmeláci polní,sem tam zemní a ostatní už nějakou dobu vůbec rostliny nenavštěvují.Samečci skalních před nějakým časem létali,ale matka se bohužel neobjevila ani jedna,takže na jaře asi bude problém někde nějakou objevit.Nechám se překvapit. :D
jans

Tak včera byla v hnízdě samička a jedna dělnice,dnes nikdo,hnízdo jsem rozhrábl a byly tam nějaké housenky,tak do 1cm,nějaké černé kokony,patrně mouchy,ty tam lítaly.Ty housenky se proháněly i v kuklách od čmeláků,jestli tam ještě nějaké byly k vylíhnutí tak je určitě zlikvidovali,byla tam třeba jen malá dírka,jinak celá kukla.Celou dřevěnou budku jsem spálil,bylo to stejně rozjeté.Hnízdo bylo asi slušné,hromada prázdných kukel,přes 50.Takže je po sezóně.
jans

Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

U mě už taky skalní končí. Hnízdo je téměř opuštěné. Dnes při kontrole jsem objevil ještě šest dělnic. Ale už dožívají, ven skoro nelétají.
Odpovědět