Niky, určitě! V tom květináči by se asi nejspíš "uvařili"...Niky1 píše:Honzo,ještě že jsi je přesunul do čmelína,za to se ti odměnili.
Chov čmeláků v roce 2016
Tak u me je uz opravdu konec - do ulu se navecer vraceji 3-4 delnice a jinak prazdno, necham je v klidu dozit. Za to je na co koukat po zahrade - vidam hodne casto kralovny zemnichHonza79 píše:Tak u mě skalní zatím fungují. Pravda, už nelétají tak intenzivně jako dříve. Dnes při kontrole vnitřku vylezly na povrch hnízda i dvě nové matky a celý roj ještě solidně bzučel. Ze škůdců jsem objevil jednu mouchu. Tak snad kolonie ješte nějaký týden vydrží.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Vrátil jsem se po několika dnech z práce a doma mě čekalo nemilé překvapení. Siťky na větrací pasti pro zavíječe byly prokousané - a to až do hnízda. Byla to díra vždy o průměru tak 1 cm. Někdo si dal tu práci a dostal se přes tři síťky až do hnízda. Síťka je z nějaké umělotiny, něco jako známe na větracích otvorech od ZD. Tak jsem ji okamžitě nahradil velmi jemnou drátěnou síťkou. Jinak v hnízdě je zdá se vše v pořádku. Nevím, který škůdce by tohle dokázal, možná sršeň. Taky to mohla být mladá matka od skalního. Vzpomínám si, že asi před týdnem jsem měl past vyndanou a čistil jsem ji. Otvorem pro past tehdy vylétla mladá matka. Možná se tedy tudy také chtěla vrátit. Každopádně mám o čem přemýšlet.
Dnes jsem sundal stříšku a vypustil několik much z pod síťky,pak jsem zaklepal,hnízdo se nmírně nadzvedlo,udělala se dírka v hnízdě a vylezla matka,patrně mladá,tak jsem to zase zadekloval,ještě to tam žije,myslím že mají po termínu,měli by být pyč.
U mně také uvnitř ještě několik lučních dělnic,polní létají na pastvu i několik zemních dělnic,občas zahlédnu i matku.
Na rostlinách jsou čmeláci polní,sem tam zemní a ostatní už nějakou dobu vůbec rostliny nenavštěvují.Samečci skalních před nějakým časem létali,ale matka se bohužel neobjevila ani jedna,takže na jaře asi bude problém někde nějakou objevit.Nechám se překvapit.
Na rostlinách jsou čmeláci polní,sem tam zemní a ostatní už nějakou dobu vůbec rostliny nenavštěvují.Samečci skalních před nějakým časem létali,ale matka se bohužel neobjevila ani jedna,takže na jaře asi bude problém někde nějakou objevit.Nechám se překvapit.
Tak včera byla v hnízdě samička a jedna dělnice,dnes nikdo,hnízdo jsem rozhrábl a byly tam nějaké housenky,tak do 1cm,nějaké černé kokony,patrně mouchy,ty tam lítaly.Ty housenky se proháněly i v kuklách od čmeláků,jestli tam ještě nějaké byly k vylíhnutí tak je určitě zlikvidovali,byla tam třeba jen malá dírka,jinak celá kukla.Celou dřevěnou budku jsem spálil,bylo to stejně rozjeté.Hnízdo bylo asi slušné,hromada prázdných kukel,přes 50.Takže je po sezóně.
Poslední 2 fotky http://jansjans.rajce.idnes.cz/cmelaci/