Dneska odpol 4 pokusy.3x zemní jednou skalní.Hledají strašně málo na to jak bylo hezky...Skalní se ani nezdržela, 2 zemní jsem po hodině vypouštěla střechou.Nebyly kupodivu zatuhlé,ale já je po hodině prostě pouštím.Poslední usazení až v 18.15.Za 15min se přihnal vítr a velká změna počasí.Ani nevím jestli vylétla.Dala jsem mech do vchodu,zítra ev.zkontroluju ,jestli tam nezamrzla.Takže odpoledne s nulovým výskedkem.Ta moje zmatená včerejší lučnice...nevim.neměla jsem čas hlídat,ale spíš asi taky nic..
Hájová létá,s klapkou nemá problém..jen..přilétla a všimla jsem si, že nemá vůbec rousky pylu na nohách? Je to normální?
Chov čmeláků v roce 2017
Díky kavco, určite, je to čmelák rokytovýkavcaa píše: ↑ned 09. dub 2017 20:21:59Je to čmelák rokytový?To jsem natočila dnes .Viděla jsem jí tu opakovaně.
https://www.youtube.com/watch?v=tbRjWCTB1Fk
musíte si to trošku zpomalit, není to žádná sranda ji zachytit
Janeku děkuju za odpověď.Dneska na třešince další z těhle krasavic,ale kožíšek měla více dohněda,neměla rousky.Jsou to opravdu krasavice....jak je to s tím pylem.Nosí vždycky pyl nebo jdou někdy jen na nektar?
Není zač kavco intenzitu vyletovania za potravou a zber potravy /pylu nebo nektaru/ závisí na momentálnej potrebe královny, t.j. v akej fázi sa hnízdo nachádza, či tam sú vajíčka nebo larvy atď..atď.. je to úplne normálne že nekedy jen pyl a inokedy zase nektar
Děkuju,trochu jsi mě uklidnil...při oteplení bylo vidět, že změnily obě taktiku..vrátila se domů a během chviličky hned vylétla znovu .Nemusí tolik zahřívat plod , tak dělá zásoby.Budou je holky potřebovat, bude zima a ošklivo..
Děkuju za odpověď Janeku.
Dnes kolem 18. hodiny odchycen čmelák zemní a skalní .. královny tu dnes nehledali, jen málo. Studený vítr
Zemní nezostala, ale skalní úlek s radostí prijala. Tušil som to podle toho jak se chovala, do úlku si vlézla sama a nevadil jej ani 20 minutový transport - ako vždy, autem Takže 5/8 /ale mám ješte 2 přepravky které v prípade nutnosti použijem ako úly/
2x zemní, 1x rokytový, 1x skalní, 1x nevim.
Zemní nezostala, ale skalní úlek s radostí prijala. Tušil som to podle toho jak se chovala, do úlku si vlézla sama a nevadil jej ani 20 minutový transport - ako vždy, autem Takže 5/8 /ale mám ješte 2 přepravky které v prípade nutnosti použijem ako úly/
2x zemní, 1x rokytový, 1x skalní, 1x nevim.
Naposledy upravil(a) Janek92 dne pon 10. dub 2017 21:10:25, celkem upraveno 2 x.
Tak taky pridam update.
Skalni vcera nezustala (cmelin byl prazdny). Dnes litaly mene (vitr) ale pokud clovek hleda, najde. Probehly dalsi dva pokusy se skalnimi na modoru klapku, ale opet nic - tento rok se jim ke me nechce. Konzultoval jsem modrou klapku s p. Dobrym ze ZD a rikal ze s nimi problem nema.
Pozdeji odpoledne nez se zatahlo jsem pozoroval cmeliny, obe zemni litaji ale mam obavy ze se mi vratily skalni z minuleho roku - jednu jsem zahledl jak si to ihned namirila do cmelinu k zemni, tak nevim jak tohle cele dopadne...
Ted bude chladno a vetrno, tak myslim ze na tyden mame vsichni utrum
Skalni vcera nezustala (cmelin byl prazdny). Dnes litaly mene (vitr) ale pokud clovek hleda, najde. Probehly dalsi dva pokusy se skalnimi na modoru klapku, ale opet nic - tento rok se jim ke me nechce. Konzultoval jsem modrou klapku s p. Dobrym ze ZD a rikal ze s nimi problem nema.
Pozdeji odpoledne nez se zatahlo jsem pozoroval cmeliny, obe zemni litaji ale mam obavy ze se mi vratily skalni z minuleho roku - jednu jsem zahledl jak si to ihned namirila do cmelinu k zemni, tak nevim jak tohle cele dopadne...
Ted bude chladno a vetrno, tak myslim ze na tyden mame vsichni utrum
Zdravím všechny. Tak v sobotu to vypadalo, že mám 3x zemního a jednoho rolního. Včera a dnes mi však dva zemní vůbec nevyletěli. Nechci si připustit myšlenku, že bych o ně přišel. V loňském roce se mi stalo, že zemní mi vyletěl až po 4 dnech na pastvu a hnízdo prosperovalo dobře až do podzimu.
Jinak poslední dva dny byly ideální podmínky pro čmeláky, ale moc jich vidět nebylo. Kromě pár zemních jsem na jiné nenatrefil a matky, které jsem usazoval vůbec nejevili zájem. Přibližně pět dní usazuji do těch mých plastových čmelínů, které se mi nepodařilo obsadit ani v loňském roce. Přesněji řečeno v jednom se mi sám usadil rolní, ale po 14 dnech zmizel.Začínám nad nimi lámat hůl. Proto jsem dnes ještě narychlo připravil jeden malý dřevěný na drobnější čmeláky / pokud ještě budou hledat/.Přeji všem mnoho loveckých úspěchů.
Jinak poslední dva dny byly ideální podmínky pro čmeláky, ale moc jich vidět nebylo. Kromě pár zemních jsem na jiné nenatrefil a matky, které jsem usazoval vůbec nejevili zájem. Přibližně pět dní usazuji do těch mých plastových čmelínů, které se mi nepodařilo obsadit ani v loňském roce. Přesněji řečeno v jednom se mi sám usadil rolní, ale po 14 dnech zmizel.Začínám nad nimi lámat hůl. Proto jsem dnes ještě narychlo připravil jeden malý dřevěný na drobnější čmeláky / pokud ještě budou hledat/.Přeji všem mnoho loveckých úspěchů.