Chov čmeláků v roce 2017
Já navečr což je 21,30 ucpávám vchod , když nemám klapku úplně dole, vatou. Ráno v 5,15 otvírám a vždy mám na vatě nějakého zakousnutého , který chtěl ven. Dělničky pod střechou vesele lítají, klapku mám na špejli, s mezerou tak 3mm. Jsou tak maličké, že jim to nechci úplně zavřít, navíc tam nevidím, musím na žebřík se zrcátkem, abych na ně viděla s tou malou škvírkou jim to jde, nechám to tak tři dny a pak úplně zavřu. Udělám to dobře? Niky Kavčo poraďte prosím. U dvou sklaních čekám na dělničky koncem měsíce, ale královny jsem neviděla vylítávat, jenže je chladno a myslím, že mají hodně práce se zahříváním a krmením.V kůlně, kde jsem si myslela, že je v bezpečí jsem našla ráno na zemi u úlku zavíječe. Hrůza. Úl jsem prohlédla, byl v pořádku, zavěsím nad něj lapací destičky, protože vchod mám venku, výpary by snad neměly být na závadu. Jinak je to radost pozorovat ty malé, černé olivy jak lítají o závod bez ohledu jaké je počasí. Mějte se.
Trámy jsou na výšku 23-25cm, taková je mezera . Myslím, že jsou v pohodě, jen budu muset udělat z ucpaných suků v létě větrání, dám dvakrát síťku proti mouchám a přilepím to stříbrnou lepicí páskou jen nevím jak lépe řečeno čím slepit ty dvě vrstvy sítě k sobě.
Tak teď si nejsem jistý, poraďte mi, je to pačmelák?
- Přílohy
-
- 1.jpg
- (227.23 KiB) Zatím ještě nestaženo
Moje skalní dnes létala už sedmý den s dělnicemi
,také vám některá skalní tak dlouho létala s dělnicemi?
Já by byla radši,kdyby už zůstala uvnitř v bezpečí a ona pořád létá.
Doufám,že dnes to už bylo naposledy a od zítřka bude doma. 
A pažitka u mně selhala.Výjimečně se občas na moment skalní zastaví,ale jinak tam jsou jen včely.Spíše je vidím na štědřenci,šantě a zimní cibuli,tu oni miluji.

A pažitka u mně selhala.Výjimečně se občas na moment skalní zastaví,ale jinak tam jsou jen včely.Spíše je vidím na štědřenci,šantě a zimní cibuli,tu oni miluji.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Já čekám dělnice od skalní během následujících dní. Tak uvidím,Niky1 píše: ↑pát 26. kvě 2017 19:46:32Moje skalní dnes létala už sedmý den s dělnicemi,také vám některá skalní tak dlouho létala s dělnicemi?
Já by byla radši,kdyby už zůstala uvnitř v bezpečí a ona pořád létá.
Doufám,že dnes to už bylo naposledy a od zítřka bude doma.
Na pažitku mi létají téměř výhradně skalní a v létě bývá skalními obalená.
Honzo,je možné,že i u mně pak na ni budou létat,když budou mít později menší výběr.
Na rododendrony mi vždy létalo plno čmeláků,loni nic moc a letos tam sem tam vidím nějakého lučního nebo rokytového.
Buď lepší výběr nebo málo pylu? 
edit:tak možná to bude i druhy,rozkvetly červené typu Zembla,mají pěkně žluté prášníky a na nich je konečně víc čmeláků.
A ta skalní létá jak o život i dnes to je osmý den.
Jestli to nesouvisí nějak s menším množstvím dělnic,ale i tak to nechápu,tak dlouho?
No a prvomájová zemní má ode dneška už také dělnice.
Takže budu čekat jen na dělnice od těch dvou květnových skalních. 

edit:tak možná to bude i druhy,rozkvetly červené typu Zembla,mají pěkně žluté prášníky a na nich je konečně víc čmeláků.

A ta skalní létá jak o život i dnes to je osmý den.

No a prvomájová zemní má ode dneška už také dělnice.

- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny ! Niki , síťka se mi osvědčila.Přiklopím čmeláka síťkou (musím dávat pozor abych ho nepřimáčkl tou obručí) a pak nadzvednu cíp síťky a on vzlétne nebo přeleze nahoru. Pak jen síťku přeložím a je tam chycený. Potom zasunu přenosku do síťky tak , že ho jakoby navedu tou záclonou do přenosky, pak přenosku natočím sítkem na slunce, počkám ,až tam přeleze a rychle zašpuntuju uzávěr. Přenosku používám i na zavádění do úlku, jen sítko zacloním , aby tam nebylo světlo a ona pak přeleze do úlku. Trochu cviku a jde to snadno. Do sáčku nebo pet lahví, bych já asi nechytil nic.Niky1 píše: ↑pon 22. kvě 2017 20:52:13Olo děkuji,mě už za několik dní také pokvete,tak jsem zvědavá jestli na ni půjdou,protože mi ji v minulosti navštěvovali převážně zemní.Ale také je pravda,že jsem několik roků skalní neměla,prot jsem možná viděla ty zemní.![]()
Pepane,jak se ti osvědčila ta síťka ze záclony?Vznese se čmelák nahoru když jí na konci chytíš nebo jak to děláš?
Ten štědřenec na kmínku vypadá hezky.![]()
Nevím jestli nemají oranžový pyl některé odrůdy kanadských borůvek.Viděla jsem tam skalní s oranžovými rousky,ale ona mohla předtím být na jiné rostlině.![]()