Chov čmeláků v roce 2017
Ahoj. Niki1 mala si pravdu, včera mi vyleteli prvé mladé matky. Syn robil paniku keď ich zbadal a myslel si, že sú to pačmeliaci. Ja som bol v práci a tak mi to len nafilmoval. Ďalšou záhadou mi bol včera hľadajúci zemný. Je už dosť pokročilá doba. Nemal som pri sebe nič do čoho by som ho mohol chytiť a pokúsiť sa usadiť do voľného čmelína.
Honzo nádherný fotky. Můžete mi prosím poradit, moji podstřešáci llítají o závod, ale nemůžu jim sundat klapku úplně dolů, protože ztrácejí pyl. Dávám jim tam stéblo slámy, aby měli mezeru, pak je to v pořádku. Nemám trochu zabrousit hranu otvoru? Dnes jsem uviděla malou skalní vylézat. Leze po zádech a dole vypadne na záda, pak chvilku leží. Dnes večer se asi podívám do úlu, vím červené světlo, ale nevím jestli poznám co se tam děje, vůbec se mi nechce je rozhrabávat, asi to nechám přírodě. Včera sekaly techn. služby příkopy. Traktor s těma řetězama. Všechno rozemleté na kaši. Vím, že tam měli hnízdo zemní i skalní, myslím, že je nenajdou. Je to fakt děs.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Blanko, nechte klapku zavřenou, riskujete vniknutí pačmeláka nebo much (jejich larvy dokážou taky hnizdo pořádně oslabit). Dělnic je dostatek a nějaký ten ztracený pylový rousek jim nevadí, i když je to samozřejmě škoda. Jen je potřeba udržovat klapku v čistotě, hlavně na noc musí být dokonale zavřená. Ztráta nějakých pylových rousků na klapce je normální a jen to svědčí o tom, že hnízdo sílí a provoz je čím dál větší...
Chladenie čmelína čmeliaka rakytového. Teplota vonku 26 stupňov. Umiestnený na druhom poschodí paneláka.
https://www.youtube.com/watch?v=J9Y6UWvovL8&t=5s
https://www.youtube.com/watch?v=J9Y6UWvovL8&t=5s
Jo jo.Moje luční a první zemní taky už i omatlávají klapku pylem nebo voskem a mají i rousky na česně.Je to celkem zajímavé.U zemních jsem našla několik různých barev rousků.Od smetanově bílé, přes oranžovou až po skoro červenou.Je vidět, že všechny nesbírají jen jeden druh.Několikrát za odpol, když jdu kolem jim to čistím.Je tam pěkně živo.
Bála jsem o skalní.Měla jsem pocit, že málo létají, ale včera navečír jsem viděla 5 za sebou nových, které zaměřovaly.Jedna co se vracela měla úplně temné rousky.Na černých nohách to nebylo skoro vidět.Ale pomáhala jsem jí pod klapku...tak tam bude asi taky vše OK.Taky jsem zas chytila pačmeláka.Obrovskýho.
Jen u těch nových matek..nejsem si jistá jestli je poznám....Ale na královnu se mi zdají malé.Ještě vyrostou?Nejsou to jen větší dělnice?Ale zase o tolik?Navíc jsem viděla novou dělničku/maličkou/ zaměřovat.Takže ty velké asi budou opravdu matky..No nevím.. A Jak dlouho žijí dělnice.Celou dobu vývoje hnízda ?Dožijí se první dělnice konce hnízda?A nosí nové matky i pyl?
No ,je vidět, že jsem ještě pěknej zobák
Jo a Blani, ty moje trumbery taky lezou některé po zádech a pak padají..dělala to tak i matka skalní a občas i zemní.Ale všimla jsem si to prakticky u všech.Jedno jakou mají klapku, jestli originál ZD nebo lehčí od manžela..
Bála jsem o skalní.Měla jsem pocit, že málo létají, ale včera navečír jsem viděla 5 za sebou nových, které zaměřovaly.Jedna co se vracela měla úplně temné rousky.Na černých nohách to nebylo skoro vidět.Ale pomáhala jsem jí pod klapku...tak tam bude asi taky vše OK.Taky jsem zas chytila pačmeláka.Obrovskýho.
Jen u těch nových matek..nejsem si jistá jestli je poznám....Ale na královnu se mi zdají malé.Ještě vyrostou?Nejsou to jen větší dělnice?Ale zase o tolik?Navíc jsem viděla novou dělničku/maličkou/ zaměřovat.Takže ty velké asi budou opravdu matky..No nevím.. A Jak dlouho žijí dělnice.Celou dobu vývoje hnízda ?Dožijí se první dělnice konce hnízda?A nosí nové matky i pyl?
No ,je vidět, že jsem ještě pěknej zobák
Jo a Blani, ty moje trumbery taky lezou některé po zádech a pak padají..dělala to tak i matka skalní a občas i zemní.Ale všimla jsem si to prakticky u všech.Jedno jakou mají klapku, jestli originál ZD nebo lehčí od manžela..
Julio,tak to máš skvělé. Já bohužel takové štěstí nemám,tak si musím právě pomáhat stínovkou.
U nás je prozatím s pačmeláky klid.Kavcao,matky lučních se velikostí od dělnic dost odlišují a navíc vydávají takový hluboký tón,na rozdíl od vysokého tónu dělnic
U nás je prozatím s pačmeláky klid.Kavcao,matky lučních se velikostí od dělnic dost odlišují a navíc vydávají takový hluboký tón,na rozdíl od vysokého tónu dělnic
Tak se mi konečně podařilo nafotit detail klapky a hlavně natočit vlez pod klapku,jiní čmeldové jdou na poprvé.Zatím není moc dělnic,na matky je ještě hodně času.Mám tam měděný drátek z cívky asi 0,4mm,než zavřu úplně tak je to jen na 0,4mm,dal by se použít i jako záklopka aby neprolezlo něco většího,ještě jsem to nepoužil.Mouchy opravdu zdecimují hnízdo.
Chybička se vloudila, tady je odkaz http://jansjans.rajce.idnes.cz/cmelaci_2017/