Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jansi,tak to není na moje nervy.Já bych jim nejraději dělala "dveřníka". :lol:

Dnešním dnem už mají všechny tři luční rodinky nové matičky. :D
jans

Když se čmeláci naučí fotbal tak nějaké vrátka je brnkačka,jsou to chytří tvorové.Myslím že je na královny moc brzy,aspoň u mě,dělnice byly až tak po 35 dnech,byla zima a pohyb je ještě slabý,hnízdo ještě není rozrostlé.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jansi,pokud máš zemní,tak matky asi nejdřív ke konci června.Tak brzy mají nové matky luční ,rokytoví,zahradní a před zemními mají rychleji hájoví,polní kolem poloviny července.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny ! Včera mi pořád lítala na jedno česno tato moucha, když jsem ji odehnal byla za chvíli zpět pak jsem ji chtěl chytit a už tam nebyla.
Tak nevím jestli se mi tam nedostala, vždy čekala na dělnici jak otvírá klapku. Brachycoma devia vypadá jinak. Mohla mít tak 7 mm , nevíte někdo co je zač ? :?:

Obrázekimage ru

Obrázekimage hosting 10mb limit

Obrázekupload image online

Uvidím dnes jestli se tam bude dobývat. Tak zatím.....
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Moc děkuju všem za rady. Večer dám klapky dolů a děj se vůle. Budu uklízet. Včera mi lítalo něco velkého černého, silně bzučícího kolem baráku odchytla jsem to bylo to celé černé s modrými křídly. Letěla jsem na internet a je to dřevodělka fialová, dnes zdecimovala všechny máky na zahradě. Zase budu odkopávat angl.trávník mimochodem krásný, hustý, každý by mi ho mohl závidět, a budu sadit svazenku, už mám zasazený i kostivaly. Vše pro moje pecičky. Ta zahrada bude hrozná, ale to bude potravy.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
čtv 01. čer 2017 18:59:56
Moc děkuju všem za rady. Večer dám klapky dolů a děj se vůle. Budu uklízet. Včera mi lítalo něco velkého černého, silně bzučícího kolem baráku odchytla jsem to bylo to celé černé s modrými křídly. Letěla jsem na internet a je to dřevodělka fialová, dnes zdecimovala všechny máky na zahradě. Zase budu odkopávat angl.trávník mimochodem krásný, hustý, každý by mi ho mohl závidět, a budu sadit svazenku, už mám zasazený i kostivaly. Vše pro moje pecičky. Ta zahrada bude hrozná, ale to bude potravy.
Ahoj, neměl jsem potuchy ,že něco takového existuje. Zde obrázek i pro ostatní.

Obrázekhost image
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ta moucha tam byla i dnes tak jsem ji už chytil, pod křídly má celý žlutý zadeček ?
Co je horší, že jsem přišel o trojku ,podruhé, tak se snažila holka.Dva dni žádný pohyb, kamínek na svém místě a když jsem dnes našel asi 10 m od
úlku mrtvou královnu tak mi to bylo jasné. Podíval jsem se dovnitř a byli tam už čtyři zavíčkované plody, byla tak blízko....
No dal jsem je ještě do "inkubátoru" tam kde chovám kvasné mušky a uvidím? Třeba se ještě vylíhnou a pak bych je ubytoval k jiné královně, byla by to aspoň nějaká útěcha za to její snažení. :cry:
Tak uvidím co bude dál.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tak to bude asi obyčejná moucha domácí , ta by do chodbičky asi nešla ?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Pepane, u mě ta moucha slídí také. Ráda by se dostala k zemním. Druh si netroufám říci. Ale budu rád, když zůstane venku...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, matka skalních už nevylétává. Nebyl jsem doma, tak to nemůžu říci přesněji. Létala ven ještě tak 2 - 3 dny. Takže asi obvyklá doba. ;)
Odpovědět