Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Každé začátky jsou těžké, ale je potřeba k chovu čmeláků přistupovat zodpovědně. Tzn. získat potřebné informace, nejasnosti a i zdánlivě malé problémy konzultovat se zkušenějším chovatelem, vyvarovat se častých a opakujících se začátečnických chyb. Je potřeba se rozhodnout kolik svého volného času a financí chci do chovu věnovat. I zde platí, že každá legrace něco stojí... Už jsem to tu zmiňoval, ale z chovu čmeláků se v posledních letech stává určitá móda a objevují se lidé bez potřebných znalostí... Každý není jako Jakub, který to vzal opravdu z gruntu a zvládl ve své první sezóně přestěhovat a odchovat hnízdo zemních. Nebo Ála, která v průběhu letošního roku pilně sbírá informace a připravuje vybavení na příští rok. ;)
Admin
Administrátor

Honzo, lépe bych to nenapsal ani já. Přesně tak to má být a k tomu slouží i tato diskuze.

Hezký den všem.
jans

Tak jsem dneska sklízel nařezané dřevo,chtěl jsem ho dát pod hromadu desek přikryté linem.Vloni jsem tam nechal uříznutý 2 litrový hranatý baňok s mechem.Dnes jsem ho chtěl vytáhnout abych měl místo na to dřevo.Povytáhnu a hrábnu z vrchu do toho mechu,nadzvednu a pod tím vidím několik čmeláků v pohybu.Tak jsem to rychle přikryl a dal tam odkud jsem to vytáh.Udivilo mě že je ještě funkční hnízdo,je už celkem pozdě.Sice jsem viděl ještě zemní na kvítkách u sousedů,ale mě nenapadlo že jsou to moji.2 hnízda už mám dávno prázdné.Baňoček nezateplený,s otevřeným vrchem,vevnitř mech.Vloni když byly ty mrazíky, měl soused pod chatkou taky hnízdo,jen nevím jestli chodili mezi desky a pod zem nebo měli hnízdo jen mezi deskami.Mrazíky přežili bez újmy.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Jansi, překvapení co? A jací to byli ?
Já jsem měl ještě v pátek poslední dělnici Zemní v posledním fungujícím ůlku. V neděli tam už nebyla tak jsem ho vyčistil a Lintran i z několika dalších
úlků zkusil tentokrát vyvařit v zavařovacím hrnci (takový ten starý pozinkovaný).Má dole tu podložku s dírama tak mohla voda krásně probublat.
Později dám fotky. Jednu várku Lintranu jsem vypral se Savem jak jsem psal a teď vyvařil jelikož tam byli kukly od much a nevím jestli by Savo
do nich proniklo? Konečně mouchy to je u mně nepřítel č.1. Žádného zavíječe jsem naštěstí neměl. Jo ty mouchy zůstali mrtvé nad vystýlkou pod sítkem co mám pod střechou. Nenalezly východ a tak vlastně neměly šanci vytvořit další generaci a šířit se dál. No a ty kukly jsem teď uvařil!
:)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ála U. píše:
sob 29. zář 2018 19:45:41
Ahoj všem,
tak jsem to celý přelouskala až sem, uf. Jste všichni moc stateční, že jste ten šílenej letošní rok zvládli, to vedro a sucho bylo příšerný.
K těm nováčkům - souhlasím s Karlem, nikoliv v počtu úlů pro začátek (sama bych ráda začala se třemi, které mám od ZD + mám tři podobné rezervní + ještě je mezi námi a novou sezónou Ježíšek :D ), ale v tom čerpání a hledání informací. Opravdu né každý je takovej jezdec jako Jakub, a leckdo může čmelákům spíše uškodit. Mám známého, který chtěl letos začít s chovem (v létě mezi řečí jsme zjistili, že se oba zajímáme o čmeláky). První matka mu chcípla u otevřeného větrání po zavedení do úlu, druhá se mu zamotala do dlouhých vláken výstelky a třetí sice předvedla ukázkový pátrací let, ale naštěstí se mu nevrátila (úl měl na zcela osluněné straně zahradní chaty. ). To je pak asi těžký a chudáci čmeláci, když s nima někdo začne takhle nezodpovědně. Já jsem do letoška neměla o chovu čmeláků ani tušení a začala jsem sbírat informace až po té, co mi kamarád řekl, ať nedělám hmyzí hotel, ale čmelín, že je to strašně jednoduchý. Že to jen chytnu venku čmeláka, dám ho do krabičky s mechem, udělám mu dírku a je to :? . Začala jsem hledat informace a zdaleka to není tak jednoduchý, jak si někdo asi myslí. Ale i tak se těším na moji první čmeláčí sezónu.
Mějte se bájo a ahoj.
Ahoj Álo, tak tě taky vítám mezi nás a přeji Ti v té sezoně 2019 hodně zdaru! Já už se taky nemůžu dočkat, ale to je na tom to krásné...
Pěkný příspěvek od tebe, ale jedno slovo ti tam asi "ujelo" snad na to přijdeš a opravíš ho... :)
Tak zatím.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Pepane, akorát stěrkuju :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: fakt ale super řešení na ten polystyren. Jde mi to pomalu, jedu to po jedné stěně na všech 13 úlcích, ale zas mi to hezky mezitím schne... A mám čas. Za rok nemusím moc řešit ochranu vnitřku, dám tam sice papír vložku, ale jen aby mi to moc nezadělali.

Brachycoma jsem na tom podobně, zaviječ mi sice jeden pronikl ale jen asi nakladl vajíčka u klapky, protože bylo jen asi 5-6 housenek co se živily odpadem v chodbě kousek za klapkou tam měly pavučinku a jedna dolezla až do úlku, ale tam jinak nic ani pavučinka.... A motýla jsem nenašel. Ty mouchy to jsou mrchy, tak dlouho to u klapky zkouší, až se jim to většinou povede, jsme zvědavý jak mi na ně pomůže ta boční past na klapce, dělal jsem ji speciálně pro ně :idea: Já teda měl kliku, že obě hnízda byla velmi silná a tak tam napáchaly škodu asi na 5-6 kokonech navíc v závěru tak možná urychlily konec, ale to spíš ta finální vedra, tak mi moc škodu neudělaly.

Měl jsem tam i 2 moly hned z jara, jak je popisoval Jakub, ty jsem si tam ale dotáhl asi jako vajíčko na králičích chlupech s kouskem kůže, čmeláčí populaci ale nijak neohrozili, žrali zřejmě tu kůži /srst - a dál nic neboť nevylítli ven a tak se asi nestihli spářit.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Iriska

Zdravím všechny čmelaře. Letos jsem absolvovala 1. sezónu chovu čmeláků s jedním úlkem. K Vánocům jsem manželovi zakoupila knihu o chovu čmeláků a zelenou klapku. Manžel je vynikající kutil, takže během zimy vyrobil luxusní čmelín, jak jsme mu říkali - apartmán. Dokonale zateplený vevnitř polystyrenem, s vnitřní kartonovou vystýlkou a husím krkem. Bytelná střecha byla ze 2vrstev, mezi nimiž byl vložen polystyren. Na pozorování jsme měli jemnou síťku a navíc plexisklo, které dokonale přiléhalo k hornímu okraji čmelína. Pro jistotu jsem mezi čmelín a víko dávala ještě ručník, aby se utěsnil. Vpředu byl 1 větrací otvor s několika vrstvami sítěk - lapací past, dal se zavírat a otvírat dřevěnou deskou. Na čmelín manžel umístil teploměr , který měřil teplotu venku i uvnitř. Při vyšší teplotě v létě jsem chladila shora přes síťku pomocí chladicích desek zabalených do papírové utěrky. Ve zverimexu jsem si vyptala myší podestýlku, kterou jsem nechala společně se zakoupenou bavlněnou cupaninou asi 14 dní ve čmelíně. Dovnitř čmelína jsem ještě navrstvila suchý mech ze zahrady a jemně nasříhané staré seno z hůry a kočičí chlupy našeho kocoura. Přestože byl čmelín nově natřený zvenku zelenou barvou na hračky, uvnitř to asi pěkně "vonělo". Čmelín jsem umístila na stinné místo k severní zdi, kde se nepřehříval a pověsila jsem na něj se 3 stran svazky se sušenou levandulí a tymiánem. Usadila jsem kvalitní matku čmeláka skalního ( na 4. pokus) 14. dubna. Říkali jsme jí Alžběta. Začátky byly těžké, proseděla jsem hodiny před čmelínem s touhou Alžbětu zahlédnout vletět nebo vyletět. Postupně si zvykla na klapku. Obrovské nadšení přišlo 5. května, kdy se vylíhly dělnice. Denně jsem obcházela kolem čmelína a okukovala ho. Večer před setměním jsem zavírala vstupní otvor špuntem a ráno jsem v 7 h otvírala čmelín, většinou už se 2 sedícími dělnicemi na špuntě. V polovině června začali čmeláci vytahovat podestýlku husím krkem ven. Musela jsem jim čistit husí krk drátem, při tom jsem dostala 2 žihadla, ale to mi nevadilo. Od 1. července vylétávaly velké matky, byla to nádhera. Celé prázdniny jsem měla co pozorovat. Čmelín jsem přes větrací síťku denně kontrolovala, nikdy nebyl zapařený, ale koncem léta se objevila zelená plíseň. Čmelín fungoval až do půlky září, pak už v něm bylo jen pár dělnic a definitivně skončil 28. září. Jsu hrdá, že se mi na 1. pokus všechno podařilo, nebyl zavíječ ani další škůdci. Nyní už jsem zahájila výsadbu medonosných rostlin na příští rok a moc se těším na další krásnou práci se čmeláky. Pečlivě sleduji tohle fórum a i díky vašim příspěvkům, které byly pro mě velmi užitečné, se mi podařilo čmeláky odchovat. Děkuji.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny a vítám zde Irisku ! Iris příští rok bych chtěl také konečně skalní ,nějak mi to sní nejde a ty hned první rok.
Tak ti gratuluji,že se ti povedli.Kvůli těm mouchám mě také napadlo ,pověsit levanduli nebo navonět stěny toho úlku repelentem. :idea:
Ale jen mě to napadlo a vzápětí přijde tvůj článek ,že jsi to už použila.Nevím jestli to tady na fo'ru taky někdo praktikuje ?
Tak že mám hned otázku "co mouchy" odradilo je to?
Mějte se krásně... :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Karle,máš to perfektně udělané na tom "rajčeti". Všechno krásně seřazené ,už jsem ti to chtěl pochválit dávno... ;)
Iriska

Pepan píše:
čtv 04. říj 2018 19:51:42
Zdravím všechny a vítám zde Irisku ! Iris příští rok bych chtěl také konečně skalní ,nějak mi to sní nejde a ty hned první rok.
Tak ti gratuluji,že se ti povedli.Kvůli těm mouchám mě také napadlo ,pověsit levanduli nebo navonět stěny toho úlku repelentem. :idea:
Ale jen mě to napadlo a vzápětí přijde tvůj článek ,že jsi to už použila.Nevím jestli to tady na fo'ru taky někdo praktikuje ?
Tak že mám hned otázku "co mouchy" odradilo je to?
Mějte se krásně... :)
Ahoj, mouchy to nejspíš odradilo, protože vevnitř nebylo nic vidět, našla jsem asi jen 5 kukel. Skalní se mi podařila na 1. pokus, před ní to byl 3x neúspěšně zemní.
Odpovědět