Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Pepan píše:
sob 09. bře 2019 13:48:09
Jo Honzo,třeba se zadaří a najde si budku sama.Mi loni také zahnízdila v Rehkovníku, žel tam nebyla žádná ochrana a viděl jsem tam pačmeláka... :(
No musela by to být velká náhoda. Rokytových je u nás opravdu málo. Já tam teď taky klapku nedával. Tu přišroubuju až v případě usazení nebo je pak přestěhuju, úlek je přece jen bezpečnější. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Mě se rokytovi nastěhovali do ptačí budky 3x,dvě byly pověšené na jabloni,ta jedna pod stříškou na terase.

To není dobré,že jsou jívy v plném rozkvětu ;) ,až čmeláci vylezou,můžou být odkvetlé.Já se ještě nebyla podívat jak jsou na tom vrby v okolí.
V roce 2002 také vykvetly tak brzy.
fero

Karel píše:
pát 08. bře 2019 13:22:55
Ahoj FB čmeláci plus se slušně rozjela. Je to otevřené fórum, ne one-man a one-firm show... a tady je spousta z Vás, co má letité zkušenosti. Pokud máte poznatky, které mohou pomoci ostatním, pak neváhejte a napište Ondrovi lze i email: cmelaciplus@email.cz
Na FB čmeláci plus se i přenese síť chovatelů ochotná někam zajet a zachránit hnízdo, které by jinak majitel nemovitosti zlikvidoval... Tak pokud Vám zůstanou volné úlky nebo jste schopni přímo přenos provést, napište mu též :) ...
Zdravím .FB nemám asi myslíte one-man a one-firm show - Petr Dobrý ?
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Zdravím po zimním spánku. Letos jsem tomu moc nedal, protože mám rozebranou roubenku, ale vyčítavé pohledy ne úplně připravených čmelínů už dlouho nevydržím a dodělám úpravy na starých úlcích a snad i dva nové. Narazil jsem na dvě publikace na webu. Omlouvám se, jestli je tu už někdo zveřejňoval. Nemám diskuzi úplně prostudovanou. https://www.vurv.cz/sites/File/2018_cer ... melaku.pdf
https://www.vurv.cz/sites/File/2017_met ... sadech.pdf
U nás na českolipsku už kočičky taky rozkvétají, tak doufejme že se příroda už brzy rozhodne pro regulérnní začátek jara.
fero

Zdravím všechny.Pro ukrácení dlouhé chvíle a taky pochlubením se ,jeden odkaz.
https://www.youtube.com/watch?v=fuFTS_mPj90
Pro pana Petra Dobrého :"Klapky fungují perfektně již čtyři roky"!
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Fero, dobrý šrumec u všech hnízd ! U skalních otravné mouchy a na závěr krásné ,čisté hnízdo. :o .
Ahoj Hugo, dobré odkazy. Dal jsem si je do oblíbených, postupně si to přečtu... Díky vám oběma.
Tento týden bych měl dokončit úlek co budu mít v práci, dám pak fotky.
Tak se mějte zatím všichni krásně. :)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

fero píše:
ned 10. bře 2019 17:07:14
Zdravím všechny.Pro ukrácení dlouhé chvíle a taky pochlubením se ,jeden odkaz.
https://www.youtube.com/watch?v=fuFTS_mPj90
Pro pana Petra Dobrého :"Klapky fungují perfektně již čtyři roky"!
Nadhera fero - na tohle se kouka velmi pekne. Snad bude tato sezona opet silna!
Niky1
TOP člen
TOP člen

Fero,nejvíc se mi líbí,že u těch tvých klapek nepřijde nazmar ani jedno zrnko pylu což je super :D .
Už se nemůžu dočkat až letos otestuji nové krytky klapek jestli dopadnou tak dobře jak ty tvoje :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny ! Tak dnes v práci okolo 13 hodiny přiletěla první zemní. Pár krát kolem mne obletěla a zmizela. Byl docela nečas tak jsem to vůbec nečekal. Takže úlek v práci se bude hodit.
Snad najde nějakou potravu, ale asi ví co dělá :) .
kaos
TOP člen
TOP člen

To je skvělé Pepane, ale vybrala si dost divný den, dnes bylo snad nejchladněji za posledních pár týdnů, divím se že vůbec byla schopná letu. Nicméně předpověď je celkem pozitivní, potrava už určitě bude. U nás je doslova prostřeno, ale po čmelácích ani stopy.

Ta matka už hledala hnízdiště, nebo jen potravu?
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Odpovědět