Zdendo,k tomu lesnímu ti moooc blahopřeji .
S těmi skalními by sis možná měl dát ze 2-3 dny pauzu,aby se ti jich nakonec nevrátilo několik i bez zaměřování.I tak se mi nezdá moc dobré dávat tam jednu za druhou .
Na mnoha místech nás čeká noční mráz a v sobotu má být i přes den velmi nízká teplota .
Chov čmeláků v roce 2019
Kyrosi,kde ty žiješ,že to máš opožděný?Jak jsem dělal v Paskově,tak u nás sníh a tam krásně jaro.Tys snad z Morávky,nebo Visalajů ne? Já už usazuzju přes dva týdny a teprve tak 5 dní mám luční a rolní v 5 čmelínech,dnes přibyl další rolní,takže 6 z 11.
[/quote]
Zdendo, na Morávce čmeláky neodchytávám, tam jsem ale odchytil před mnoha lety manželku . Možná, že se u nás těm čmelákům nezamlouvá ta automobilka v blízkosti nebo ten pivovar v sousední obci . Teď vážně, u nás to je každým rokem trochu opožděné, je tu o dost chladněji než třeba ve městě, jsme ve 359 m nadm.výšky. Vůbec si z toho nedělám těžkou hlavu, těch 6 čmelínů bude plně obydlených jako loni. To jsem taky usazoval později než ostatní, ale na druhou stranu přece jen těch čmeldů lítalo více. Odchytávám jen doma na zahradě, která jim poskytuje potravy v dostatečné míře. V porovnání se mnou ty máš ve Valmezu čmeláčí ráj
[/quote]
Zdendo, na Morávce čmeláky neodchytávám, tam jsem ale odchytil před mnoha lety manželku . Možná, že se u nás těm čmelákům nezamlouvá ta automobilka v blízkosti nebo ten pivovar v sousední obci . Teď vážně, u nás to je každým rokem trochu opožděné, je tu o dost chladněji než třeba ve městě, jsme ve 359 m nadm.výšky. Vůbec si z toho nedělám těžkou hlavu, těch 6 čmelínů bude plně obydlených jako loni. To jsem taky usazoval později než ostatní, ale na druhou stranu přece jen těch čmeldů lítalo více. Odchytávám jen doma na zahradě, která jim poskytuje potravy v dostatečné míře. V porovnání se mnou ty máš ve Valmezu čmeláčí ráj
-
Musím se pochlubit, mám radost, včera jsem dorazila z práce dřív, už v sedm hodin a akorát jsem stihla toho čmeldu jak zálétl do úlku. Tak to vypadá, že i když jsem ho vyndala stříškou a dala na květ před čmelín, aby se vzpamatoval, tak si dokázal otvor do čmelína najít.kaos píše: ↑pon 08. dub 2019 9:00:54
U té matky bych po tak dlouhé době nečekal, že provede orientační let. Pokud to bylo stříškou tak je jasné že otvor nenajde. V takovém případě by šlo znovu odchytit a zavést. Mě se stalo před 4 dny, že jsem zavedl rolní a ona zaměřila tak blbě, že se vrátila minula úl a začala hledat vstup o tři metry vedle. Tak jsem jí dal znovu dovnitř, ani jsem jí už vchod nezavíral, zaměřila podruhé a od té doby normálně funguje.
Tohle je můj první usazený čmelda. vyfotila jsem ho po té, co jsem ho vyndala z úlku na květ.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Gratuluji k novým přírůstkům! U mě došlo k malým změnám. Jedna zahradní mi vyhnala skalní. Zřejmě jedna z těch, co jsem usazoval si po několika dnech řekla, že teda jo... ovšem nenašla cestu a vlezla ke skalní. A nově se vrátila loňská skalní do rodného úlu. Takže monentální stav je 2x zemní, 3x zahradní, 1x rokytová a 1x skalní.
Zdravím všetkých, rád čtu zprávy jak sa Vám darí, je teprv ale 9.duben tak ešte času dost u nás na chalupe je absolútni klid /500m.n.m./ viděl som hledať 1x rokytovú a 2x luční, jinak nic, nikde. O 150 m.n.m. nižšie je situace úplne iná..minulé roky prišla jar oveľa rýchlejšie a ráznejšie, aspoň sem na Moravu.
Gratulujem k lesnímu - Zdendovi, potvrdilo sa že je to druh ktorý z mojich skúseností príjma úly nejraději. Ešte som snáď nechytil královnu který by nabízený úl neprijala. Takisto treba mysleť na to že královny se vracejí klidně i za 3-4 dny, Honza mi dá určitě za pravdu
Jinak u mňa chalupa: 5x úl stodola, 2x kompost, 1x brečtan. a v meste 2x na balkóne a 5x rezerva. Vše prázdné Čakám na skalních a možno aj lesních a polních navrátilcov. Práca mi teď moc neumožňuje chytať královny ale kolem 15.dubna /až se oteplí /něco ubytuju Teď hlavne aby u všech prečkali královny to ochlazení bez újmy. Som zvedavý i u Niky, co v létě 3x rokytoví
Gratulujem k lesnímu - Zdendovi, potvrdilo sa že je to druh ktorý z mojich skúseností príjma úly nejraději. Ešte som snáď nechytil královnu který by nabízený úl neprijala. Takisto treba mysleť na to že královny se vracejí klidně i za 3-4 dny, Honza mi dá určitě za pravdu
Jinak u mňa chalupa: 5x úl stodola, 2x kompost, 1x brečtan. a v meste 2x na balkóne a 5x rezerva. Vše prázdné Čakám na skalních a možno aj lesních a polních navrátilcov. Práca mi teď moc neumožňuje chytať královny ale kolem 15.dubna /až se oteplí /něco ubytuju Teď hlavne aby u všech prečkali královny to ochlazení bez újmy. Som zvedavý i u Niky, co v létě 3x rokytoví
Janku já doufám, že jsem na tom stejně jako ty. Hledačky se rozlétaly postupně až o tomto víkendu a vidím jen luční, hájové a zemní. Jenže lučních mám už dost, hájové usadit nejdou a i zemní se nedaří. Na návrat rokytových zatím čekám marně.
Dnes jsem to už nevydržel a když se mi pod nohami pletla už třetí luční, tak jsem ji usadil a zas to vyšlo. Nejdříve jsem neuspěl u asi 10 v kuse a pak z dalších 5 se usadily 4. Takže mám téměř monokulturu, kromě zemní a rolní (jediná co zatím hledala). Ale 3 z nich jsou nádherné formy s 2 proužky. No ona je stejně šance že nějaká to nedá, čas obsadit to případné místo rolní bude určitě do konce měsíce.
Dnes jsem to už nevydržel a když se mi pod nohami pletla už třetí luční, tak jsem ji usadil a zas to vyšlo. Nejdříve jsem neuspěl u asi 10 v kuse a pak z dalších 5 se usadily 4. Takže mám téměř monokulturu, kromě zemní a rolní (jediná co zatím hledala). Ale 3 z nich jsou nádherné formy s 2 proužky. No ona je stejně šance že nějaká to nedá, čas obsadit to případné místo rolní bude určitě do konce měsíce.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky,když oni vystřelují jak rakety bez známky orientace...až dnes se poprvé jeden uráčil kroužit minutu v okruhu asi 10 metrů a pak druhý půl minuty taky v 10ti metrové vzdálenosti ...jasně-postupně od česna pomalu...Další tři byli úplně bez zájmu.Niky1 píše: ↑úte 09. dub 2019 6:06:34Zdendo,k tomu lesnímu ti moooc blahopřeji .
S těmi skalními by sis možná měl dát ze 2-3 dny pauzu,aby se ti jich nakonec nevrátilo několik i bez zaměřování.I tak se mi nezdá moc dobré dávat tam jednu za druhou .
Na mnoha místech nás čeká noční mráz a v sobotu má být i přes den velmi nízká teplota .
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
[/quote]
Kyrosi,tak s nadmořskou výškou jsme na tom skoro stejně,já mám zahradu v Zašové a výška jak koukám na mapu-390 nad mořem.Zahradu mám hektar a půl se sadem,takže u mne se to jo hemží-zajímavé je,že za hranicemi plotu jen velice málo...přitom tam jsou remízky,meze...jakoby všichni vloni vyhnízdili u mne a letos se vraceli
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
A jééje Janku,jsme z jednoho města?Poslal jsem ti soukromý vzkaz s telefonem...s těma lesníma jsem vloni teda úspěch neměl,přitom jich tam lítalo docela dost,ale připadá mi,že jsou rychle zadané,hledačky velice omezeně...jen na květech se proháněly.Zato Rokytové jsem neviděl už léta...kde máš tu chalupu?někde na Lhotách?Janek92 píše: ↑úte 09. dub 2019 19:34:02Zdravím všetkých, rád čtu zprávy jak sa Vám darí, je teprv ale 9.duben tak ešte času dost u nás na chalupe je absolútni klid /500m.n.m./ viděl som hledať 1x rokytovú a 2x luční, jinak nic, nikde. O 150 m.n.m. nižšie je situace úplne iná..minulé roky prišla jar oveľa rýchlejšie a ráznejšie, aspoň sem na Moravu.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Pepane,to nevím,já ho neviděl,jen jak mi ho Zdenek popsal...ale co mi dnes řekl-včera u něho nic nehledalo,tak jak jsem jel ze zahrady,narychlo jsem ulovil dva luční a rychle mu je dovezl.Nedočkal se vylétnutí u jednoho,tak dnes ho kontroloval a čmelda uvnitř sděl,tak ho vyndal,dal mu cucnout...ani prý moc zájem neměl,tak až po chvíli když koštnul z květu popoletěl a do skalky,začal poletovat,no a najednou po něm za letu vyjela ještěrka jak blesk a bylo vystaráno...tak přemýšlím,co u mne zahnízdili v myších dírách už někteří-i vloni-že pak nějak přestali lítat...kdoví,jestli ty hadí potfory i u mne tak nezacvičily...