U mne Marku taky luční skončili,jen pár dělnic ještě přežívá,ale konec byl nečekaně rychlý,už asi 2 týdny prázdno.Ale mateční buňky jsem před měsícm zaznamenal...marek972 píše: ↑ned 19. črc 2020 18:58:55NIky tak vrchol sezony je tu - cely vikend je u me letecky den mladych matek sklanich. Dve hnizda + hnizdo divokych skalnich. Kdykoliv jsem prisel, tak byly nejake videt
JInak hnizdo Lucnich ktere vypadalo jiz opustene,, prekvapive uvnitr ukazalo jeste dve mlade matky a dve delnice, jinak uz je konec.
Chov čmeláků v roce 2020
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Hlásím u mne rolní už nejméně týden mají vyletující mladé matky,takže mám z nich radost,že se aspoň jedni vyvedli a u lesních je to taky super,hnízdo silné,prosperující,ale zatím jen dělnice.
Ahoj vsichni,
tak u me aktivita relativne upada (mozna tim zvysujicim se vedrem). Lucni komplet konec, divoke Rokytove taktez.
U skalnich krom jednoho hnizda vsude letaji mlade matky a sem tam zahlednu nejake u Rolnich.
Pro Pavelse - prikladam Ti fotku velikosti cmelaku zemnich, tak jak je maji vystavene ve vyzkumnem ustavu v Troubkach. Zleva jsou matky...
tak u me aktivita relativne upada (mozna tim zvysujicim se vedrem). Lucni komplet konec, divoke Rokytove taktez.
U skalnich krom jednoho hnizda vsude letaji mlade matky a sem tam zahlednu nejake u Rolnich.
Pro Pavelse - prikladam Ti fotku velikosti cmelaku zemnich, tak jak je maji vystavene ve vyzkumnem ustavu v Troubkach. Zleva jsou matky...
- Pavels
- Nový člen
Ahoj Jakube,marek972 píše: ↑sob 25. črc 2020 18:32:24Ahoj vsichni,
tak teď jsem trochu znejistěl. Myslel jsem si ,že už dovedu bezpečně rozeznávat nové matky. mám zato ,že jsem dnes na výstelce je vyfotil ráno 7:30. Taktéž na česně. Prosím můžeš mi to potvrdit?
. Co by tam dělaly dělnice v takovém shluku?
Díky
Pavels
- Hugo.008
- Stálý člen
Dnes mám letecký den matek zemních. Tentokrát je na nich vidět roztoče, což by mělo naznačovat, že už jsou oplodněné a brzy hnízdo opustí. Pokud jsem čerpal ze správných zdrojů
Proces s odroztočováním pomocí skleničky a tabákového kouře jsem neaplikoval, protože mi to připadá trochu brutální a nevím jestli to fakt funguje. Navíc se zatím vracejí a zas by na ně nalezly. Poznat kdy odlétá naposled je asi trochu Matrix, tak to nechávám, jak to příroda připravila. I když jsem v tom trochu namočený i já
Proces s odroztočováním pomocí skleničky a tabákového kouře jsem neaplikoval, protože mi to připadá trochu brutální a nevím jestli to fakt funguje. Navíc se zatím vracejí a zas by na ně nalezly. Poznat kdy odlétá naposled je asi trochu Matrix, tak to nechávám, jak to příroda připravila. I když jsem v tom trochu namočený i já
Hugo,to jsi udělal dobře ,roztoči jsou v pořádku.Problém nastává jen někdy,když se jich na matce přichytí velké množství a není schopna létat.Ale i tak nevím jestli by jí ten tabákový kouř neuškodil,hned by se to nijak neprojevilo,ale možná později.
Jinak momentálně mi létají matky skalní polní a rokytové.Jen u posledního hnízda polních matky ještě nevyletěly.
Jinak momentálně mi létají matky skalní polní a rokytové.Jen u posledního hnízda polních matky ještě nevyletěly.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Hugo. Klidně ty i ostatní využijte všechno podle své potřeby. Proto jsem to zveřejnil.Hugo.008 píše: ↑úte 21. črc 2020 9:05:47Pepane dík za odkaz na fotoreportáž výroby úlků.. Už v minulosti, když jsi ho tu zveřejnil, jsem o polystyrenovém úlku přemýšlel. Nemáš to i na jiném portále? S postimage buď neumím nebo neumožňuje jednoduché listování ze snímku rovnou na další. Pokud nemáš nic proti, tak si pár fotek stáhnu pro osobní potřebu.
Až v této době teplota v zemních hnízdech poprvé dosáhla k 19°C ! Rozdíl v průběhu 24 hodin (den - noc) je max. 1°C.
Nechápu jak může být panelák něco, co přišlo po zemljamkách. A to ještě ty nejhorší noci letošního léta patrně teprve přijdou. Omlouvám se za odskočení od tématu.
Trochu závidím těm co rozeznají že se objevili nové matky. U mě rozptyl velikostí dělnic u zemních, v době kdy matky nemohly být ani náhodou, byl tak velký, že ty současné největší by podle mého nezkušeného oka, mohly být jen o něco větší dělnice. Jsou prostě o trochu větší a takové kulatější. Provoz je na česně teď už tak hustý, že projíždění záznamů z kamer zabírá spoustu času a není v mých možnostech si třeba projet celý den u jednoho úlku. Pokud nechám celý den počítat přílety a odlety je jich přes někdy 1200. Výsledek je orientační, protože když se objeví víc čmeláků najednou, tak je to vezme jako jeden průchod, ale jako protiváha je déle trvající pokus o otevření klapky kdy může započítat jednoho jako dva průchody.
Ale některé věci jsem třeba už upravil, vylepšil apod.
Tak zatím...
Niky/Jakube,
vcera se objevily prvni matky skalnich v poslednim z hnizd co mam, ale nektere vypadaji takto:
Cim to muze byt? Je to nejaka porucha pri vyvoji? Predpokladam, ze bez kridel je matka odsouzena k zaniku
vcera se objevily prvni matky skalnich v poslednim z hnizd co mam, ale nektere vypadaji takto:
Cim to muze byt? Je to nejaka porucha pri vyvoji? Predpokladam, ze bez kridel je matka odsouzena k zaniku
-
- Nový člen
Ahoj Marku. To samé u skalních jsem měla v roce 2018. Niky mi poradila ať se kouknu na choroby včel. Jedna z virových nákaz u včel je virus deformovaných křídel. Stačí, že si dělnice vleze na kytku po včele a chytne roztoče co to přenáší a je hotovo. Přinese ho do hnízda a ten způsobí tu nemoc. Ještě se rodily i pěkně vyvinuté, měly křídla, ale stejně nelétaly jen lezly. Narodily se i zdravé a za rok se vrátily a už to neměly.
Pan Čížek mi tenkrát napsal, že se to stává. Držím palce ať jich nemáš moc. Ať ti vylezou i zdravé. Jarka
Pan Čížek mi tenkrát napsal, že se to stává. Držím palce ať jich nemáš moc. Ať ti vylezou i zdravé. Jarka