Chov čmeláků v roce 2021
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,tak posledního března usazený zemní-pokud teda se nevystřídal s jiným druhem(Nedokážu zkontrolovat,kdo tam lítá-časově)tak včera zatí i přes studené počasí a noční mráz -2 C a 3 cm sněhu-lítá,značka se pohybuje...a dva luční taky zatím dobrý.Ale dnes bylo -5,tak nevím,co to s nima provedlo,nrbo neprovedlo.
Mám nachystáno 8 ks. Když bylo teplo tak se krmily zemní, nádherná rokytka a jedna luční. Teď je zima a nikde ani křídlo. Mám plnou zahradu vysemeněné hluchavky nachové už se chystá kvést, tak bude co papat, protože ta kvete po celý rok. Zasela jsem svazenku, takže nachystáno. Mějte se.
To taky doufám, tradičně máme čmeláky hlavně na chalupě. Pokud skončí opatření 11.4. tak tam hned jedeme. Bude-li počasí, bude to věřím akorát na osazení, vše tam bývá opožděné. Loni byl hrozně studenej květen, na horách bylo i -10 a tak se mi nezadařilo skoro nic
- František
- Nový člen
- Kontaktovat uživatele:
Nazdar přátelé čmeláků,
měl jsem od konce března zahnízděné 3 Čmeláky zemní. Pak přišla pohroma: 5. dubna přes noc napadalo 5 cm sněhu a příští den je nutno brodit se nadílkou 10 cm sněhu.
V této situaci nemám ani rady ani zkušenosti.
Vězním své zbylé dva čmeláčky (jeden nebyl schopen situaci vzdorovat a nevrátil se z posledního výletu) doma v pracovně a jen když úsilí jednoho z nich nedokážu odolat, vynesu jeho budku na původní hnízdiště, kde sleduji, jak opatrně vyleze z výletového otvoru a zkoumá podmínky. Pak vzlétne a podrobně kontroluje polohu hnízdiště, aby po četných obletech budky a jejího okolí opět přistál na česně a zmizel v otvoru budky. Teď opět pravidelně škemrá o odstranění blokády před výletovým otvorem – nadarmo, do té nečasové sloty jej nevypustím.
Je možno můj postoj uvést do souladu se zákonem o ochranu přírody?
Přiznávám, že jen jeden z obou zbylých čmeláčků usiluje o výlet, první z obou se drží zpět a vyčkává, nicméně druhý je vytrvalý a neoblomný, zřejmě jej jeho larvičky nutí k plnění mateřských povinností.
Proto prosím o podporu a rady:
Jak dlouho je možno přechovat zárodek čmeláčího hnízda bez přísunu proteinové potravy (pyl) za azylové teploty kolem 21 °C?
Jaké máte zkušenosti s přísunem včelího pylu do čmeláčího hnízda před vylíhnutím prvních dělnic?
Jaké máte jiné rady, když za dva dny už by se snad mohlo počasí obrátit? Tím by do příštího pátku byli čmeláci uvězněni 4 dny. Je možno doufat v další zdravý vývoj hnízd?
Těším se na Vaše úsudky, názory a rady a
přeji mimořádné letošní úspěchy v chovu čmeláků,
s přátelským pozdravem
František
měl jsem od konce března zahnízděné 3 Čmeláky zemní. Pak přišla pohroma: 5. dubna přes noc napadalo 5 cm sněhu a příští den je nutno brodit se nadílkou 10 cm sněhu.
V této situaci nemám ani rady ani zkušenosti.
Vězním své zbylé dva čmeláčky (jeden nebyl schopen situaci vzdorovat a nevrátil se z posledního výletu) doma v pracovně a jen když úsilí jednoho z nich nedokážu odolat, vynesu jeho budku na původní hnízdiště, kde sleduji, jak opatrně vyleze z výletového otvoru a zkoumá podmínky. Pak vzlétne a podrobně kontroluje polohu hnízdiště, aby po četných obletech budky a jejího okolí opět přistál na česně a zmizel v otvoru budky. Teď opět pravidelně škemrá o odstranění blokády před výletovým otvorem – nadarmo, do té nečasové sloty jej nevypustím.
Je možno můj postoj uvést do souladu se zákonem o ochranu přírody?
Přiznávám, že jen jeden z obou zbylých čmeláčků usiluje o výlet, první z obou se drží zpět a vyčkává, nicméně druhý je vytrvalý a neoblomný, zřejmě jej jeho larvičky nutí k plnění mateřských povinností.
Proto prosím o podporu a rady:
Jak dlouho je možno přechovat zárodek čmeláčího hnízda bez přísunu proteinové potravy (pyl) za azylové teploty kolem 21 °C?
Jaké máte zkušenosti s přísunem včelího pylu do čmeláčího hnízda před vylíhnutím prvních dělnic?
Jaké máte jiné rady, když za dva dny už by se snad mohlo počasí obrátit? Tím by do příštího pátku byli čmeláci uvězněni 4 dny. Je možno doufat v další zdravý vývoj hnízd?
Těším se na Vaše úsudky, názory a rady a
přeji mimořádné letošní úspěchy v chovu čmeláků,
s přátelským pozdravem
František
Ahoj,
ja jim daval suseny pyl a vzali si to.
Kupoval jsem to ve vcelarskych potrebach.
Jinak preji hodne uspechu,hlavne aby vydrzeli tuhle zimu.
U nas v Jablonnem dneska v noci minus 4 a fouka ztudeny severak.
Jsem rad ze jsem jeste nezacal.
Ahoj Bohous.
ja jim daval suseny pyl a vzali si to.
Kupoval jsem to ve vcelarskych potrebach.
Jinak preji hodne uspechu,hlavne aby vydrzeli tuhle zimu.
U nas v Jablonnem dneska v noci minus 4 a fouka ztudeny severak.
Jsem rad ze jsem jeste nezacal.
Ahoj Bohous.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny. Franto, to by jsi se musel podívat do hnízda na její dílo jestli má zásoby.Jinak to asi nepoznáš.
Podívej se na laboratorní chov čmeláků.
Já jsem to zatím nedělal. O pyl bych strach neměl kvete vrba, spíš o nektar.
Mi včera lítali,(z vyhřívaných úlků) vždycky si našli okno ,kdy trochu svítilo slunce.
Jinak jsem loni přikrmoval Apifondou.
Mokrá kulička přímo do vchodu, ale pozor to
už byly dělnice, které to ochotně našly a spotřebovaly. Královna by to mohla ve vchodu jen překročit . Nemusel jsem,ale šťourat do hnízda.Pokud se nechceš podívat do hnízda, které bude malinké, tak já bych tu královnu raději pustil, když chce
a čekal co udělá.
Podívej se na laboratorní chov čmeláků.
Já jsem to zatím nedělal. O pyl bych strach neměl kvete vrba, spíš o nektar.
Mi včera lítali,(z vyhřívaných úlků) vždycky si našli okno ,kdy trochu svítilo slunce.
Jinak jsem loni přikrmoval Apifondou.
Mokrá kulička přímo do vchodu, ale pozor to
už byly dělnice, které to ochotně našly a spotřebovaly. Královna by to mohla ve vchodu jen překročit . Nemusel jsem,ale šťourat do hnízda.Pokud se nechceš podívat do hnízda, které bude malinké, tak já bych tu královnu raději pustil, když chce
a čekal co udělá.