Nevím jestli můj názor bude cenný, ale když matka opustí hnízdo (mohlo jí i něco zobnout), vždy jdu zkontrolovat pozůstalost. Letos se mi to stalo 3x. 2x jsem našel cca po 10 dnech džbánek se sladinou, nakladená vajíčka a pár roztočů a jednou asi po týdnu takové mini dílko. Výstelku kde byly roztoči jsem zredukoval o materiál v blízkosti hnízda a zbytek jsem dal s miskou vody na 5 minut do mikrovlnky abych zlikvidoval případné zbylé návštěvníky. Prázdný prostor jsem projel horkovzdušnou pistolí. Možná přehnaná úzkostlivost, ale je to za chvilku hotové.Martina píše: ↑pon 21. čer 2021 14:51:40Prosím o radu, od kdy začínáte s uzavíráním klapky. (Předloni mi sklaní po 2 týdnech snůšku opustila, když začala cítit tlak klapky...)
Pokud se Vám matka ztratí a nabízíte čmelín další královně, necháváte uvnitř původní snůšku? (Jak dlouho "vydrží" bez péče? Kdyby se po několika dnech podařilo usadit do opuštěného hnízda "bludičku", dokázala by hnízdo znovu nastartovat s vlastními potomky, nebo je po několika hodinách už vše ztraceno?)
Děkuji za cenné rady.
Nevím jestli to byly bludičky, ale letos mi dvě hnízda převzaly jiné matky. Jednou došlo očividně k přepadení ve fázi prvních dělnic a další vývoj je velmi slabý. V druhém případě se k pochroumané matce přifařila jiná stejného druhu a po pár dnech už létala jen ona. První potomstvo jsou místo dělnic samci, takže taky bída.
Za mě tedy, prozkoumat, vyčistit a znovu založit. V potaz přichází i varianta s nasbíraným nektarem v místech s chemickým postřikem a ten pak může být příčinou úhynu matky.
Klapku dávám tak 3. den a spouštím 2 dny.