Tak to skončilo špatně. Podle značky ve vchodu byl pohyb tak 2x denně, a to je málo. V pátek jsem se večer podíval do úlu, nebyla tam. Druhý den ale zase značka 2x shozená. Byl jsem na zahradě a viděl přilétat čmeláka. Šel jsem k úlu a viděl jak zalétá dovnitř, žádné okukovani, přímo do vchodu. Ale tak za 15 vteřin zase vyletěla ven, něco bylo špatně. Byl jsem pár metrů od úlu, ale zdálo se mně, že zadeček není ostře oranžový, ale světlejší, takže nejspíš pačmelak cizopasný. Dneska zase létal po zahradě pěkně pomalu a sedal do trávy, tak jsem si ho mohl dobře prohlédnout. Tak si myslím, že ten úl navštěvoval on několikrát, je to možné?
Chov čmeláků v roce 2023.
-
- Nový člen
Ahoj všem. Letos mám ve všech 8 úlech obyvatelé. 4x skalní, 1x pačmelák cizopasný u skalních, 1x luční, 1x lesní, 1x rolní. Všude lítají dělnice ostošest. Zahradu mám zamořenou drobotinou. Letos jsem fakt šťastná. Těším se na matičky. Doufám že se povedou.
Chovu zdar.
Chovu zdar.
Ďakujem
A čo sa týka tej genetacie narodených matiek - ze niektore sa vydajú hneď hľadať čmelin, s nimi je to ako? Tie budu lietaju v akom obdobi? A nemôžem si pomýliť matku, ktorá hľadá dieru na zazimovanie s takou, čo skutočne hľadá cmelin?
Vďaka:)
S matkami druhé generace je to těžké, obvykle je to tak, že každý rok vidím jednu. Obvykle luční, zahradní nebo rokytovou. Úly přijímají velmi ochotně. Chce to hodně štěstí na takovou matku narazit, obvykle od půlky května do půlky června. Poznají se jednoduše, dělají klasický pátrací let a mají svěží barvy.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Gratuluji to je fakt paráda!podlipiar píše: ↑pon 05. čer 2023 15:33:39Ahoj všem. Letos mám ve všech 8 úlech obyvatelé. 4x skalní, 1x pačmelák cizopasný u skalních, 1x luční, 1x lesní, 1x rolní. Všude lítají dělnice ostošest. Zahradu mám zamořenou drobotinou. Letos jsem fakt šťastná. Těším se na matičky. Doufám že se povedou.
Chovu zdar.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Zdravím všechny chovatele, já mám letos dva úly a velice úspěšný rok. Usadila jsem zemního čmeláka, v každém úlu je spousta čmeláčků. Nemají sílu zvednout klapku,ale nakonec se jim to povede. Nestačí se střídat u vchodu. Musela jsem se podělit o tu radost. Tak uvidíme jak to bude dál.
Pěkný večer Maruška
Pěkný večer Maruška