Chov čmeláků v roce 2025
Mám dotaz. Některým druhům čmeláků vyhovuje dlouhá chodba, jiným zase krátká chodba do hnízda. Máte někdo vyzkoušeno kolik cm je dlouhá a kolik cm krátká chodba? Nebo na tom ve skutečnosti až tak nezáleží?
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Takový dotaz-nemá někdo problém se vstupem na letošní rok zde na fórum?Vloni vše bez problémů-letos najednou varování na nezabezpečený web.Musel jsem dát ignorovat upozornění,abych se tady dostal. 

Po mnoha letech chovu jsem přesvědčen, že na délce chodby v podstatě nezáleží. Téměř všechny druhy se usadí jen s krátkou, nebo i žádnou chodbou. Výjimkou je možná (úplně jsem to nezkoušel tyto druhy bez chodby) čmelák zemní a hájový, u kterých ale stačí 20-30 cm chodba. U hájového se ale ukázalo, že je mnohem důležitější použitá výstelka než chodba, usadit ho lze jen do ovčího rouna nebo králíka, v bavlně se mu to moc nelíbí. Také se mi nepotvrdilo že by čmeláci nějak vyžadovali zalomení chodby. Prostě mnohem více je pro ně podstatný pach (podle kterého hledají hnízdiště) a úprava výstelky, která je pro zvolení hnízdiště rozhodující.
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
- Hugo.008
- Stálý člen
Zdravím celé zdejší osazenstvo.
Co se týče matek, které zůstanou na výstelce a neumí opustit čmelín, tak se mi osvědčilo nechávat shora viditelný vstup (konec trubky). Matka se po prolezení trubkou dovnitř, buď někde zavrtá do výstelky, když má zájem nebo chvíli bloudí po povrchu výstelky a časem narazí na konec trubky, kterou odejde. Pokud je tento vnitřní konec trubky někde dole ve výstelce, těžko se jí asi hledá. Jinak dříve jsem max. po hodině pouštěl.
Jinak se mi asi vrátily dvě zemní do zemních hnízd vedle sebe, z toho jedna se usadila do hnízda které vloni osídlily myši. Šel jsem čmelín zbavit myšího hnízda a když jsem ho otevřel, tak už tam matka zkoumala povrch a nijak zvlášť se nenechala rušit. Tak jsem to zavřel a uvidíme.
A jelikož těch hledaček bylo letos opravdu hodně, tak jsem odchytil jednu zahradní, která neprojevila zájem a jednu zemní, která se zatím vrací.
Jiné druhy jsem zatím neviděl.
Co se týče matek, které zůstanou na výstelce a neumí opustit čmelín, tak se mi osvědčilo nechávat shora viditelný vstup (konec trubky). Matka se po prolezení trubkou dovnitř, buď někde zavrtá do výstelky, když má zájem nebo chvíli bloudí po povrchu výstelky a časem narazí na konec trubky, kterou odejde. Pokud je tento vnitřní konec trubky někde dole ve výstelce, těžko se jí asi hledá. Jinak dříve jsem max. po hodině pouštěl.
Jinak se mi asi vrátily dvě zemní do zemních hnízd vedle sebe, z toho jedna se usadila do hnízda které vloni osídlily myši. Šel jsem čmelín zbavit myšího hnízda a když jsem ho otevřel, tak už tam matka zkoumala povrch a nijak zvlášť se nenechala rušit. Tak jsem to zavřel a uvidíme.
A jelikož těch hledaček bylo letos opravdu hodně, tak jsem odchytil jednu zahradní, která neprojevila zájem a jednu zemní, která se zatím vrací.
Jiné druhy jsem zatím neviděl.