Chov čmeláků v roce 2025

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Vojta
Nový člen
Nový člen

Mám dotaz. Některým druhům čmeláků vyhovuje dlouhá chodba, jiným zase krátká chodba do hnízda. Máte někdo vyzkoušeno kolik cm je dlouhá a kolik cm krátká chodba? Nebo na tom ve skutečnosti až tak nezáleží?
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Vojta píše:
čtv 06. bře 2025 17:34:58
Tak schválně, jestli jsem první. Dneska jsem viděl prvního čmeláka zemního. Nehledala, pásla se na sněženkách. Tak snad ty mrazivé noci, co ještě budou, přežije.
Tak já v pátek-7.tři luční,a nějaké drvodělky-ty už den před. :)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Takový dotaz-nemá někdo problém se vstupem na letošní rok zde na fórum?Vloni vše bez problémů-letos najednou varování na nezabezpečený web.Musel jsem dát ignorovat upozornění,abych se tady dostal. :?
Vojta
Nový člen
Nový člen

Ahoj, také jsem měl ze začátku problém, vůbec jsem se sem nemohl dostat. Na mobilu jsem měl dokonce odkazy v ruštině. Pak se mně to nějak podařilo, ale vidím upozornění, že stránky jsou nezabezpečené.
MilKa

Vojta píše:
pon 10. bře 2025 20:55:05
Ahoj, a to se ti vrací vždy loňské matky nebo zabydluješ znovu odchycené hledačky?
Zemní se myslím vrátili a sami usadili jednou (za 8 let našich čmelínů). Častěji se vrátí a sami usazují skalní.
kaos
TOP člen
TOP člen

Vojta píše:
úte 11. bře 2025 10:36:04
Mám dotaz. Některým druhům čmeláků vyhovuje dlouhá chodba, jiným zase krátká chodba do hnízda. Máte někdo vyzkoušeno kolik cm je dlouhá a kolik cm krátká chodba? Nebo na tom ve skutečnosti až tak nezáleží?
Po mnoha letech chovu jsem přesvědčen, že na délce chodby v podstatě nezáleží. Téměř všechny druhy se usadí jen s krátkou, nebo i žádnou chodbou. Výjimkou je možná (úplně jsem to nezkoušel tyto druhy bez chodby) čmelák zemní a hájový, u kterých ale stačí 20-30 cm chodba. U hájového se ale ukázalo, že je mnohem důležitější použitá výstelka než chodba, usadit ho lze jen do ovčího rouna nebo králíka, v bavlně se mu to moc nelíbí. Také se mi nepotvrdilo že by čmeláci nějak vyžadovali zalomení chodby. Prostě mnohem více je pro ně podstatný pach (podle kterého hledají hnízdiště) a úprava výstelky, která je pro zvolení hnízdiště rozhodující.
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím přátelé, dnes ubytovaná první zemní.
Vojta
Nový člen
Nový člen

Pepan píše:
sob 22. bře 2025 19:23:16
Zdravím přátelé, dnes ubytovaná první zemní.
Tak to je paráda. Já viděl dneska na zahradě 5 hledaček, ale než jsem se k nim dostal, vždycky přeletěly do sousední zahrady :cry:
barahir

Já už mám asi 4 odchyty, jeden pamatovací let, ale nevrátila se. Ale zase už jsem 2x musel pouštět čmeláka střechou. Taky se vám stává, že nechce vyletět? Za jak dlouho pouštíte?
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Zdravím celé zdejší osazenstvo.
Co se týče matek, které zůstanou na výstelce a neumí opustit čmelín, tak se mi osvědčilo nechávat shora viditelný vstup (konec trubky). Matka se po prolezení trubkou dovnitř, buď někde zavrtá do výstelky, když má zájem nebo chvíli bloudí po povrchu výstelky a časem narazí na konec trubky, kterou odejde. Pokud je tento vnitřní konec trubky někde dole ve výstelce, těžko se jí asi hledá. Jinak dříve jsem max. po hodině pouštěl.
Jinak se mi asi vrátily dvě zemní do zemních hnízd vedle sebe, z toho jedna se usadila do hnízda které vloni osídlily myši. Šel jsem čmelín zbavit myšího hnízda a když jsem ho otevřel, tak už tam matka zkoumala povrch a nijak zvlášť se nenechala rušit. Tak jsem to zavřel a uvidíme.
A jelikož těch hledaček bylo letos opravdu hodně, tak jsem odchytil jednu zahradní, která neprojevila zájem a jednu zemní, která se zatím vrací.
Jiné druhy jsem zatím neviděl.
Odpovědět