Chov čmeláků v roce 2025

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Luboš píše:
čtv 22. kvě 2025 20:17:51
Ahoj Vojto,to je divný.Jestli máš stejně těžké klapky a říkáš,že u ostatních se to nestává,tak čím by to bylo.Snad ještě přechodem do chodbičky nebo sklonem klapky?Opravdu by mne zajímalo čím to je.
Ahoj Luboši, také pro to nemám vysvětlení. Všechny klapky jsou stejné, umístěné ve stejné pozici na zdi. Ještě mně napadlo prohodit ji s klapkou z toho neobsazeného čmelínu. Ale nevím, jestli bych jim v tom neudělal zmatek, byla by to jiná barva a tuhle mají už pachově označenou.
Šárí

Dnes jsem viděla v sousední zahradě dvě matky zemního čmeláka. Byly opravdu hodně velké a vypadaly naprosto dokonale, jako čerstvě vylíhnuté. Kdyby byla jedna, tak bych myslela, že je to nějaká bludička, ale byly dvě a spokojeně se krmily na květech. Rousky neměly.
Je možné, že už některá hnízda zemních mají nové matky, které teď zakládají ještě druhou generaci?
Luboš

Šárí,řekl bych,že na zemní hledačky je pozdě a na nové moc brzy.Byl to zemní,nemohlo se jednat o pačmeláka?Jinak ten Tvůj výraz čmelnice je fakt dobrej)).
kaos
TOP člen
TOP člen

Šárí píše:
pát 23. kvě 2025 18:19:12
Dnes jsem viděla v sousední zahradě dvě matky zemního čmeláka. Byly opravdu hodně velké a vypadaly naprosto dokonale, jako čerstvě vylíhnuté. Kdyby byla jedna, tak bych myslela, že je to nějaká bludička, ale byly dvě a spokojeně se krmily na květech. Rousky neměly.
Je možné, že už některá hnízda zemních mají nové matky, které teď zakládají ještě druhou generaci?
Čmeláci zemní jsou dnes po stovkách množeny v laboratořích a hnízda pro zemědělce se rozjíždějí dříve, matky mohou hledat hnízdo místo zimování. Ale mohou to být i matky co přišly o hnízdo a hledají jiné o které by mohly svést souboj.
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Také jsem sledoval tento víkend 3 velké matky zahradního. Krmily se, ale rousky neměly. Těžko říct, ale tři kousky stejného druhu, to už je divné.
Jinak jsem nahlédl do zemního hnízda, kde se rok před tím zahnízdily myši a já ho nestačil vyčistit a připravit na tuto sezónu.
Prostě matka zemního si ho obsadila. Tak jsem ji nechal. Na venek prosperuje stejně jako vedlejší hnízdo obsazené také zemní a ve stejný den obsazené.
Uvnitř bylo na jednom místě bylo trochu plísně, tak jsem ji pinzetou odebral. Vylezly dost malé dělnice a pěkně mě prohnaly po dvoře. Zaběhl jsem do domu a ještě po minutě venku na mě čekala jedna obranářka. To se mi u zemních ještě nestalo.
Tak snad to pomohlo a hnízdo dojde do nových matek.
Šárí

Děkuju všem za odpovědi.
Pačmeláka jsem vyloučila. Pruh na horní části zadečku byl naprosto zřetelný, jasný zemní čmelák.
Také si myslím, že nějaký nechytrý soused koupil brzy na jaře průmyslové čmeláky dětičkám na hraní a matky mu vylítaly. Dnes jsem načapala další, přímo na dvorku na jeteli. Nebyla už tak blýskavá a vypadala hubenější. Doufejme, že nenajdou tak brzy partnery, ostatně spářené by se asi venku nesnažily krmit jetelem a zalezly by pod zem, tak snad z toho nebude v okolí problém příští rok.

Jinak mému hnízdu zemních se daří dobře. Sice prakticky každá dělnice praktikuje při návratu minutu nenávisti ke klapce-pokusy klapku odsunout, rozhryzat a vztekle na ni bzučet-ale létají už i po třech najednou a pilně nosí takový tmavooranžový pyl.
Jen bohužel už třikrát byla hned po ránu klapka trochu zvednutá kvůli nalepené rousce. Zavíječ i melittobie by to dali bez potíží. No, uvidíme.
Pořád u čmelína stejně stát nemůžu, tak snad budu mít štěstí.
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj, tak tohle jsou pylove rousky sebrané za 14 dnů z jednoho česna. Na ostatních sem tam pár rousek. :roll:
20250602_110149.jpg
(192.59 KiB) Zatím ještě nestaženo
20250602_110240.jpg
(220.87 KiB) Zatím ještě nestaženo
Mám jim to nasypat do úlu na výstelku nebo ne?
Vojta
Stálý člen
Stálý člen

Tak jsem trochu zmatený. V úlu rolní jsem 3 dny neviděl žádný pohyb. Zvedl jsem klapku a právě vylezla ven maličká dělnice. Byla zeslablá, sotva lezla, nemohla létat. Dal jsem ji na květ a šel pro krabičku, že jí zkusím nakrmit medovou vodou. Když jsem se vrátil, už tam nebyla. Ale za chvíli přiletěla jiná větší dělnice rolniho a suverénně zalezla do úlu skalních. Čekal jsem chvíli, jestli se spletla a vyleze ven, ale ne. Místo toho přiletěla další rolní a taky zalezla do úlu skalních. Tak nevím, co se děje.
Šárí

Tak já asi nemám dobré zprávy. :(

Objednala jsem si takový ten klobouk se síťkou a rukavice, abych mohla hrábnout do čmelínu, protože čmeltran už začal před týdnem skoro zvedat plexisklo a po jeho zvednutí se vyrojilo úplné černo čmeláků, tak jsem šla rychle od toho.
Tak jsem se do toho dneska dala. Po zvednutí dřevěného víka ale pod plexi vystartovalo jen asi deset čmeláků, to mi přišlo dost málo. Tak jsem to zvedla a vytáhla nějaký čmeltran, abych odkryla ucpané větrání-i když se čmelákům ani nedivím, že nechtějí větrat, tohle není červen, ale spíš trestnej čin proti létu. A najednou koukám, ve vystýlce leží mrtvá matka. Vypadala celkem zachovale, neopelichaně, ale bylo po ní.

Teď nevím, co dál. Na přirozený konec matky je to ještě brzo, nebo ne? Asi mi nezbývá, nez zítra rozhrábnout hnízdo a podívat se, jestli v něm nesedí pučmelout, a pokud ano, zvednout klapku a nechat hnízdo dožít.
Mám ještě šanci na nějaké nové matky?
Poraďte, já ještě nemám zkušenosti.
Šárí

Tak jestli to tu ještě někdo čte-tajemství mrtvé matky ve výstelce vyřešeno. A výsledek je trochu veselý a trochu smutný a trapný.

Bylo jasné, že se musím podívat do hnízda, jestli tam ten pačmelák není, protože tu nestojím příští jaro o pačmeláčí holky, které to umějí s klapkou, to bych to mohla rovnou zabalit.
Vyzbrojila jsem se kloboukem a rukavicemi a rozhrábla podestýlku až k hnízdu. Čekala jsem ten voskový strop, ale místo něj tam byl jen čmeltran upatlaný žlutým svinstvem a hned pod ním plástve a kukly. Útočící čmeláci byli slušným náporem na nervy. Ještě že je poměrně zima a já měla dlouhé rukávy a kalhoty, protože neútočí jen na ruce a hlavu, jak praví teorie, ale snaží se kousat kde se dá.
Velká matka byla vidět chvilku, ale zalézala z dohledu do podestýlky a byla docela práce ji vyhrábnout. Ale povedlo se a pořádně jsem si ji zblízka prohlédla. Vychrtlá protáhlá mátoha, dost nepodobná té fešandě zjara, ale jasný pruh nahoře na zadečku, takže jasná čmelnice. Hned jsem ji vrátila, všechno zakryla a urychleně zavřela a pak jsem ještě přes vletový otvor vracela pár vybledlých zmatených dělniček, které neuměly moc lítat a očividně netrefily do hnízda.

To už mi to začínalo docházet. Nalezená mrtvá matka zemřela nejspíš hned v dubnu. Zavedla jsem do čmelína první matku a tři dny jsem se snažila kontrolovat její přítomnost, ale asi jsem to nezvládla. Takže když jsem pak usadila druhou matku, přežila prostě jen jedna. Oblíbená začátečnická chyba. Možná byl můj kamínek jako značka ve vletu moc těžký, nebo prostě první matka na pár dní zmizela a při návratu už našla konkurenci.

No, ale pořád mám čmeláky a ne pačmeláky. A nejspíš uvnitř zatím není zavíječ. Pokud je tam někde melittobie, tak bych ji nejspíš přehlídla, byla jsem dost nervózní. Snad mi tam nevlítla při té kontrole... Dnes je v čmelíně zas normální provoz a klapka je stejně ulepená neustále tak, že by tam každá melittobie vlezla i s prstem v nose.
Odpovědět