Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:Nevím kdo tu psal někdy koncem zimy, že má doma starý čmelín, přikrytý dlaždicí, bez klapky na betoně a celý roky to funguje..bez škůdců a proto ho tak nechává.
To jsem psal já. Čmelín je u rodičů, opravdu to vždy fungovalo bez problémů i bez klapky. Ale tam má zřejmě vliv i umístění. Ani přesně nevím, zda je letos obsazen. Něco, tam prý létalo.

Každopádně já jsem nyní s klapkou spokojen. Používám ji cca 4 roky a je to dobrá ochrana. Za toto období mi napadl zavíječ hnízdo asi jen 1x.
Bez klapky je to vždy loterie, ale někdy to bez ní také vyjde.
Vašek

šáby píše:Zdravím všechny čmeloblázny :D Už několikrát jsem si četl diskuse na tomto foru. Jsem také začátečník a moc zkušeností nemám i když čmeldama částečně prověřen :? Takže každá nová informace je pro mě zajímavá. Začal jsem před měsícem vlastními silami sestaveným čmelínem, ne zrovna dokonalím a už mám třetí :) snad lepší. Ten první poněkolikáté osiřel. Druhý obydlen 1.kvě. zemní, která pravidelně létá :D Ten třetí obydlen dnes, vlastně už včera. Ale se zážitkem jako podle příruček. )
Zdravím, je dobré slyšet, že se ještě daří ubytovávat, já jsem od pátku odchytil 7 zájemkyň, ale žádná se nenechala přesvědčit... Každopádně zatím stále létají, tak prostě budu zkoušet dál. Zdar všem hoteliérům! :-)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Tomáš píše:
kavcaa píše:Povězte, co je to za druh..velikej, celej černej jako skalní, ale prdelka místo červený bílá ? :roll:

možná nějaká návštěva z Kanárských ostrovů :D

No já se tu cítím jako na kanárech :lol: tak možná i ty čmelandy....hele jestli chodí na večeři na rododendron , tak jí zkusím vyfotit..ale budu tam až ve čt..../tak nejdřím jsem seděla u díry, teď budu sedět pod keřem....já jsem fakt pako.

Honzo, klapku určitě příště naistaluju, letos jsem prostě byla ucho, příští rok už budu mazák ! :shock:

A vůbec tu snad raděj nepište, že ještě hledaj a ubytovávaj se nebo zase začnu bláznit.../ikdyž já jsem četla v chytrý knížce, že některý hledaj až do konce května/..
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

kavcaa: no určitě zkus udělat nějaké foto, celkem by mě zajímalo co to bylo za čmeldu. ;)
Mája

Ahoj všem, asi mám prokletej čmelín, skalní lítala 14 dní a teď druhej den nic :cry: Klapka je zavřená, tak snad by se za ní ten minulej nezvanej host nedostal. Mám chuť se na to vykašlat :x
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Přátelé, asi se stal zázrak! :D Svoji ranní zprávu o definitivním konci skalního beru zpět. Když jsem ho celý den v sobotu neviděl, dal jsem do vchodu trochu vaty, jako když se dává ochrana proti vstupu chladného vzduchu. Čmeláci s tím nemají problém, vždy si cestu najdou. Vata však byla pořád na svém místě, tak už jsem ztratil naději.... Odpoledne takhle jdu po zahradě a přijdu k haldě hlíny se zakopaným květináčem. Najednou koukám, že ten kousek vaty je vypadlý pod klapkou. Jdu se podívat blíže a najednou přiletí skalní naložená koulemi pylu... Takže to znamená, že byla prokazatelně minimálně tři dny uvnitř a nelétala. :? Zažili jste někdy něco podobného? Den, dva ano, ale od soboty rána do úterního poledne ? A za hezkého počasí... Takže jsem zvědav, co bude dále.Teď už jsem ji zase tři hodiny neviděl...

Takže Májo, ještě to není ztraceno!

Jinak zemní i zahradní létají! :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Májo,možná fakt jenom nemáš štěstí ji vidět vyletět. ;)

Honzo,mám velkou radost ze skalní,už jsem se bála,že se ti opravdu vytratila. :D

Kavcao.to jsme si nerozuměli,já myslela,že mluvíš o dělnicích. ;) V tom případě by to mohla být tmavá forma čmeláka zahradního co jsem chytla v lese jak jsem psala,ale se neubytoval.Při prohlídce v inj.stříkačce měl za hlavou téměř neznatelný žlutavý proužek za hlavou,ale na první pohled vypadal jako černý s bílým zadkem. ;) Když kvete čistec velkokvětý objevují se mi někdy na něm.Ještě by to mohla být tmavá forma č. humenního,ale nevím jestli se u nás vyskytuje,je vzácný.
Mája

Niky1 píše:Májo,možná fakt jenom nemáš štěstí ji vidět vyletět.
Jedině že by přelezla kamínek ve vchodu a ani s ním nepohnula. Po setmění tam půjdu mrknout, ale i kdyby tam nebyla, tak už nic lovit nebudu.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Honzo,mám velkou radost ze skalní,už jsem se bála,že se ti opravdu vytratila. :D
Niky, už jsem se s ní fakt rozloučil. Aby byl čmelák při teplotách přes 20 st. přes tři dny nepřetržitě na hnízdě a nevylétl, to nepamatuju. Asi měl dost zásob a třeba se schoval i před tím postřikem... ;)

Ještě štěstí, že jsem ten květináč dnes nevykopal... To už bych ho asi do původní podoby nedal.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Májo,a nemůže pro ni být ten kamínek těžkou překážkou ke zvládnutí?Já si jen pamatuji,že minulý rok,když se zemní nedařilo otevřít klapku,tak to raději vzdala a vrátila rezignovaně se zpět do hnízda. ;)
Odpovědět