Chov čmeláků v roce 2019
Musí se vyměňovat, protože tam je nachytaných moc much. Letos nebudu dávat organzu, ale uhelon ten má zabránit průniku mušek do hnízda. Loni jsem je měla, hodně se jich chytlo do lepové pasti, ale pár jsem jich našla v hnízdě a musela jsem ho zlikvidovat.josef569 píše: ↑stř 20. úno 2019 21:06:49Zdravím všechny příznivce čmeláků. Na letošní rok si připravuji 6 nových polystyrenových čmelínů s horním větráním podle vzoru Pepana. Na utěsnění horní síťky budu používat modelínu. Chtěl jsem se zeptat, kdy provádíte opatření proti vosičce melittobia. Hned od počátku sezony, nebo až později? A ještě jeden dotaz. Vydrží polep v pasti /chemstop/ celý rok, nebo se musí obnovovat? Díky a mějte se.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý večer všem. Josefe, jsem moc rád ,že jsi čerpal inspiraci ode mně .Snad se bude dařit a budeš spokojený. Rámeček ze síťkou ,kdyby těsně doléhal tak by možná stačily čtyři vruty a nemuselo by seto těsnit modelínou.Bylo by to rychlejší a pohodlnější při zatuhnutí královny a pouštění horem
než s modelínou.Já ji tam ,ale mám...
Jak jsem psal dříve,že chci vyzkoušet to zavírání i na tu cívku z relátka.No ,šla špatně "vykuchat" a když už jsem ji skoro měl tak jsem ztratil jeden
konec vinutí (moc jemný drátek) a bylo po všem.Stejně měla větší odběr proudu než servo tak to asi nechám být.
Do mé galérie fotek jsem přidal další "páté přes deváté" ,ale snad si zase něco najdete.Je to bez "cenzůry"
Postupně přidám další...
Blanko ,už jste vrtali díry?
Tak zatím...
než s modelínou.Já ji tam ,ale mám...
Jak jsem psal dříve,že chci vyzkoušet to zavírání i na tu cívku z relátka.No ,šla špatně "vykuchat" a když už jsem ji skoro měl tak jsem ztratil jeden
konec vinutí (moc jemný drátek) a bylo po všem.Stejně měla větší odběr proudu než servo tak to asi nechám být.
Do mé galérie fotek jsem přidal další "páté přes deváté" ,ale snad si zase něco najdete.Je to bez "cenzůry"
Postupně přidám další...
Blanko ,už jste vrtali díry?
Tak zatím...
Niki, ve čmelíně mám rámeček , z jedné strany ulelon 53S a z druhé síťku . Je sice plastová, ale za roky co ji používám mi ji čmeláci ještě neprokousali.
Pepane, rozměry čmelínů mám stejně jako ty, ale přidal jsem do spodní části ještě jedno větrání - past o průměr 40 mm, Čmelíny budu mít umístěné pod přístřeškem, takže klapka bude na stěně a pak přes zeď cca 20 cm povede husí krk do čmelínu. Až to všechno spáchám, tak se pokusim dát nějaké snímky. Mějte se.
Pepane, rozměry čmelínů mám stejně jako ty, ale přidal jsem do spodní části ještě jedno větrání - past o průměr 40 mm, Čmelíny budu mít umístěné pod přístřeškem, takže klapka bude na stěně a pak přes zeď cca 20 cm povede husí krk do čmelínu. Až to všechno spáchám, tak se pokusim dát nějaké snímky. Mějte se.
Pepane moc díky za fotky jsou inspirativní, byla jsem bez sebe, že jsem se na ně nemohla dostat. Čmelýny mám nachystané, zvětšovala jsem husí krk, aby mi to neucpávali, manžel převrtal stěnu, udělal mi dva otvory, budu mít uvnitř 4 čmelíny, ještě klapky a dám fotky, v neděli má být lepší počasí, dnes prší od včerejška, ale to je taky dobře ať se doplní voda. Tu odblešovačku jsem loni používala, je bezva, super nápad. Pepane Ty nedáváš dovnitř karton? Hezký pracovní víkend.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Blanko, do polystyrenových nedávám .Možná bych mohl do těch dvou nových co jsou jen z tenké překližky.
Jsem zvědavý na tvoje a Josefovy fotky. Mohl by dát nějaké i Eljery, ten má také krk přes zeď,už se ale dlouho nepřihlásil a Kavcaa také.
Jinak pěkné ochlazení, co by jsme chtěli v Únoru...
Přidal jsem další fotky.
Tak zatím...
Jsem zvědavý na tvoje a Josefovy fotky. Mohl by dát nějaké i Eljery, ten má také krk přes zeď,už se ale dlouho nepřihlásil a Kavcaa také.
Jinak pěkné ochlazení, co by jsme chtěli v Únoru...
Přidal jsem další fotky.
Tak zatím...
Pepane super umístěné čmelíny, ty musíš mít velkou zahradu, při čistění se nadřeš, musí Tě bolet záda. Já celý víkend plnila čmelíny litranem Dnes svítí sluníčko tak snad přiděláme klapky na stě
https://blanka06.rajce.idnes.cz/plneni_cmelinu
Mám fotku nepovedeného větrání
https://blanka06.rajce.idnes.cz/plneni_cmelinu
Mám fotku nepovedeného větrání
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Blani, tý větrací nástavce nejsou zas tak strašné. Ono udělat pořádný rámeček, navíc pokud nemáš pořádné vybavení jako je pokosová pila např... je velice těžké. Kdybys viděla mé první čmeláčí úlky z 2cm tlustých prkýnek, co tam bylo mezerer a nepřesností. Výhoda byla, že tenkrát bylo čmeláků 10x víc než je teď a tak ztráty - ne že by nebyly bolestivé, ale neznamenalo to pro populaci zas takový problém... Pokud tam máš drobné netěsnosti a distance do 3mm tak se to dá vytmelit nebo vyplnit silikonem, na přesný dosedutí v úlku ti zas pomůže izolace do oken... Chlebem jako pan Stuchl bych to ale nedělal...
Modelínu jsem používal, ale pozor je hodně teplotně závislá, v hodně nízkých teplotách se drolí, při velkém horku je zase až moc měkká a v čase stárne, ztráci trochu plastičnosti. Dá se použít, ale musí se kontrolovat, může ti za sezonu odpadnout enbo ztratit přilnavost.
Melittobia může být aktivní docela brzy, ale neobával bych se jí v rané fázi kolonie (už vůbec ne jen matky). Nehledá primárně úlky, ty navíc nebudu mít pachovou stopu dostatečně silnou. Osobně bych se jí obával tak od července (při normálním vývoji teplot). Ale záleží jak máš řešené plánované umístěn uhelonu, aby to do úlku za provozu už šlo.
Ty textilní pásky drži hrozně blbě a rády se odlepují, doporučuji ti pojistit je obyčejným připínáčkem stačí jen do rohů těch pásek. Já mám s páskou jen blbou zkušenost. Drží dobře snad jen na papíru, ale dřevo, polystyren, plasty jen chvilkově... Ale zase je univerzální, takže ne že bych ji nepoužíval, ale snažím se jen tam, kde už nevím čím jiným.
Kdo nemá na ochranu větracího otvoru hliníkovou mřížku, může použít víčko na lahve třeba od okurek, medu... Vyvrtat do něj množství dírek (nebo probít hřebíkem) - musí být hustě, aby se nezmenšila větraná plocha, a pak připevnit vruty k úlku... Okraj víčka na šroubování vám zajistí pevné a těsné přisednutí k úlku i odestup od uhelonu.
Co myslíte tou odblešovačkou ?
V Hornbachu není bohužel deska z polyuretanu, ale v tloušťce 2mm jen plexi, mají i silnější desky 3mm a více - ty barevné se řežou skvěle, já z nich dělám bočnice. Ale ty průhledné myslím jsou taky plexi, musí te zkontrolovat... Pokud je potřeba pásek cca šíře 2cm pak je dobře opracovatelná krytka z plastové chráničky kabelů (bílá obdelníková, určitě znáte , cena je i slušná...)
Jinak ještě jsem doupravil klapku ze ZD, byly tam zbytečně velké mezery mezi klapkou a bočnicí a vlezla mi tudy loni moucha. + mírně upravil kolejničku těch mých pastí. Dal jsem je na všechny klapky, tak bych měl mít po sezoně dost výsledků, zda past doporučit nebo ne. Až se vrátím z hor tak sem hodím fotky.
Chemostop se musí měnit, dávejte ho jen na to co se dá vyhodit (různé vložky z pet lahví, obalů atd) . Zašpiněné části se dají od chemostopu očistit olejem (rostlinný). Ale na tyto plochy jde pak blbě už dát, musí se zase odmastit... U trubek a pod... strašná práce. V teple stéká.
Modelínu jsem používal, ale pozor je hodně teplotně závislá, v hodně nízkých teplotách se drolí, při velkém horku je zase až moc měkká a v čase stárne, ztráci trochu plastičnosti. Dá se použít, ale musí se kontrolovat, může ti za sezonu odpadnout enbo ztratit přilnavost.
Melittobia může být aktivní docela brzy, ale neobával bych se jí v rané fázi kolonie (už vůbec ne jen matky). Nehledá primárně úlky, ty navíc nebudu mít pachovou stopu dostatečně silnou. Osobně bych se jí obával tak od července (při normálním vývoji teplot). Ale záleží jak máš řešené plánované umístěn uhelonu, aby to do úlku za provozu už šlo.
Ty textilní pásky drži hrozně blbě a rády se odlepují, doporučuji ti pojistit je obyčejným připínáčkem stačí jen do rohů těch pásek. Já mám s páskou jen blbou zkušenost. Drží dobře snad jen na papíru, ale dřevo, polystyren, plasty jen chvilkově... Ale zase je univerzální, takže ne že bych ji nepoužíval, ale snažím se jen tam, kde už nevím čím jiným.
Kdo nemá na ochranu větracího otvoru hliníkovou mřížku, může použít víčko na lahve třeba od okurek, medu... Vyvrtat do něj množství dírek (nebo probít hřebíkem) - musí být hustě, aby se nezmenšila větraná plocha, a pak připevnit vruty k úlku... Okraj víčka na šroubování vám zajistí pevné a těsné přisednutí k úlku i odestup od uhelonu.
Co myslíte tou odblešovačkou ?
V Hornbachu není bohužel deska z polyuretanu, ale v tloušťce 2mm jen plexi, mají i silnější desky 3mm a více - ty barevné se řežou skvěle, já z nich dělám bočnice. Ale ty průhledné myslím jsou taky plexi, musí te zkontrolovat... Pokud je potřeba pásek cca šíře 2cm pak je dobře opracovatelná krytka z plastové chráničky kabelů (bílá obdelníková, určitě znáte , cena je i slušná...)
Jinak ještě jsem doupravil klapku ze ZD, byly tam zbytečně velké mezery mezi klapkou a bočnicí a vlezla mi tudy loni moucha. + mírně upravil kolejničku těch mých pastí. Dal jsem je na všechny klapky, tak bych měl mít po sezoně dost výsledků, zda past doporučit nebo ne. Až se vrátím z hor tak sem hodím fotky.
Chemostop se musí měnit, dávejte ho jen na to co se dá vyhodit (různé vložky z pet lahví, obalů atd) . Zašpiněné části se dají od chemostopu očistit olejem (rostlinný). Ale na tyto plochy jde pak blbě už dát, musí se zase odmastit... U trubek a pod... strašná práce. V teple stéká.
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere
Z jižní Moravy hlásí prvního čmeláka . https://www.facebook.com/groups/7832962 ... 4/?fref=nf