Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Niky nechci teď nic slibovat, netuším jak budu pracovně vytížen během zimy (teď určitě ne), ale pokud máš těch klapek do 10ks, tak bych Ti je asi během zimy stihl upravit (zdarma, materiál mi hádám z mých zbyde). Budu sice přidělávat úly na původní stavy neboť se mi ty polystyrénové prototypy z letoška docela osvědčily, ale zima dlouhá, stejně to nevydržím a začnu je dělat už na podzim a s polystyrenem se pracuje dobře.
Ono u ZD je problém, oni by rádi třeba dali nové věci, ale klapka se mnoha lidem zdá už tak jako zbytečně drahá věc k úlku, takže pokud by zvedli cenu o to míň začátečníků si ji vůbec koupí a to znamená v podstatě zničené hnízdo na jistotu - mé vylepšení může zvýšit bezpečnost, ale z jejich pohledu je lépe více prodaných klapek než pár top... Pokud by bylo vidět, že tam bude velký záchyt, tak by je Ondra asi na úpravu ukecal, ale dokud tu nebudeme mít x fotek plných much a aphomii, tak do toho asi nepůjdou. Je to vícenáklad... I proto nedávají na úlky klapku rovnou, pak by celý úl byl výrazně dražší než ty designové sráče a co si koupí někdo, kdo to chce jen zkusit bez zkušeností? Top ůlek za 1800Kč + / - nebo designový sráč za 1/2....
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karle,děkuji ti moc za nabídku :) ,já se vždy velmi rychle pro něco nadchnu a pak začnu zvažovat ;) .Počkám jak se ti inovace osvědčí,vypadá to dobře,zvláště pokud to bude velmi účinné :) .Jsem na sebe zvědavá jestli se dokopu alespoň k nějaké té větrací pasti pro příští rok.

Cena úlků je vysoká i když ten čtvercový z 2015 je opravdu kvalitní.Ze ZD mám jen jeden ještě tehdy za tisícovku,ale když nechceš zůstat u maxima 3ks,,tak je cena neúnosná zvláště při novém zvýšení. ;) Už jenom cena samotných klapek při větším počtu je vysoká,ale coby člověk neudělal pro ty svoje miláčky pokud si je sám nedokáže vyrobit. :lol:
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Rád bych ji dal letos, ale vchod je tak strážen, že zásahy na obsazených úlcích dělat nejdou a odpojovat kvůli tomu chodbu už nechci. Navíc nemám ani ten uhelon a na organzu sázet nechci - ne v tomto místě. Ve stadiu matek už moc katastrof nehrozí. A souhlasím, chce to ověřit praxí... Míval jsem 6 úlků, s polystyrenem si budu moci dovolit jít díky nižší váze i "do patra" tak budu na 12, neobsadí se vše, ale nějaké hodnotitelné výstupy určitě budou, budu magnetem pro parazity už jen tím počtem.... Pokud mne teda žena dřív nevyhodí z domu až to zjistí ....

Klapka funguje i bez toho, takže toto je jen možné plus, které jestli budeš mít za rok nebo za dva by nemělo nějak zásadně tvé chovy ovlivnit.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Nedávno jsme tu řešili samečky od skalních, jak mají často nevýrazný ten žlutý pruh. Tak se podívejte, jaké fešáky mají v Německu. ;) Včera odpoledne jsem měl chvilku čas, tak jsem musel nějaké nafotit. Focení mi sice komplikoval silný vítr, tak to není úplně ono, ale na mobil dobrý. Lokalita - nádraží v Lehrte, předměstí Hannoveru.

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/S ... te_Nemecko
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Karle, moc pěkná úprava té klapky. Jsem moc zvědavý, jak se osvědčí. Myslím, že to bude účinné. ;)
Karel píše:
sob 07. črc 2018 21:10:56
Míval jsem 6 úlků, s polystyrenem si budu moci dovolit jít díky nižší váze i "do patra" tak budu na 12, neobsadí se vše, ale nějaké hodnotitelné výstupy určitě budou, budu magnetem pro parazity už jen tím počtem.... Pokud mne teda žena dřív nevyhodí z domu až to zjistí ....
To máme podobné. Já už to musel trochu omezit, manželka skřípe zuby..... :lol:
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Čaute. Tak zavijacmi napadnuty čm.3 produkuje den co den nove kráľovny.Statistika po,, vyčistení "cmelina:3 x mura zavijaca a asi 6 husenic.Uz 5 dni žiadne husenice ani motyl.Celkovo tam bolo 16 múr zavijaca.Hniezdo zatial funguje dosť dobre ,,klop klop ".
Ps:Moje sykorky strašne ľúbia husenice zavijaca.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,to je fajn,že vše nakonec dobře dopadlo.Ten počet zavíječů v jednom hnízdě je překvapující.Maila jich jeden rok měl hodně u skalních bez klapky.Až to navádí si myslet,že se některé housenky můžou proměnit na dospělce v téže sezoně,ale nikde jsem prozatím o tom nenašla zmínku. ;)

Máte už všichni matky u zemních ubytovaných kolem 7.4.?Ti moji už měli maximum proletů a prolety pomalu klesají,kdežto matky nikde.I o 10 dnů později ubytovaní zemní je už mají,tak nevím. :(
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 08. črc 2018 9:50:25
Máte už všichni matky u zemních ubytovaných kolem 7.4.?Ti moji už měli maximum proletů a prolety pomalu klesají,kdežto matky nikde.I o 10 dnů později ubytovaní zemní je už mají,tak nevím. :(
Zatím také čekám nebo jsem ještě neměl to štěstí nějaké matky vidět...
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
ned 08. črc 2018 9:50:25
Rapo,to je fajn,že vše nakonec dobře dopadlo.Ten počet zavíječů v jednom hnízdě je překvapující.Maila jich jeden rok měl hodně u skalních bez klapky.Až to navádí si myslet,že se některé housenky můžou proměnit na dospělce v téže sezoně,ale nikde jsem prozatím o tom nenašla zmínku. ;)

Veď práve ja som myslel že sa v hniezde už vykuklili múry.Vedľa sú hneď tuje a včera som ich striekal a vyleteli z tých tuji 3 múry zavijaca tak som ich poslal na onen svet.Zemnych mám ubytovanych 8.4. a stále nič ale hniezdo silnie.Este mám skalné 13.4.a tiež nič a inak všetci matky máju no okrem tých 2 biednych rolnych.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, tak jsem to nevydržel a provedl denní kontrolu. A překvapení dvě mladé zemní matky na výstelce. Tak konečně také nějaké pozitivní zprávy. :D :D :D

Fotky přidány do alba

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Zemni_2018

U skalních zatím nic, dělnice mě pěkně hnaly... :lol:

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/S ... 102534.jpg
Odpovědět