Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo super :D .Já nevím co je s těmi jedněmi zemními,pořád nejsou matky a druhá stejně usazena je už měla před dvěma týdny.Přitom to bylo silnější hnízdo,zavíječe jsem tam neviděla. ;) Zato rokytové matky pořád ještě létají ve slušném počtu,velmi silné hnízdo a hodně matek :D .
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Dik.Niky tiež mi o týždeň mladšie hniezdo predbehlo 2 staršie hniezda zemnych 🧐.
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Karel píše:
čtv 04. črc 2019 13:42:56

2) spodní přívod vzduchu do úlku - jedná se o trubku 40mm jakési sání, která je vyvedena do chladnější oblasti (tj ven do stínu) a která končí uvnitř úlku hned nad dnem. Vlastní hnízdo je na spodním roštu min 6-8cm nade dnem. Tedy vzduch touto trubkou proudí od spoda v celé ploše výstelky nahoru, kde odchází horním odvodem - větrání jako má většina z Vás. Systém má barieru z 1 vrstvy uhelonu 53S a vnitřní i vnější chemostopovou past před a za uhelonovou síťkou v trubce. (čmelákům nepřístupné). Tato past přestože jde o sání vzduchu láká parazity a jelikož mi u krátkých chodeb končí skoro u česna tak vychytává skoro všechny mouchy. Ani jsem to nečekal, myslel jsem, že když jde vzduch dovnitř nebude pachová stopa a ono jo...

Fotky z popsaného zde:
https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/c ... ledky_2019

Hodím ještě nějaká videa až je zpracuji a samo až bude konec zas detailní rozbor hnízda.
Krásná fotodokumentace Karle.
K tomu proudění vzduchu přes nasávání a výdech z úlku. Změna teploty uvnitř má značnou setrvačnost, takže v ranních hodinách, kdy venku teplota už stoupá, v úlku jde ještě nějakou chvíli dolů (to jsem vypozoroval kolem 7. hodiny). To bude způsobeno "nachlazením" stěny úlku. Po poledni, kdy venku už je teplota před maximem, je v úlku znatelně chladněji a zřejmě dochází k opačnému směru proudění, tzn. že chladný vzduch z úlku "vytéká" spodním otvorem a horním je nasáván teplý, který se uvnitř znovu ochlazuje a pokračuje k spodnímu otvoru, atd... To pokračuje do vyrovnání teplot. V noci je to obráceně. Ale to zrovna mouchy nelétají.
P.S.: Co ty naměřené teploty, jak jsi mi sliboval? Zapomněl jsi nebo neumím hledat. ;)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Já likvidovala dva čmelíny, v jednom zemní už lítaly dělničky, a začal ustávat pohyb, při kontrole zjištěno malé dílko a královna nikde. Ve druhém byla skalní, při prohlídce v úlu nic. Dvě luční měly královny obě hnízda silná, už je konec. U 8 skalních dělničky lítají o sto šest, v jednom jsem zahlédla královnu, u všech nemůžu určit datum usazení, protože se mi tam praly královny navrátilky, ale hlavně, že jsou hnízda čistá a prosperují. Jinak na levandulích, kterých mám hodně, se pasou hájové, moje skalní, rolní, královny zahradních, dokonce lesní se zase ukázaly, jenom to bzučí. Před domem mám staré levandule 6ks, nádherně kvetou a jsou obsypané čmelákama, je to podívaná i pro kolemjdoucí, každou chvíli tam někdo stojí a baví se pohledem za pasoucí se čmeláčky. Jen doufám, že se královny narodí co nejdříve, aby měly co papat, levandule odkvétají v tom suchu hrozně rychle a ořechoplodce ještě dlouho nepokvetou. Je to hrozný rok a technické služky sekají pořád na drn, všude je uschlá tráva jako v Chorvatsku , nikde nic nekvete a když už se začne něco ukazovat tak holiči zase vyjedou a po nich všude zkáza. Pepane šrůcha mi krásně kvetla, než přišly ty vedra a zůstala mi jen jedna, ale stejně se na nich nic nepáslo. U mě hlavně hluchavka skvrnitá, černohlávek, yzop, ostrožka, a na konec léta ostalky a ořechoplodce.
kaos
TOP člen
TOP člen

Mě napadlo, ty trávníky sekané na drn osadit pupavou bezlodyžnou, to je asi jediná rostlina, která tam může v klidu kvést a kvete v červenci a srpnu, přitom skvělý zdroj nektaru.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,tobě se tedy daří s těmi skalními :D :D .Jak to u tebe vypadá s návštěvnosti na minipetůniích a jaká barva je nejvíc atraktivní?Mě se tam objeví sem tam jen polní.Ostrožky mi bohužel vždy komplet sežerou slimáci,tak už ani nemám odvahu vysazovat další,ale pro zajímavost který druh a jakou barvu prosím máš?.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky1 píše:
pon 15. črc 2019 10:48:46
Blanko,tobě se tedy daří s těmi skalními :D :D .Jak to u tebe vypadá s návštěvnosti na minipetůniích a jaká barva je nejvíc atraktivní?Mě se tam objeví sem tam jen polní.Ostrožky mi bohužel vždy komplet sežerou slimáci,tak už ani nemám odvahu vysazovat další,ale pro zajímavost který druh a jakou barvu prosím máš?.
mini petunie mám každý rok ve všech barvách a berou to řadou, nehledě na barvu, ostrožky mám tmavě modré fialové, růžové, bílé, moc nešly na růžové, jinak všude, letos mi vyrostly 1,8m hrůza. Moc ráda je nemám trpí na plíseň a já nepoužívám pesticidy, tak jsem to likvidovala odvarem z hřebíčku a skořice, musí se to často, ale povedlo se.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko moc děkuji. :)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
pát 12. črc 2019 20:56:44
U zavíječe nemusíš s likvidací spěchat, oni se rodí až příští rok. Pokud jsou v hnízdě nevylihle matky, tak bych doporučoval hnízdo vyčístit. U hnízda co jsem vyzvedával že skelné vaty bylo taky tak 30 matek, ale dalších 30 bylo ve zničených kokonech a 10 kokonů jsem ještě zachránil.
Jakube tak o vikendu jsem zkusil vycistit hnizdo - nasel jsem mnoho velkych housenek zavijece (pdhadem 20-30) a pouhych 9 delnic, takze hnizdo je bohuzel hotove. Prendal jsem zbyvajici delnice do vycisteneho cmelina s kusem dobreho hnizda vcetne kalisku (mimochodem v hnizde jsem nalezl 3 plne kalisky) a nove vystelky na doziti.

Jinak celkem dobry trening s presunem-Ti lezouci cmelaci se pekne spatne pochytavaji do sklenice :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak u mně dnes také první nová matka v hnízdě od druhé ze dvou co první den po prvním návratu netrefily a na druhý den tam přeci jenom byly :D .
Odpovědět