Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

kaos píše:
pát 19. črc 2019 14:08:06
Zdendo zrovna jsem na tebe s tou lesní myslel. Kromě tebe jsem věděl už jen o panu Čížkovi a ten o ní přišel při městském kosení trávníků po prvních dělnicích. Škoda že ani u tebe se to nepovedlo, je jich málo :-(
Tak to je mi moc líto,já jsem se tak těšila jelikož u nás nemám šanci hledající matku najít,letos jsem ještě ani žádnou lesní neviděla,i když minulé roky se alespoň nějaké objevovaly na hluchavce.

Ale nejvíc jsem "najedovaná" na to nesmyslné kosení městských trávníků,které jsou plné lučního i plazivého jetele a jiných rostlin.Vůbec jim nezáleží na tom,že opylovači ztratí zdroj potravy a nemůžou si odskočit do hypermarketu pro zásoby jako "oni".Úplně by stačilo,kdyby jednak nesekali tak nízko a pak,kdyby sekali střídavě určité přiměřené úseky vedle sebe,aby vždy něco kvetlo. :x :cry: :cry:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím! Tak hnízdo zemních se letos opravdu povedlo. Matek bylo několik desítek. Už je sice znát mírný ústup z aktivity, ale dělnice stále ještě slušně létají a nosí i pyl. První hnízdo rolních je krásně rozjeto, ovšem druhé je nějaké slabé. Zkouším příkrm, zda se vzpamatují. Rokytky se podařilo vzkřísit a hnízdo neustále posiluje. Bude záležet na formě a síle matky. Vzhledem k tomu, že hnízda rokytových jsou už v tuto dobu u konce, tak mám takovou něco jako "druhou generaci". Celý květen hnízdo živořilo s několika dělnicemi a až v průběhu června se pomalu začalo zvedat.

S těmi lesními je to velká škoda. Chtělo by to se na ně zaměřít. Ten, kdo má možnost, by to měl zkoušet. Mně to letos taky o kousek nevyšlo a matka se i přes zájem o úlek nevrátila.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny! Honzo mi už rokytoví skončili, možná se tam dnes podívám. Rolní v "automatu" fungují dobře, taktéž v zemi 2x zemní a 1x skalní
i v práci 1x zemní jsou ok. Dále pak v polystyrénu 2x zemní a 1x skalní a 1x zemní v automatu, tam mi vždycky překousali nit vedoucí k servu,
tak jsem to nechal jen na klapce samotné. Jinak stříkám klapky a okolí vším možným repelentem na komáry nebo různé voňafky.
Dnes jsem dal do Alpy hřebíček a zkusím mazat tím (prý to používají rybáři jako repelent proti komárům ?).
V práci jsem okolí úlku trochu vylepšil mám tam i pítko pro ptáky viz. foto. Šlo kolem celé ruské vedení podniku a neřekli nic, tak snad mi to prošlo :D :lol: .

Obrázek

Obrázekfind the nearest capital one bank

Niki, máš pravdu s tím sečením ! Jak psala také Blanka je to jak krajina na Marsu :cry: .
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak jsem se dočkal, u skalních se objevila první mladá matka :-) Ale bylo divné, na klapce jsem našel mrtvou dělnici a pod ní na zemi další dvě, že by se popraly ?:-o
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pepane super,zvláště v té práci.

Kaosi,tak přeci ses dočkal matek u skalních :D ,já netrpělivě na ně čekám,usazení 26.4.-ale měla dost vážné problémy. :(
kaos
TOP člen
TOP člen

Tato byla usazena 21.4. a dělnice měla už po 22 dnech.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Kaosi, taky jsem našla dvě mrtvé dělničky na česně. Myslím že umřely na únavu jak usilovně větrají. Ani se neletí nasosat. Po kolika dnech jsi měl mladé královny u skalních?
Ty mladé matky asi hodně voní, protože na větračce seděl ráno v 8 hodin zavíječ. Pepane čmelákům nevadí ani starý parfém? Chtěla bych to taky postříkat, ale bojím se, abych jim neuškodila. Královny jsou pěkný pecky. Zatím se mějte Jarka.
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Kaosi, než jsem to dopsala, tak jsi odpověděl. Já jsem usadila 17.4. za 26 dní dělničky a za 90 dní matičky. Takže je to podobné.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jarko,nevím ale rozhodně bych dala pozor,aby se parfém nedostal na česno.Navíc bych řekla,že zavíječi mají velmi silný čich.Kdyby ty "potvory" alespoň létaly jen po setmění. :x :(
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak už mám královny u dvou skalních. Ve všech je cvrkot.
Odpovědět