Chov čmeláků v roce 2017
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
A ještě jeden poznatek k letošním skalním. Dnes jsem úlek definitivně zruši. Mrtvou matku jsem nakonec našel zastrčenou v rohu úlku. Těsně za vstupem jsem však našel mrtvou královnu pačmeláka cizopasného. Takže letos tedy celkem smůla. Nejprve souboj matek, pak asi i souboj s pačmeláčicí a nakonec Brachycoma...
Kavcao,takže ty jsi nevětrala stropem?Úspěch zřejmě spočíval v tom,že jsi měla úlek krytý tím keřem. Bohužel vždy nelze takto umístit.
Ty máš úlek 5cm tloušťky ,to se máš.
Honzo,ta dlaždice by také nemusela být špatná. S těmi skalními jsi měl opravdu smůlu ,to je škoda.
Ty máš úlek 5cm tloušťky ,to se máš.
Honzo,ta dlaždice by také nemusela být špatná. S těmi skalními jsi měl opravdu smůlu ,to je škoda.
Posílám ještě jednou fotky úlků.Ty se manželovi fakt povedly.
A místo je ideální.
http://kavcaa.rajce.idnes.cz/cmelin_2017/
A místo je ideální.
http://kavcaa.rajce.idnes.cz/cmelin_2017/
Obložit kupovaný úlek dalším dřevem plánujeme také.Nahradíme tím polystyren.Manžel ho obloží zvenku, aby se prostor uvnitř zachoval.A myslím , že to bude stačit.Pokud bude hodně zima, obalím ho zase starou péřovou vestou.
Úlek skalních je ještě silnější , ale strašně jsem na manžela kvaltovala,neměl na výrobu víc jak 2 odpoledne... takže se nakonec lehce rozklížil a střecha taky úplně netěsní.To se musí opravit.
-
Odpovídám ,
po očištění ůlu jsem v době přestavby nalíčil pouze na stojan v místě kde měli zaevidované místo klapku a malou krabici. Násladně jsem (po očištění ) postavil celý ůl na sávající místo. Následně se vrátila skupina čmeláků včetně matky. Do vysltlané suché trávy a filcu se vrátila celá skupina. Navíc jsem jim přidal špetku medu pro začátek. Nyní po zhládnutí je vše jako na začátek chovu. Uvidím jak vše bude pokračovat.
Ještě k otázce izolace . Pro další rok jsem si zhotovil včelín z izolaci sestavenou pouze překližky ale izolovaným PUR (tuhá polyretanocvá pěna) o síle 2 cm. Má tu vlastnost, že má dvojnásobnou izolační vlastnost oproti plystyrénu. Z vnitřku mám položenou lepenku aby nemohli čmeláci kousat a drolit izolaci. Navíc po nynější zkušenosti (zavíječ) jsem vložil folii s lepenkou pro vyjímání v případě kontroly čmeláků.Rozhodl jsem se tak na po zhlédnutí jiných. Z dalších pokusů jsem na dně úlu do výše trubky vsypal suchou hlínu abych zarovnal dno. Na tak zarovnané dno jsem ak nainstaoval tu právě zmiňovanou folií s lepenkou. Uvidím jak se to osvědčí. Pro příští rok mám zabudované úly uvnitř besídky s výletem přes zeď.Docílím tím zaručenou teplotu a vlhkost ůlu.Doufám, že při dodržení umístění klapky nebudu muset zaplakat nad vyžráním od zavíječe voskového.
Jsem ochoten na tot téma diskutovat se všemi přítonými. Musíme dávat do chovu něco nového, pokrokového.
At´ vám lítají v pohodě.
po očištění ůlu jsem v době přestavby nalíčil pouze na stojan v místě kde měli zaevidované místo klapku a malou krabici. Násladně jsem (po očištění ) postavil celý ůl na sávající místo. Následně se vrátila skupina čmeláků včetně matky. Do vysltlané suché trávy a filcu se vrátila celá skupina. Navíc jsem jim přidal špetku medu pro začátek. Nyní po zhládnutí je vše jako na začátek chovu. Uvidím jak vše bude pokračovat.
Ještě k otázce izolace . Pro další rok jsem si zhotovil včelín z izolaci sestavenou pouze překližky ale izolovaným PUR (tuhá polyretanocvá pěna) o síle 2 cm. Má tu vlastnost, že má dvojnásobnou izolační vlastnost oproti plystyrénu. Z vnitřku mám položenou lepenku aby nemohli čmeláci kousat a drolit izolaci. Navíc po nynější zkušenosti (zavíječ) jsem vložil folii s lepenkou pro vyjímání v případě kontroly čmeláků.Rozhodl jsem se tak na po zhlédnutí jiných. Z dalších pokusů jsem na dně úlu do výše trubky vsypal suchou hlínu abych zarovnal dno. Na tak zarovnané dno jsem ak nainstaoval tu právě zmiňovanou folií s lepenkou. Uvidím jak se to osvědčí. Pro příští rok mám zabudované úly uvnitř besídky s výletem přes zeď.Docílím tím zaručenou teplotu a vlhkost ůlu.Doufám, že při dodržení umístění klapky nebudu muset zaplakat nad vyžráním od zavíječe voskového.
Jsem ochoten na tot téma diskutovat se všemi přítonými. Musíme dávat do chovu něco nového, pokrokového.
At´ vám lítají v pohodě.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Hynku, tomu se mi nechce ani věřit, odkud by se vzala ta skupinka čmeláků i s matkou, to není jak u včel ,že přiletí vyrojené včely a někde se usadí ? Údajně některé druhy zahnízdí dvakrát za rok, ale to začíná jen matka sama. Je to nějaké divné? Myslel jsem ,že zkoušíš zazimovat matku,která by pak na jaře už začala hnízdo přímo ve čmelínu? Každopádně i já jsem pro, zavádět "novinky" k lepšímu !
Tak zkus jsem dát nějaké fotky a dej vědět jak to pokračuje,co vypozoruješ.
Zatím se měj a ať se ti daří!
Tak zkus jsem dát nějaké fotky a dej vědět jak to pokračuje,co vypozoruješ.
Zatím se měj a ať se ti daří!