Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Hlásím úspěch, dlouhé týdny nejistoty jsou pryč. Zdecimované hnízdo rokytových se podařilo zachránit a dnes se začaly objevovat mladé matky. :lol:

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/R ... 4160_n.jpg

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/R ... 328_n1.jpg

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/R ... 5808_n.jpg
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,nevím jestli děláš dobře,když mícháš roztok s rousky.Pyl je určen pro matky na jaře k rozvoji vaječníků a pak pro plod.
Dělnice by ho myslím rozhodně neměly konzumovat.Někde jsem to kdysi četla mám dojem v souvislosti s nějakým onemocněním,bohužel skleroza je hrozná Věc,potřebovala bych nutně vyměnit harddisk :lol: :lol: :lol: .
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
stř 24. črc 2019 21:04:26
Rapo,nevím jestli děláš dobře,když mícháš roztok s rousky.Pyl je určen pro matky na jaře k rozvoji vaječníků a pak pro plod.
Dělnice by ho myslím rozhodně neměly konzumovat.Někde jsem to kdysi četla mám dojem v souvislosti s nějakým onemocněním,bohužel skleroza je hrozná Věc,potřebovala bych nutně vyměnit harddisk :lol: :lol: :lol: .
Niky ďakujem za upozornenie.👍
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ach ty skalni jedni zlobivi... :(

Nejdriv potesili, kdyz se v prvnim hnizde objevily pred tydnem prvni krasne matky, o tyden pozdeji bych je nejradeji zrusil, protoze na me utoci i pri sekani travy 2m od cmelinu (par zihadel jsem schytal) a dnes? Dnes jsem objevil, ze jsou taky napadeny zavijecem :(

Ted otazka co dal - vycistit nebo nechat svemu osudu? Je to totiz velmi silne hnizdo a pokus jen o obhlidku pod infra svetlem mi dal zabrat.
Jakube/Honzo/Rapo/Niky - uvitam jakoukoliv radu :)
kaos
TOP člen
TOP člen

Marku jednoznačně čistit. Pokud se matky objevily před týdnem, tak se jich určitě vylíhne ještě mnoho. Zavíječ je v likvidaci kokonů bohužel rychlý.
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Já po minulom roku to zavijacom neodpustím.Urcite vyčistiť.Cistil som cez deň.Treba vcelarsku kuklu a hrubšie oblečenie ,rukavice a ostatné voľné miesta prelepené páskou aby ti nevošli pod a ide sa.🔥
Niky1
TOP člen
TOP člen

Mě dnes skalní v noci zase čistili a byla silnější vrstva výstelky pod krytem=zapomněla jsem večer napevno ucpat klapku :( ,tak mám obavy jestli se tam také nedostal v noci nějaký zavíječ :x :( .
kaos
TOP člen
TOP člen

I já dostal první žihadlo. Už po západu slunce jsem si naivně myslel že nebudou létat a po odklopení plexi vyletěla mrňavá dělnice a dala mi žihadlo do zad. Ale jinak mi zatím moc radosti nedělají. Matku jsem viděl jen jednu, chovají spíše samečky.

Dnes jsem zrušil hnízdo prvních lučních. Sice ještě dělnice létaly, ale dostal se mi tam nějaký zavíječ, dva kousky. Jako čmeláčí nevypadal, larvy byly ve výstelce a rozeseté nad dílem, ale nechtěl jsem přijít o voskové dílo.

Vizuální dojem z rodiny byl správný, hnízdo odchovalo minimálně 80 matek (spíš ke 100) podle kokonů. Uvnitř pěkné zoo. Mouchy, kožojedi, antherophagusové, pamuchnice a roztoči a malé larvičky (myslím že to byl zavíječ paprikový). Hnízdo ale téměř nedotčené a zdravé, melittobie žádná. Řekl bych že příští rok budu mít problém s navrátilci.

V hnízdě bylo ještě něco kolem 10 dělnic a malý váček asi larvičky nakladené od dělnice. Dělnice i larvičky jsem spojil s rodinou luční druhé generace. U té je pořád matka, tak třeba jí ještě s něčím pomohou. Ta ač má 2 pruhy tak její 2 dcery mají jen jeden. Obě byly dnes na prvním proletu.
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
stř 24. črc 2019 21:47:55
Ach ty skalni jedni zlobivi... :(

Nejdriv potesili, kdyz se v prvnim hnizde objevily pred tydnem prvni krasne matky, o tyden pozdeji bych je nejradeji zrusil, protoze na me utoci i pri sekani travy 2m od cmelinu (par zihadel jsem schytal) a dnes? Dnes jsem objevil, ze jsou taky napadeny zavijecem :(

Ted otazka co dal - vycistit nebo nechat svemu osudu? Je to totiz velmi silne hnizdo a pokus jen o obhlidku pod infra svetlem mi dal zabrat.
Jakube/Honzo/Rapo/Niky - uvitam jakoukoliv radu :)
Marku, pokus se hnízdo vyčistit. Matky se líhnou postupně a nechat hnízdo svému osudu by nebylo dobré. Bohužel u silných hnízd si dělnice často pustí zavíječe do hnízda nevědomky, když sedí v noci pod nadzvedlou klapkou. Někdy také v noci tahají ven výstelku, skalní jsou v tomto přebornící....
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
čtv 25. črc 2019 10:18:32
Marku, pokus se hnízdo vyčistit. Matky se líhnou postupně a nechat hnízdo svému osudu by nebylo dobré. Bohužel u silných hnízd si dělnice často pustí zavíječe do hnízda nevědomky, když sedí v noci pod nadzvedlou klapkou. Někdy také v noci tahají ven výstelku, skalní jsou v tomto přebornící....
Honzo a ostatni - diky za rady. Dnes vecer se do toho pustim. Chtel jsem si jeste pujcit vcelaske vybaveni, ale uz nebudu cekat. Zitra dam vedet jak jsem pochodil.
Odpovědět