Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Tak cisteni dokonceno. Ze zacatku to bylo narocnejsi, ale priprava odpoledne se vyplatila.

Zhruba 60% hnizda byla znicena/sezrana, ale zachraneno celkem 27 delnic, nekolik samecku (i cerstve vyhlihnutych) a pak take 2 kokony nevylihnutych matek a cca 10 kokonu nevylihnutych delnic. Prazdych kokonu od matek bylo kolem 7.

Mrzi me ze toho neslo zachranit vic, ale pritomnost zavijece jsem driv nespozoroval (kontroluju vnitrek kazdy druhy den). Lepsi ale nez nic :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku super že ses do toho dal,vždycky lepší než-li by sežrali všechno ;) .Ono je na zavíječích nejhorší to,že nelze dlouho nic poznat :x :(
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak to je blbé marku. Ty jsi měl zavíječe už v druhém úlku že? Být tebou bych preventivně prohlédl zítra i ten třetí. Co používáš za klapky? Nemůžeš mít nějaké škvíry v úlku?

Jinak myslím že ty malé kokony nebudou dělnice, ale samečci. Čmeláci po switch pointu už dělnice nechovají. Byly tam i nějaké larvy a nová kladení? Nebo už byla stará matka z hnízda pryč?
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
čtv 25. črc 2019 22:33:52
Tak to je blbé marku. Ty jsi měl zavíječe už v druhém úlku že? Být tebou bych preventivně prohlédl zítra i ten třetí. Co používáš za klapky? Nemůžeš mít nějaké škvíry v úlku?

Jinak myslím že ty malé kokony nebudou dělnice, ale samečci. Čmeláci po switch pointu už dělnice nechovají. Byly tam i nějaké larvy a nová kladení? Nebo už byla stará matka z hnízda pryč?
Ano, to uz byl druhy ulek se zavijecem tento rok a kazdy na jinem miste. Zkusim prohlednout i ten treti se skalnimi (tam bylo usazeni o mesic pozdeji a teprve se lihnou samecci). Ctvrty ulek byl s druhou zemni, ale tam to tento rok zkomiralo.

Matku uz jsem nenasel, resp. byla tam jedna, ale nepoznam zda to byla stara nebo mlada. Kladeni zadne.

Co se tyce klapek-pouzivam ty od ZD a cistim je denne, ale uz stejne uvazuju o jejich vymene po 3 letech a chtel bych zkusit tvoje.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
čtv 25. črc 2019 22:21:18
Marku super že ses do toho dal,vždycky lepší než-li by sežrali všechno ;) .Ono je na zavíječích nejhorší to,že nelze dlouho nic poznat :x :(
Taky si rikam :) Nejhorsi je ze tento rok ani nebyly videt malinke delnice, takze zadna indikace :( Ale porad lepsi nez melitobbie, to bych asi nedal...
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Marku.👍
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Jakube,

tak jsem si dal dnes tu praci a prosel ten "zdravy" ulek skalnich. Uklidil nejzlobivejsi delnice ven a prosel co slo. Na stenach ani pod vystelkou kde byva neni nic - jen zahlednuty nahore blizko hnizda tyto larvy - to je nove kladeni nebo zavijec? Doufam v to prvni.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Omlouvam se za kvalitu, ale lip to nejde pod infra ani iphonem vyfotit.
kaos
TOP člen
TOP člen

Zatočené bílé jsou larvy čmeláků, pokud jsou ale ve výstelce, museli je čmeláci vyhodit. Larvy vyhazují když jsou nemocné, nebo nějak špatné. Případně pokud je moc samců, tak redukují jejich počet.

Může to být teplem. Pokud se úl přehřál, tak vyhodili mrtvé larvy. Ty nepřežijí teplotu moc nad 30°C.

Zdá se mi jinak, že tam není moc dělnic. Já mám u skalních touto dobou přes 100 dělnic určitě. V jaké fázi vývoje to hnízdo je?
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
pát 26. črc 2019 22:16:45
Zatočené bílé jsou larvy čmeláků, pokud jsou ale ve výstelce, museli je čmeláci vyhodit. Larvy vyhazují když jsou nemocné, nebo nějak špatné. Případně pokud je moc samců, tak redukují jejich počet.

Může to být teplem. Pokud se úl přehřál, tak vyhodili mrtvé larvy. Ty nepřežijí teplotu moc nad 30°C.

Zdá se mi jinak, že tam není moc dělnic. Já mám u skalních touto dobou přes 100 dělnic určitě. V jaké fázi vývoje to hnízdo je?
Ty larvy se normalne hybaly a bylo jich tam dost. Ul je cely den ve stinu. Delal jsem kontrolu za dne (19-20h), takze pocitam ze jeste hodne delnic mohlo byt venku + jsem nevytahoval vsechny ze cmelina-jen ty zlobive na povrchu.

Skalni byla usazena 21.4. a prvni delnice jsou od 15.5. Zatim zahlednuti jen prvni samecci, matky zatim zadne.
kaos
TOP člen
TOP člen

No ono pokud je úl ve stínu, tak to moc nepomůže, pokud je přes 30°C ve stínu. Pokud jsou larvy živé, tak tipuji, že se jedná o probírku samců. Jinak má skalní je usazená přesně ve stejný den a už létají první matky. Díval jsi se i do díla? Mateřské kokony nelze přehlédnout.
Odpovědět