Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

I u nás je o něco méně čmeláku,ale přesto hlavně díky levanduli,betonice a echium jich je ještě poměrně hodně.Převažují zemní a skalní,ale létají i polní a viděla i jsem i nějaké matky rokytové a luční,divím se,že ještě nespí.V mých dvou úlcích luční pořád ještě jsou.Nevím co tam dělají,ale pořád nějací žijí.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Uz mam kráľovny aj v poslednom čm.6 (zemne).Od rolnych už nečakám.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,takže jsi měl velmi úspěšnou sezonu,super. :D

Nejlevnější vlnu :"Očištěnou, vypranou a rozčechranou vlnu zpracováváme pomocí válcového mykacího stroje, tzv. kramplu, který pomocí jemných jehliček vlnu napřímí a urovná do podélného směru. Během mykání se uvolňují části krátkých vláken a zbylá pevná, dlouhá vlákna se vrství stejnoměrně vedle sebe ve formě rouna do požadované tloušťky, délky a šířky" jsem našla za 390 kč 1kg. https://www.ceskeprikryvky.cz/vyplnove- ... ovci-vlna/
kaos
TOP člen
TOP člen

Dnes mi udělali radost dva návštěvníci zahrady, konečně se uplatnil černohlávek, sameček čmeláka skalního ho tam sosal asi půl hodiny v kuse, byl krásně vybarvený, doufám, že jeho hnízdo produkuje i matky a nějakou příští rok usadím. Pak se objevila nádherná matka čmeláka lučního s dvěma proužky, prozměnu na levandulích, také strávila na zahradě asi čtvrt hodinu a byla obrovská, pokud porovnám s tou co se snažila založit druhou generaci, tak tato musela být 2-3x hmotnější :-o
Screenshot from 2018-07-14 21-44-36.png
(477.63 KiB) Zatím ještě nestaženo
Screenshot from 2018-07-14 21-44-03.png
(452.41 KiB) Zatím ještě nestaženo
PS. moji zemní stále bez matek. Co se týká včelek samotářek, tak mám také pařez s navrtanými otvory hned vedle čmelínu, jenže kdysi se tam začali usazovat, ale vykloval je datel, od té doby nic. No a teď když jsem o tom začal mluvit, tak najednou nějaká čalounice, asi počkám, až to zavíčkuje a pak jí odsunu někam jinam.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
sob 14. črc 2018 21:30:41
Rapo,takže jsi měl velmi úspěšnou sezonu,super. :D

Nejlevnější vlnu :"Očištěnou, vypranou a rozčechranou vlnu zpracováváme pomocí válcového mykacího stroje, tzv. kramplu, který pomocí jemných jehliček vlnu napřímí a urovná do podélného směru. Během mykání se uvolňují části krátkých vláken a zbylá pevná, dlouhá vlákna se vrství stejnoměrně vedle sebe ve formě rouna do požadované tloušťky, délky a šířky" jsem našla za 390 kč 1kg. https://www.ceskeprikryvky.cz/vyplnove- ... ovci-vlna/
Celkom áno Niky až na tých zavijacov s ktorými som neratal .Ty ma teda riadne znechucuju.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky1 píše:
sob 14. črc 2018 20:27:08
I u nás je o něco méně čmeláku,ale přesto hlavně díky levanduli,betonice a echium jich je ještě poměrně hodně.Převažují zemní a skalní,ale létají i polní a viděla i jsem i nějaké matky rokytové a luční,divím se,že ještě nespí.V mých dvou úlcích luční pořád ještě jsou.Nevím co tam dělají,ale pořád nějací žijí.
Mám luční ve třech úlech, královny jsou pryč a dělničky setrvávají, je jich tam asi 10. Včera večer jsem kontrolovala zemní, musela jsem vyhodit vchodovou trubku, byla zanesena tak mokrým čímsi, hnus, mám dojem že dno bude mokré, karton je rozmočený a v rozích je plíseň. U skalních je to obdobné. Na zahradě hlavně zemní, skalní, nějaký rolní, a včera v podvečer dvě droboučké lesní. Pořád čekám u tří čmelínů na skalní, byly pozdě usazené.
Mám všechny čmelíny ze ZD, ty co mám venku jsem z venku zateplila polystyrénem 3cm, pod střechu dávám utěrku, jako těsnění mám někde molitan přilepený chemoprenem, u některých těsnění do oken ve dvou řadách. Letos mám největší problém s mouchama, každý večer nadzvedávám větrací síťky a vyletí tak 3-5 kousků.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Přes vceliveci.cz se mi povedlo objednat ULESTER32S minimální objednávka je 3m což činí 980Kč bez dopravy, šíře role je 90cm. Vzhledem k tomu, že je to dost peněz a bavíme se o sezoně 2019 doporučuji počkat... jednak mi ho asi dost zbyde a mohu tak zaslat případně zájemcům pak jen požadovanou část a jednak pokud máte větrání dobře řešené, tak ten Uhelon53S vychází co do pevnosti a velikosti ok lépe. Jen že ta možnost jak ho sehnat méně než 500m co udal výrobce tu je.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Niky1
TOP člen
TOP člen

Takže v tom německém odkazu je asi myšlen zavíječ voskový u těch je více generací,vajíčka 0,4-0,5mm. ;) Abych pravdu řekla,asi bych ty dva zavíječe na první pohled nerozlišila,neměla jsem k tomu příležitost https://en.wikipedia.org/wiki/Galleria_mellonella
Škoda,že ty velikosti vajíček neuvádějí i u zavíječe aphomia sociella ;) . https://en.wikipedia.org/wiki/Aphomia_sociella#Egg

Blanko,nezapomeň dát vědět,až budeš mít matky i u těch pozdě ubytovaných skalních. :D
kaos
TOP člen
TOP člen

Včera v podvečer jsem udělal prohlídku hnízda přestěhovaných zemních, ač vůbec netuším, kdy bylo hnízdo založené, vypadá to že až někdy v květnu, tedy hodně pozdě (možná proto si jich majitelé chatky všimli až v polovině června), v hnízdě byly larvy a nové kladení, poměrně dost kokonů, ale spíše menší, takže matky se asi ještě nechystají. Při prohlídce před deseti dny i nyní jsem si nevšiml žádných zásob nektaru ani pylu, takže stěhování je asi dost zatížilo. Dostali zmražený pyl z klapky a dávku cukerného roztoku na podporu. Při prohlídce pro zjištění škůdců jsem dělal fotografie, protože oku mnoho unikne (zvláště, když okolo vás krouží roj rozzuřených čmeláků), na fotografiích jsem našel dvě drobné larvičky u kokonů, tipuji, že to může být brachycoma. Klapka zdá se nějakou mouchu propustí.
brachycoma.png
(57.94 KiB) Zatím ještě nestaženo
Jednou jsem večer například našel klapku nadzvedlou a pod ní strnulou mouchu, v tomto případě stačilo jen klapku přimáčknout a problém byl vyřešen ale človek to nemůže hlídat pořád. Kromě těchto dvou larviček jsem ale nic dalšího nenašel, myslím, že kvůli nim nemá smysl hnízdo opět otevírat, podle mě bych čmeláky víc poškodil, než jim pomohl. Zavíječ ani nic dalšího v hnízdě nebylo, takže snad se rodinka bude dále rozvíjet.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

U mně dnes první matky polních třetí úlek :D ,takže zbývají ještě polní ze čtvrtého úlku,které obtěžovali ti luční.
Odpovědět