Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
pát 26. črc 2019 23:34:48
No ono pokud je úl ve stínu, tak to moc nepomůže, pokud je přes 30°C ve stínu. Pokud jsou larvy živé, tak tipuji, že se jedná o probírku samců. Jinak má skalní je usazená přesně ve stejný den a už létají první matky. Díval jsi se i do díla? Mateřské kokony nelze přehlédnout.
Do dila jsem nekoukal - jakmile jsem narazil na larvy, tak jsem dal dilo neotviral. Muzu to udelat dalsi vecer, ale otakza je zda je mam jeste znovu stresovat. Cely ulek vypadal cisty i pod dilem, takze mi nepripada napadeny.

Je pravda ze ta predchozi skalni co jsem cistil byla usazena jen o tyden drive a ji uz prvni matky letaly pred 1-2 tydny.
kaos
TOP člen
TOP člen

No pokud jsi neotvíral dílo, tak to pro ně žádný stres nebyl, toho bych se nebál. Zavíječ v počátečních fázích je obvykle jen zespodu na kokonech, dá se odhalit jen těžko. Ve výstelce lezou až dospělé, nakrmené housenky, které se jdou zakuklit. Ale při prohlídce kokonů můžeš nějakou malou housenku spatřit.
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
sob 27. črc 2019 7:16:51
No pokud jsi neotvíral dílo, tak to pro ně žádný stres nebyl, toho bych se nebál. Zavíječ v počátečních fázích je obvykle jen zespodu na kokonech, dá se odhalit jen těžko. Ve výstelce lezou až dospělé, nakrmené housenky, které se jdou zakuklit. Ale při prohlídce kokonů můžeš nějakou malou housenku spatřit.
Diky Jakube za vysvetleni. Zkusim to tedy vecer jeste jednou (uz to mam dobre nacvicene) a zkontroluju primo dilo
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak dnes jsem kontroloval rodinu zachráněných zemních, ti už jsou u konce, v hnízdě poslední 3 jedinci a hnízdo mrtvé.

Včera jsem dělal hloubkovou kontrolu skalních. V hnízdě nezjištěno nic cizorodého, jen hromada kladení samčích kokonů a už i slušný počet kokonů mateřských.

Luční rodina poslepovaná ze 3 hnízd vyvíjí aktivitu, průlet nic moc, ale je tam a dělnice nosí ještě malé rousky.

Na rolní budu koukat dnes večer, lítají ale pěkně.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Mě se dnes ukázal první sameček u skalních a má zřetelný velký žlutý proužek :D Mám z toho radost jelikož jsem většinou mívala samečky s téměř neviditelným tenkým proužkem musela jsem být hodně blízko u klapky,abych ho při vylézání vůbec viděla.Doufám,že se zanedlouho objeví i nové matky,stará opustila hnízdo kolem 17.7.. ;)
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Ahoj všem. Dnes jsem zaregistrovala první matky od skalní usazené 25.4. přesně za 100 dní. Dělničky měla za 28 dní. Samečkové od skalní ze 17.4. mají taky pěkný žlutý proužek a žlutou čupřinku. Niky mám tu nadivoko zemní, mají pěkné matky, které se pasou na hledíkách. Příští rok bych chtěla zkusit chov bez krků. Máš bez krků usazené i zemní a zahradní? Už letos jsem krky zkrátila a nechala jen rovně bez zahnutí. Usadili se jen luční a skalní. Zahradním a zemním se to asi nelíbilo. Loni jsem měla na zahradě nejvíce rolních a letos sem tam mrňousek na levandulích, matky žádné. Od lesních sem tam mrňousek i matka, ale málo. Z kytek jsou nejvíce v kurzu bohyšky, hledíky, levandule, monardy. Na třapatkách ani čmelák. Mějte se Jarka.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak já jsem se dnes také konečně dočkala první matky skalní :D :D :D(usazená 26.4.) ,takže samečci byli první.Zvládla to zakladatelka skvěle na to jaké měla problémy.Nejdříve bych ze začátku o ni přišla,kdybych si nevšimla,že v hnízdě sotva slaboulince bzučí(byla úplně zeslábla,tak jsem ji musela dokrmit).No a podruhé když večer netrefila do hnízda,ráno jsem ji naštěstí našla téměř netečnou v botě na zahradu(ještěže jsem se před obutím podívala).Naštěstí se mi ji podařilo vzpamatovat. :D
kaos
TOP člen
TOP člen

Gratuluji Niky, říkám si, jak by asi dopadla ta druhá skalní, kdybych jí tehdy kolem těch zmrzlých zavřel, dal úlek domů a dokrmoval tak, aby neodletěla. Ale ta druhá mi to naštěstí kompenzuje. Není to sice žádné rojení, ale matky létají.

U mě už je většina rodin u konce. Zemní mají poslední dělnici a zapomenutou matku. Těžko říct co dělá ve hnízdě, vypadá to, že si myslí, že je taky dělnice. Luční spojení ze 3 rodin mají pořád matku a možná že ještě nakladli nějaké samce, nevím jestli je stihnou dochovat, ač je matka pořád naživu, dělnice už má jen od dříve usazených matek a ty se teď už velmi rychle ztrácejí, řekl bych že jich je tam už jenom okolo 5.

Aktivní jsou už jen skalní, kde létají matky a rolní, kteří v posledních dnech mají průlet stejný, nebo dokonce i lepší než skalní (tam už je ale mírný útlum). Matky u rolních jsem ale zatím neviděl.

Jsem celkově spokojený s tím, co jsem s pozemkem udělal za ten rok. Po předchozím majiteli tu pro čmeláky kvetly akorát rododendrony, jetele a jedna letitá levandule. Teď je všude spousta květů a je to vidět i na výskytu čmeláků na zahradě. No a těší mě, že ty rostliny určitě zesílí a příští rok toho bude ještě mnohem více. Musím ale říct, že letos je méně rolních a řekl bych i skalních, přestože mám jejich hnízda na zahradě.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte. Niky 👍.Mne už skalné celkom končia akurát cez klapku nakuka samcek. V č.10 (zemne)mi ďnes začali vyletovat nové matky(?-22.4.-3.8.).😊
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Č.9(zemné) tiež začali vyletovat nové matky(?-21.4.-3.8.)🤗.
Odpovědět