Zdravím přátelé. Tak mám po dovolené a po důkladné noční kontrole. První hnízdo zemních už oslabuje, matky jsou stále vidět. Druhé hnízdo zemních značně posílílo, na matky je stále čas. Je tam dost nových velkých dělnic. U skalních to přímo vře, takový hukot jsem už dlouho nezažil. Na matky jsem ale zatím nenarazil. Ale, co je hlavní, nikde žádný parazit.
Blanko, s těmi skalními mě to moc mrzí, ale likvidace v tomto stádiu je zřejmě jediné rozumné řešení.
Chov čmeláků v roce 2018
Děkuji za odpověď, myslím že žlutou barvou se trápit nemusíš, zatím to z výsledků vypadá, že na ní nejdou. Horší je to s hmyzím hotelem, ten může chrlit Melittobie do okolí. Samotná klapka před mellitobií moc neochrání, důležité je používat lepší materiál do větracích otvorů, organzou projdou! A také použít větrací past, jdou po pachu, takže je lepší je chytit dřív, než se dostanou ke klapce. Hmyzí hotel bych asi spolu se čmeláky neprovozoval vůbec, některé studie naznačují, že Melittobie napadá každý druhý a nákaza se pak může presunout na čmeláky.Blanka píše: ↑sob 21. črc 2018 8:57:11K tomu dotazníku, čmelín byl zelený, vedle bílý a vedle žlutý na žlutém a bílém nic, až po odstranění napadeného úlu jsem jich zabila asi 20ks od 12hod. do 17hod. Od čmelínů jsem se po celou tu dobu ani nehla a jen je kontrolovala, v 18hod, jsem zvedla střechy jestli něco není uvniř, bylo vše v pořádku, dnes ráno jedna chycená v pasti. Hned na podzim žlutý přetřu.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Třeba se ho tady dočkáme. A nemusí to ani dlouho trvat. Vývoj klimatu tomu hodně pomáhá. Buhužel, naše původní druhy pak budou na ústupu.
Jinak jsem byl v Řecku svědkem, jak sršně cíleně loví včely. Včely opilovaly kvetoucí jasan a kolem létalo několik sršní. Vždy si jedna sršeň vybrala nic netušící včelu a zaútočila. Během několika sekund pak už odlétala s úlovkem... Druh sršně nedokážu přesně určit, bylo to poměrně ve výšce a existují i barevné varianty. Nejvíce mi to připomínalo sršeň asijskou/Vespa velutina/ nebo dokonce Vespa affinis, což také nejsou původní druhy a jejich případné větší rozšíření v Evropě není nic dobrého..
Honzo,to by se mi nelíbilo kdyby to ovlivnilo výskyt našich druhů.
A proč myslíš,že tak nesnáším sršně. Ti naši takhle cíleně loví čmeláky,včely a motýly.
Několik dní jsem viděla krásnou matku rokytového navštěvovat květy malin.Ještě jsem si říkala,běž už spát ať si tě na jaře chytím .To se nestane,nejspíš si někde založila hnízdo,jelikož jsem ji včera viděla s náloží pylu.
A proč myslíš,že tak nesnáším sršně. Ti naši takhle cíleně loví čmeláky,včely a motýly.
Několik dní jsem viděla krásnou matku rokytového navštěvovat květy malin.Ještě jsem si říkala,běž už spát ať si tě na jaře chytím .To se nestane,nejspíš si někde založila hnízdo,jelikož jsem ji včera viděla s náloží pylu.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
To jsem myslel v souvistosti s tím dalmatinusem a rozšiřováním nepůvodních druhů hmyzu. Lovit naši sršeň jsem už samozřejmě viděl. Ale takhle hromadný lov cizokrajných sršní jsem viděl na vlastní oči poprvé.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to vypadá, že celá kolonie skalních na mě počkala a mladé matky si budeme užívat společně. To jsou ale kokony.
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/S ... 104223.jpg
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/S ... 104223.jpg