Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak já jsem úplně v šoku. Před několika dny jsem dělal prohlídku v úle rokytových, které jsem přivezl od Ondřeje. Nechal jsem jim tam víčko s pylem a dnes jsem chtěl jen nakouknout, jestli ještě konzumují pyl, jenže jsem zažil šok. Z hnízda na mě vyběhla obrovská matka zemní! Vyletěla a pak se vrátila střechou. Potom vyletěla z otvoru a vypadalo to že nemůže najít cestu zpět. Až když jsem okolí úlu dál do původního stavu, tak zaleťela. Jenže viděl jsem další zemní, ne tak velké jak letěli dovnitř. Nevím jestli to jsou dělnice nebo co. Létají i rokytoví, včera dokonce začali létat více. Přitom matku mají už 2 týdny po smrti a je tam sotva 10 dělnic. Ta matka zemní seděla u nich přímo v hnízdě, vedle dělnice rokytove, vypadalo to že sedí na plodu.

Tady je video špatné kvality. Nechtěl jsem ji moc rušit.

https://youtu.be/EPYzBysfZFA
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
ned 22. črc 2018 14:54:13
Tak já jsem úplně v šoku. Před několika dny jsem dělal prohlídku v úle rokytových, které jsem přivezl od Ondřeje. Nechal jsem jim tam víčko s pylem a dnes jsem chtěl jen nakouknout, jestli ještě konzumují pyl, jenže jsem zažil šok. Z hnízda na mě vyběhla obrovská matka zemní! Vyletěla a pak se vrátila střechou. Potom vyletěla z otvoru a vypadalo to že nemůže najít cestu zpět. Až když jsem okolí úlu dál do původního stavu, tak zaleťela. Jenže viděl jsem další zemní, ne tak velké jak letěli dovnitř. Nevím jestli to jsou dělnice nebo co. Létají i rokytoví, včera dokonce začali létat více. Přitom matku mají už 2 týdny po smrti a je tam sotva 10 dělnic. Ta matka zemní seděla u nich přímo v hnízdě, vedle dělnice rokytove, vypadalo to že sedí na plodu.

Tady je video špatné kvality. Nechtěl jsem ji moc rušit.

https://youtu.be/EPYzBysfZFA
Tak koukám, že zemní neustále překvapují a šokují. Letos jsem si taky užil. Kdyby se to Kaosi stalo zjara, tak řeknu, že je to normální. Matka prostě převzala násilně hnízdo. Ale teď tedy tápu :shock:. Záleží, co je to za matku/letošní nebo loňská/ a taky jestli skutečně létají i zemní dělnice. Jak dlouho máš ten čmelín na zahradě? Třeba už si je přinesl od Ondřeje. Ale ten zase dělá důkladné prohlídky, tak by si toho určitě všiml. Třeba je to matka původem z Troubska, tedy vylíhnutá v květnu a nyní na ni přišel hnízdicí pud. Nebo prostě je to čerstvá matka a zaujal ji čmelín po končících rokytových. Jsem moc zvědav na další vývoj. Sleduj, co vlastně všechno létá.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,možná ti od zemních vyletěla nová matka a spletla si úlek??Některé mladé matky jsou velké poplety.

Honzo,super už se těším.Kdy jsi ji ubytoval,už jsem to zapomněla. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Úlek se zemními mám dole v zahradě, rokytové mám nahoře na terase, jsou od sebe vzdušnou čarou asi 20 m a ještě je mezi nimi barák, takže matka od mých zemních to asi nebude. Navíc je obrovská, ta z hnízda dole je droboučká a zatím jsem tam nic alespoň podobně velkého neviděl.

Teď jsem byl na terase a létala ven a prolétávala se po okolí a pak se zase vracela. Teď už jsem žádné menší zemní létat neviděl, zato se mi zdálo, že dovnitř vletěla matka rokytového. To jsem teda zvědavý jak tohle dopadne.

Jinak hnízdo tu mám už přes 2 týdny, dělal jsem dvě hloubkové prohlídky a nic jsem neobjevil. Musela by být schovaná někde v rohu a být potichu.

Jinak úl je 4m nad zemí a bez chodbičky, takže mi přijde úplně neuvěřitelné, že by se v něm mohla samovolně ubytovat zemní.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 22. črc 2018 16:23:45
Honzo,super už se těším.Kdy jsi ji ubytoval,už jsem to zapomněla. ;)
Usazena byla 24.4. odpoledne, byla převážena asi 10 minut autem. Moc dobře si to pamatuju. ;)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

To oni jen dokazují teorii velkého myslitele JdC "Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my NEVÍME NIC" :mrgreen:
Já si pamatuji, že z jara měl Ondra u jednoho úlku problém, neboť mu tam rokytové vyhazovala matka zemního nebo skalního a snad tam byly chvíli i ubytované obě... řešili jsme to, dokonce tam chtěl zmenšovat kvůli tomu otvor neboť měl strach, že mu všechny rokyťáky ty větší matky vyháží. Na konec to nějak dopadlo, tak to myslím nechal přírodě. Že by tam ale matka zemního byla trpěná celou dobu, při agresivitě těch rokytových a Ondrových permanentních kontrolách, kdy jim to rozebírá na můj vkus až moc, se mi tomu věřit nechce. No schválně se ho zeptej jestli to byl tento úl. :idea:
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Lidičky jak máte daleko od sebe čmelíny. Já mám skalní a zemní asi 40cm od sebe a to je prý špatně, taky ten počet je asi hodně při zahradě 400m. Všude svítí slunce, žádný strom, příští rok, až se mi začnou holky vracet tak nevím co budu dělat. Mě se taky nelíbí časté kontroly, ale musím každá den zvedat síťky pod střechou a vypouštím mouchy a při té příležitosti jsem přišla na zavíječe u silného hnízda zemních, vyměnila jsem vystýlku, ve staré jsem nenašla žádnou housenku, která by se chtěla schovat před světlem, takže snad to dobře dopadne. Honzo prosím Tě kolik máš čmelínů a ty Niky? Co je s Pepanem že nepíše a Kavča? Ještě že jsem se dočetla o těch muškách jinak bych tomu nevěnovala pozornost. Teď nedělám nic jiného než hlídám čmelíny a jak je vidět tak mě příroda stejně doběhla, jestli ta muška proleze i organzou tak už nevím jak to mám zajistit.
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak případ zemní v hnízdě rokytových je asi u konce, projízděl jsem teď asi 5h videa, létala určitě jen matka zemní, kromě toho sem tam ještě nějaká dělnice rokytové a viděl jsem i jednu novou matku rokytových. Ta zemní matka se chovala dost divně, létala ven často, někdy vydržela v úlku 20 minut, ale spíše méně, hodně často se stávalo, že zaletěla a do 30 sekund byla zas venku. Také po tom co vyletěla se dost často zase vracela k úlku, jindy zase do 5 minut přiletěla a jakoby nemohla úlek najít, lětala kolem a pak to vzdala a zase pryč a takhle třeba třikrát, než se tam trefila. Kolem sedmé vylétla naposledy a už jsem ji neviděl se vrátit, buďto ji tedy rokytoví vyhnali, nebo mě napadlo, že měla zájem jen o nektar a ne o hnízdění. Ten menší zemní co jsem ho viděl vlétat mohl být sameček, předtím jsem ho viděl na bříze, jak se otírá o list a hřeje na sluníčku.

Jinak Blanko, já nevím jak to dáváš, já mám teď úlky dva a občas si příjdu, že jsem z těch čmeláků uštvaný. Držím palce, aby ti Melittobie vynechala ostatní úlky, no dobrá zpráva je, že pokud by ti přecijen nějaké napadla, tak další várka mušek se narodí až za 10-15 dnů a tak snad do té doby se narodí matky už všude, respektive vylétají.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,to minimum 40cm bylo někde uvedeno v souvislosti s chovem čmeláků,ale bylo to uvedeno už před více roky.Rovněž bylo uvedeno,že při větším počtu úlků se zvyšuje výskyt parazitů :( ,totéž platí pro hmyzí hotely.
Také mám větší počet úlků 12+několik reservních pro opozdilce. ;)

Kavcaa se alespoň občas ozve,ovšem Pepan už myslím od května vůbec(tak i někteří další). :(
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak aktualizace, zemní matka opět spatřena létat z úlu rokytových. Ovšem zdá se mi, že noc tam netrávila. V noci po zahybání výstelkou se ozvalo jen slabší bzučení rokytových.
Odpovědět