Chov čmeláků v roce 2019
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak dodnes jsem neměl možnost se blíže seznámit s melittobiema-takže dnes jsem otevřel delší dobu podivně nahnědlých kokonů u hnízda úhorových a kokony napadeny.Hnízdo skalních,které se nevyvinulo a zůstalo po vylíhnutí snad jen 25 dělnic je opuštěno a zbytek nevylíhnutých kokonů s těma bestiema...zbytek úhorových na dožití jsem nechal v hnízdě bez kokonů a ke zbytkům hnízd rozsudek-upálení zaživa
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdenda píše: ↑ned 18. srp 2019 23:33:00Tak dodnes jsem neměl možnost se blíže seznámit s melittobiema-takže dnes jsem otevřel delší dobu podivně nahnědlých kokonů u hnízda úhorových a kokony napadeny.Hnízdo skalních,které se nevyvinulo a zůstalo po vylíhnutí snad jen 25 dělnic je opuštěno a zbytek nevylíhnutých kokonů s těma bestiema...zbytek úhorových na dožití jsem nechal v hnízdě bez kokonů a ke zbytkům hnízd rozsudek-upálení zaživa
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdenda píše: ↑ned 18. srp 2019 23:48:05https://postimg.cc/gallery/2kuflw4hg/Zdenda píše: ↑ned 18. srp 2019 23:33:00Tak dodnes jsem neměl možnost se blíže seznámit s melittobiema-takže dnes jsem otevřel delší dobu podivně nahnědlých kokonů u hnízda úhorových a kokony napadeny.Hnízdo skalních,které se nevyvinulo a zůstalo po vylíhnutí snad jen 25 dělnic je opuštěno a zbytek nevylíhnutých kokonů s těma bestiema...zbytek úhorových na dožití jsem nechal v hnízdě bez kokonů a ke zbytkům hnízd rozsudek-upálení zaživa
Je štestí, že se ti u těch úhorových stihly vylíhnout královny. Melittobie umí zastavit vývoj larev a pokud jsou velké tak je dokážou živit dlouho. Proto je lepší nenechávat takové kokony bez vývoje dlouho. Slabší a končící hnízda jsou navíc snadným cílem.Zdenda píše: ↑ned 18. srp 2019 23:33:00Tak dodnes jsem neměl možnost se blíže seznámit s melittobiema-takže dnes jsem otevřel delší dobu podivně nahnědlých kokonů u hnízda úhorových a kokony napadeny.Hnízdo skalních,které se nevyvinulo a zůstalo po vylíhnutí snad jen 25 dělnic je opuštěno a zbytek nevylíhnutých kokonů s těma bestiema...zbytek úhorových na dožití jsem nechal v hnízdě bez kokonů a ke zbytkům hnízd rozsudek-upálení zaživa
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Jojo,naštěstí hnízdo bylo docela silné a naštěstí do toho občas kouknu...někteří to neudělají vůbec.Občasná kontrola je na místě.Vedle pomalu dodělává skalní-taky mají už neobsazené mateční kokony-i když jsem jeden otevřel a v něm už vyvinutý bílý čmelák,ale nejspíš to bude co nevidět taky asi s mltb...do týdne to raději likviduji,jen co matky opustí hnízdo.kaos píše: ↑pon 19. srp 2019 9:59:25Je štestí, že se ti u těch úhorových stihly vylíhnout královny. Melittobie umí zastavit vývoj larev a pokud jsou velké tak je dokážou živit dlouho. Proto je lepší nenechávat takové kokony bez vývoje dlouho. Slabší a končící hnízda jsou navíc snadným cílem.Zdenda píše: ↑ned 18. srp 2019 23:33:00Tak dodnes jsem neměl možnost se blíže seznámit s melittobiema-takže dnes jsem otevřel delší dobu podivně nahnědlých kokonů u hnízda úhorových a kokony napadeny.Hnízdo skalních,které se nevyvinulo a zůstalo po vylíhnutí snad jen 25 dělnic je opuštěno a zbytek nevylíhnutých kokonů s těma bestiema...zbytek úhorových na dožití jsem nechal v hnízdě bez kokonů a ke zbytkům hnízd rozsudek-upálení zaživa
O několik dnů dříve než matku skalní jsem vídávala na zahradě i matku zemní.Nevěnovala jsem tomu moc pozornost,ale dnes jsem ji také viděla zblízka a stejně jako matka skalní sbírá pyl .Vůbec mě to netěší,jelikož opravdu silně pochybuji o úspěšnosti. .Nějaké rostliny pořád ještě kvetou,ale postupně jich bude ubývat.
V anglii čmeláci zemní mívají tzv. zimní generaci. A to tam kvetou asi jen 3 druhy rostlin, takže myslím, že s potravou problém nebude. U mě třeba loni v listopadu a prosinci ještě kvetly hluchavky nachové. Spíš se obávám, že případné mladé matky nenajdou samečky.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)