Blanko - větrání v podstatě jde o prodyšnost, plochu a proudění. Velké proudění by byl problém, to čmelákům nevyhovuje. Mírné je ok. Tak to budu řešit já na příští rok - otvor u dna úlku a u střechy. Hustota mířížky v zásadě pak ovlivňuje volnou plochu otvoru. V té tabulce materiálů je tato položka i zahrnuta jako % volné plochy.
Větším problémem než vlhkost je teplota - u přehřátí ti hrozí poškození larev včetně úhynu, plíseň není tak rychlý zabiják a většinou ničí to co už je využité a asi urychlí konec kolonie, není to ale zabiják jako je přehřátí. Čím lepší větrání tím více ti padá výhoda polystyrénového úlku, který přeci jenom reaguje se zpožděním na změny teploty. Mnoho větracích otvorů tento efekt snižuje a tedy jde o to zda máš v místě, kde je úlek přes 30 nebo ne.
Vlhkost a plísně - nemyslím si, že by to byl až takový problém a plísně jsou asi i u normálních hnízd - má-li v přírodě hnízdo zaniknout splesnivěním tak to se jistě neděje až po úmrtí poslední dělnice. Regulovat ano, ale podle mne s mírou. Pokud mohu poradit tak pro nás jsou optimální v úlku lapače vlhkosti - v první řadě je to mech. Dej do polystyrénových na přes rok minimálně 25% celkové výstelky mechu a pak v plném rozvoji hnízda suchá absorční látka (ručník, utěrka) pod střechu - měnit za suchou. Díky tomu nemusíš pak hnát větrání do extrému a zůstane ti polystyrénové klima, kdy ta větší rovnováha je jen s výhodou.
Chov čmeláků v roce 2018
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere
Pravda, já toho mechu mám jen sporadicky. Včera po příchodu z práce jsem našla na zahradě dvě uhynulé královny skalních a jednu s vadným křídlem. Co se týče přehřátí, nejlépe jsou na tom úlky co mám v dílnách a klapku vyvedenou přes stěnu je tam při nočním větrání a zavřením dveří oken, mám v místnosti 20-25 st.C. Uvažuju, že dám do místnosti ještě dva z venku v další sezoně. Nejhorší je to v kůlně, tam se teplota v podvečer pohybuje kolem 30st., tak tam pouštím ventilátor, mokrý hadr na střechu.
Tak opět aktualizace společného úlu zemních a rokytových. Včera se k večeru objevila matka zemních a snažila se vniknout do úlku po dvou marných pokusech jsem sebral odvahu a šel jsem ji chytit před klapkou. Dal jsem ji do nového úlu, kam jsem ji uzavřel s cukerným roztokem. Hned po setmění jsem se pustil do úlu, vyndal dělničky, zemní byla jen jedna, tu jsem přidal k matce, žádnou zvláštní stavbu, nebo larvy, které by mohly patřit zemní jsem nenašel, musel to tedy být docela horor, aby tam odchovala tu jednu malou dělnici. Dal jsem tam zatím kousek opuštěného voskového díla po rokytových, pyl co jsem posbíral z klapky od zemních a čekám teď co poradí pan Čížek, chtěl bych docílit toho aby odchovala novou generaci dělnic a neopouštěla již hnízdo a já bych mohl úl otevřít a umístit na zahradu, nové dělnice by se pak určitě vracely na správné místo.
Co se rokytových týká, tak jsem objevil desítky, možná až stovku drobných larviček v díle, cca 1-1.5 cm dlouhých, myslím, že to nemusel být nutně zavíječ, byly všude pod voskovým dílem, bez vláken a nevypadalo to, že voskové dílo je nějak okousané. Ale projistotu jsem je vybral a hnízdo vrátil do úlu v nové výstelce.
Co se rokytových týká, tak jsem objevil desítky, možná až stovku drobných larviček v díle, cca 1-1.5 cm dlouhých, myslím, že to nemusel být nutně zavíječ, byly všude pod voskovým dílem, bez vláken a nevypadalo to, že voskové dílo je nějak okousané. Ale projistotu jsem je vybral a hnízdo vrátil do úlu v nové výstelce.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý nápad. Klid v podobě nového čmelínu, přidání buňek a spolupracující dělnice/ byť jen jedné/. To by mělo matku stimulovat k další práci. Trochu přikrmit a nějaké ty nasbírané rousky k tomu. Mohlo by to fungovat. Jsem zvědav na další vývoj.kaos píše: ↑čtv 26. črc 2018 10:23:16Tak opět aktualizace společného úlu zemních a rokytových. Včera se k večeru objevila matka zemních a snažila se vniknout do úlku po dvou marných pokusech jsem sebral odvahu a šel jsem ji chytit před klapkou. Dal jsem ji do nového úlu, kam jsem ji uzavřel s cukerným roztokem. Hned po setmění jsem se pustil do úlu, vyndal dělničky, zemní byla jen jedna, tu jsem přidal k matce, žádnou zvláštní stavbu, nebo larvy, které by mohly patřit zemní jsem nenašel, musel to tedy být docela horor, aby tam odchovala tu jednu malou dělnici. Dal jsem tam zatím kousek opuštěného voskového díla po rokytových, pyl co jsem posbíral z klapky od zemních a čekám teď co poradí pan Čížek, chtěl bych docílit toho aby odchovala novou generaci dělnic a neopouštěla již hnízdo a já bych mohl úl otevřít a umístit na zahradu, nové dělnice by se pak určitě vracely na správné místo.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Asi to bude chtít matku s dělnicí nějaký čas nepouštět ven a přejít na laboratorní tedy uzavřený chov. Pokud by matka skutečně začala klást vajíčka, pomohlo by i přidání několika ČERSTVĚ VYLÍHNUTÝCH dělniček od zemních. Matka by je měla bez problémů přijmout a celému vývoji by to prospělo.
Nebo zemní nechat létat a zbavit se rokytových, stejně už dožívají. Zde jsou však rizika, že se létající zemní matce něco venku příhodí. Případně hrozí i konflikt s nějakou vracející se rokytovou matkou... Je to složitá situace.
Nechci být poslem nedobrých zpráv,ale mám dojem,že i kdyby nakladla vajíčka,tak nejspíš nestihne odchovat novou generaci matek,už je dost pozdě. Ale stejně by to bylo i tak dobré,že by odchovala alespoň nějakou rodinku a částečně splnila svůj úkol.Jsem moc zvědavá na další vývoj.
Honzo,skalní pořád nic?Už by měli mít nové matky,ne?
Honzo,skalní pořád nic?Už by měli mít nové matky,ne?
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Stále nic. Kontroloval jsem hnízdo, ale viděl jsem jen starou matku. Jsou tam i nějaké další nové buňky. Dělnice stále pilně létají. Uvidíme... Letos je to všechno u nás nějak opožděné.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Je pravda, že už je to dost na hraně a bez výpomoci matce se neobejdeme. Ale pokud by vydrželo počasí, stát se může cokoliv. Určitě bych se o odchov pokusil. Minimálně bude mít další zajímavé poznatky.Niky1 píše: ↑čtv 26. črc 2018 16:43:59Nechci být poslem nedobrých zpráv,ale mám dojem,že i kdyby nakladla vajíčka,tak nejspíš nestihne odchovat novou generaci matek,už je dost pozdě. Ale stejně by to bylo i tak dobré,že by odchovala alespoň nějakou rodinku a částečně splnila svůj úkol.Jsem moc zvědavá na další vývoj.
No tak jsem věc konzultoval s Troubskem a je to složitější. Existuje ještě jedna možnost a to že nějaké hnízdo předčasně zaniklo a nová matka s dělníci si prostě našly novou rodinu. Pan Čížek si myslí, že se jedná o novou matku, která se snaží založit dceřiné hnízdo. Faktem je to, že je nemohu momentálně vypustit, riziko konfliktu s rokytovými je velké. Sice jich tam moc není ale při stěhování se například ještě rodila nová matka z posledních kokonů, izolace pro zemní je tedy nutná. I kdyby se jednalo o matku, která chce hnízdit, muselo by se do úlu přidat několik mladých kokonů na kterých by mohla pokračovat, pokud by do 10 dnů nekladla, není hnízdící a lze jí s klidem vypustit k přezimování. Do doby než skončí poslední matky u rokytových ji tedy zkusím laboratorně, pokud by se mi povedlo sehnat samčí kokony bylo by to zajímavé. Mým zemním se mi kokony brát nechce, je tam velké riziko poškození a nelze si vybírat. Riskovat kvůli rozvinutému hnízdu možný start nového se mi nechce.
Jinak pokud by ta matka hnízdo založila myslím že je šance dochovat ještě matky. Na zahradách se pěstuje hodně květin kvetoucích až do pozdního září, oproti přírodě je tu tak výhoda. Problém vidím v tom, že asi nebudou samečci, i když před měsícem jsem v lese viděl zemní matku která vypadala že hledá hnízdo, možná se také snažila založit dceřiné a může jich být víc. Pan Ptáček pak píše, že u skalních mohou přezimovat i neoplodněné matky. Nevím sice co pak na jaře, to si samečky asi taky jen tak neseženou.
Jinak pokud by ta matka hnízdo založila myslím že je šance dochovat ještě matky. Na zahradách se pěstuje hodně květin kvetoucích až do pozdního září, oproti přírodě je tu tak výhoda. Problém vidím v tom, že asi nebudou samečci, i když před měsícem jsem v lese viděl zemní matku která vypadala že hledá hnízdo, možná se také snažila založit dceřiné a může jich být víc. Pan Ptáček pak píše, že u skalních mohou přezimovat i neoplodněné matky. Nevím sice co pak na jaře, to si samečky asi taky jen tak neseženou.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)