Já jsem to filmoval a fotil ve výšce cca 550 m.n.m. Jinak u nás doma je to 250 m.n.m.
Chov čmeláků v roce 2019
Včera jsem na klapce u skalních našla dvě melittobie a u druhého úlu, kde mám za úlkem pavučinu, v pavučině asi 5ks chycených. Ty trubky od hnízda jsem někde viděla, pro mě to bylo hrozně komplikované, nevím, jestli bych to zvládla asi ne. Úly co mám v dílně posunu a dám delší krk. Metr bude stačit? Ještě mám čtyři skalní, včera se v podvečer do jednoho vrátily dvě královny. Jinak si myslím, že na tu hrůzu, že jsem měla jak zavíječe tak melittobii, se podařilo odchovat dost královen. Příští rok musím vyvrtat další větrací otvor v každém úlku. protože jsem měla píseň v každém a mám ty větší úly. Niky svazenka už má nachystáno na kvetení, ale nevím pro koho to bude. Na kypreji mám polní a lesní malinkaté bobky. Není kyprej jako kyprej. Koupila jsem si 6ks v zahradnictví na ty moc nejdou a ten jeden co jsem vykopla v potoce tak tam se krmí. Mějte se všichni.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Přidávám album z letošní návštěvy Chodska. Jak už jsem psal, radost mi udělal zejména B. humilis a B. soroeensis.
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Chodsko_2019

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Chodsko_2019
U mě už se sezóna také blíží ke konci.
Skalní jsou už téměř bez pohybu, po návratu z dovolené v neděli jsem ale našel na výstelce ještě 4 netrpělivé samečky.
U rolních jsem objevil melittobie. 2 na klapce a 5 dalších uvnitř. Hnízdo jsem rozpitval, čmeláky s larvami a kladením přemístil do čistého a přijemně mě překvapilo, že v hnízdě bylo už 12 mladých matek. Zdroj melittobie jsem ale v hnízdě nenašel, ani žádnou další. Z kokonů se v karanténě vylíhly další 4 matky a nějací samečci. Mladé matky už začaly létat a je to velice pěkný pohled. Oproti zakladatelce, která byla malinká jsou mladé matky obří a pěkně vypasené. Zakladatelka byla usazena 19.4. a první dělnice jí trvaly 45 dní, rozjezd tedy fakt nic moc, ale konec vypadá dobře.
Skalní jsou už téměř bez pohybu, po návratu z dovolené v neděli jsem ale našel na výstelce ještě 4 netrpělivé samečky.
U rolních jsem objevil melittobie. 2 na klapce a 5 dalších uvnitř. Hnízdo jsem rozpitval, čmeláky s larvami a kladením přemístil do čistého a přijemně mě překvapilo, že v hnízdě bylo už 12 mladých matek. Zdroj melittobie jsem ale v hnízdě nenašel, ani žádnou další. Z kokonů se v karanténě vylíhly další 4 matky a nějací samečci. Mladé matky už začaly létat a je to velice pěkný pohled. Oproti zakladatelce, která byla malinká jsou mladé matky obří a pěkně vypasené. Zakladatelka byla usazena 19.4. a první dělnice jí trvaly 45 dní, rozjezd tedy fakt nic moc, ale konec vypadá dobře.
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
Nakonec to problém asi nebude. V hnízdě bylo už 14 otevřených mateřských kokonů (a odchytil jsem 11 matek) a v karanténě se vylíhlo dalších 13 matek. Takže nějak netuším, kde se tam ta melittobia vzala a vypadá to, že akce byla zbytečná 

Presne ako odrody ovocných stromov , kríkov a kvetov.Tak to mám aj doma.

PS:Zasadil som vŕbu rakytovu kilmarnock 2m vysokú.Uvidim na jar či na nej budú bodovať.
Já si užívám rolní, mladé matky jsou pěkní bzučáci. Zatímco zakladatelka byla jen o trochu větší, než dělnice, potomstvo je obrovské a mnoho matek je i světlejší. Těším se, že příští rok bude více rolních k usazení
.
Melittobia byla asi planý poplach, téměř všechny kokony se v karanténě otevřely a vyletěly z nich čmeláci. Melittobia 0. Přesto jsem rád, že jsem zasáhl, ty v úlu asi pocházely z venku, patrně by nějaký kokon infikovaly.

Melittobia byla asi planý poplach, téměř všechny kokony se v karanténě otevřely a vyletěly z nich čmeláci. Melittobia 0. Přesto jsem rád, že jsem zasáhl, ty v úlu asi pocházely z venku, patrně by nějaký kokon infikovaly.