Ahoj. Ve čtvrtek jsem usadil dvě rolní. Jedna se tři noci nevracela, ale ráno přilétla a měla pak i celkem dlouhé intervaly uvnitř. Teď už na noc zůstává, ale stále jsem neviděl že by nosila rousky. I přes to, že je usazená 5. den si neustále úlek prohlíží a důkldně prozkoumává česno. Klapku má ještě asi 3 mm přizvednutou, ale zvedá bez problémů
Do tohoto úlku jsem letos měl asi před 12 dny jeden neuspěšný pokus o usazení a to způsobem: nabídka - úprk.
Pokud bude nějaká zkušenost k tomuto chování budu rád.
Chov čmeláků v roce 2022
- Pavels
- Nový člen
Ahoj Zdendo,Zdenda píše: ↑pon 02. kvě 2022 7:43:54Ahoj Pavle,předloni jsem měl skalní silné hnízdo a i když mám zahradu obrovskou,pastvy bylo dost,dělnice startovly do výšky a letěly pryč,daleko.Neboj,čmeláci hranice zahrad neřešíPavels píše: ↑ned 01. kvě 2022 18:47:26Ahojte všichni,
tak jak jsem bědoval jak jsem loni dopadl, tak jsem si tentokrát počkal až to bude jisté. Tak mám vracející 4x skalní se skoro zavřenýma klapkami a jednu zemní se zavřenou klapkou. když mi dnes lítaly dvě hledačky Rokytky, tak mi bylo líto, že nemám více úlků. Mám zahradu 1500 m2 a tak nevím jestli by se další uživily.
Zdravím![]()
Dík za radu, tak už jsem na 90% rozhodnutý, že na podzim budu stavět další úlky. Klapky jsou už všechny na doraz a ještě jsem je pokapal levandulovou esencí. Teď už jen čekám, kdy vyletí první dělnice u zamní, která byla obsazena první.
Pavels
Ahoj, letos to u mě vypadá dost nudně. Prakticky neusazuji, protože téměř u všech čmelínů čekám na navrátilky.
Loňské 2 úly Rokytových byly obsazené koncem dubna, je to tam ale chaos. Tři rokytky se mi postupně usazovaly v úlech po zahradních. Ty jsem vždy odvezl pryč.
3 úly po zahradních jsou zatím obsazeny ze 2/3. První navrátilka pracuje od 27.4., druhá se vrátila 1.5., včera nějaká zahradní nakoukla i do třetího ale brzy vystřelila pryč, dnes se tam usadila vosa...
3 úly po lesních zatím čekají.
Jeden úl mám prázdný a dnes jsem do něj zkoušel první hledající zahradní, bohužel bez úspěchu.
Loňské 2 úly Rokytových byly obsazené koncem dubna, je to tam ale chaos. Tři rokytky se mi postupně usazovaly v úlech po zahradních. Ty jsem vždy odvezl pryč.
3 úly po zahradních jsou zatím obsazeny ze 2/3. První navrátilka pracuje od 27.4., druhá se vrátila 1.5., včera nějaká zahradní nakoukla i do třetího ale brzy vystřelila pryč, dnes se tam usadila vosa...
3 úly po lesních zatím čekají.
Jeden úl mám prázdný a dnes jsem do něj zkoušel první hledající zahradní, bohužel bez úspěchu.
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
barahir píše: ↑sob 30. dub 2022 21:44:20Já mám ubytované dvě zemní, druhý úlek osídlen včera na 10 až 15 pokus, už jsem to přestal počítat.Předtím už jsem tam měl i dva pamatovací lety. Měl jsem tam i myší bobky.
Včera jsem tam nasypal ještě hrst steliva po křečkovi a najednou to šlo.
No a dneska už to nesleduju a najednou pod nohama další zemní hledala a takovou dobu. Nedalo mi to a večer jsem spíchnul další čmelín.Jestli se teda tomu tak dá říkat, vzal jsem průhledný plastový box, dal ho do černého pytle a navrtal tam husí krk. Klapku vyrobím až pokud bude nájemník. Pokud se tam někdo zabydlí, pytel sundám a konečně si splním svůj sen mít průhledný čmelín.
Ale je to spíš rezerva, kdyby náhodou něco létalo na zahradě a třetí zemní už taky neberu. Jedna skalní se mi sem už třetí den chodí krmit na rybíz, ale nehledá.
![]()
Za mě musím opakovane potvrdit, ze stelivo od myší má velký vliv. Letos jsem ho sehnal později a hned se cmelaci usadili. Poprosím je ve zverimexu, trochu mi usypou.
A ta skalní už nejspíš nekde bydlí
Plastový box mám taky připravený, že ho dám do sklepa a husinec provrtam ven. Zatím nestíhám, letos už to asi nedám.