Rapo,kdy jsi měl usídlené ty co mají ještě matky 9+2?
Na zahradě je pořád vidět nějaké samečky skalních,zahlédla jsem i dělnice rokytových s pylem,nějací zemní a převažují polní,těch je hodně.
Neviděla jsem už dlouho žádné zahradní,loni byli vidět hodně pozdě,možná se letos také objeví i později. Ale to vedro a hlavně sucho je hrozné.
Chov čmeláků v roce 2018
Tak to máš docela štěstí Niky, u mě jsou vidět už jen rolní, výjimečně ještě nějaký poslední samec skalních a sem tam zemní, jen nevím jestli funguje ještě nějaké hnízdo v okolí, nebo jsou to už jen ti moji. Zvláště ti rokytoví to je rarita, touhle dobou to musí být už dceřiné hnízdo, vídáš je touto dobou i jiné roky?
Sucho se neustále zhoršuje, ten výpadek srážek je permanentní od dubna a nějak nevidím konec.
Sucho se neustále zhoršuje, ten výpadek srážek je permanentní od dubna a nějak nevidím konec.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Ahoj Niky. Č.9 bola usadena 5.4 ,Č.2 usadena 6.4,Č.11 usadena 8.4 ,Č.6 usadena 8.4 a Č.10 usadena 8.4.Pred chvíľou vyletela kráľovna s č.6.Niky1 píše: ↑pon 20. srp 2018 6:35:34Rapo,kdy jsi měl usídlené ty co mají ještě matky 9+2?
Na zahradě je pořád vidět nějaké samečky skalních,zahlédla jsem i dělnice rokytových s pylem,nějací zemní a převažují polní,těch je hodně.
Neviděla jsem už dlouho žádné zahradní,loni byli vidět hodně pozdě,možná se letos také objeví i později. Ale to vedro a hlavně sucho je hrozné.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Už delší dobu koukám, zda to teplé léto nepřinutí nějaké zahradní k založení druhé generace. Ale posledního zahradního jsem viděl někdy koncem června. Tak nevím. Možná to matky vzdaly, potravy je málo, a už raději spí.... Škoda, že se letos se zahradními nezadařilo, bylo by co zkoumat.
Jinak u nás je k vidění jen pár zemních, dále polní a skalní. U mých skalních, jsem dnes poprvé zaznamenal lehký ústup na síle. Holt čas běží...
Jinak u nás je k vidění jen pár zemních, dále polní a skalní. U mých skalních, jsem dnes poprvé zaznamenal lehký ústup na síle. Holt čas běží...
Já včera čistila dva čmelíny od zavíječe, ještě před dvěma dny žádná pavučina a včera jsem ji uviděla v rozích, byly to už končící hnízda u zemních tam byli jen čtyři dělničky, u skalních tři královny a pět dělniček a možná tak 5 větších kokonů. Houseny zavíječe jsem našla v obou hnízdech, ale co bylo horší v obou hnízdech byla tak děsná muška, už se vylíhly a jak se chtěly dostat ven tak se přilepily na lep co mám ve větracím otvoru pak mám organzu, přes kterou se nedostaly a následuje lepicí past v mřížkou tam už nebyly. v jednom hnízdě jsem našla jeden vajíčko nějaké divné barvy, když jsem ho rozstřihla celé se to hemžilo. Vybrala jsem jen čmeláky všechno jsem spálila, horkovzdušnou pistolí jsem úly vypálila, větrací síťku jsem propláchla vřelou vodou a dala ji pro jistotu do mrazáku. Dala jsem novou vystýlku a usadila čmeláčky, kterým jsem dala kousek díla z jiného úlu, aby tam měli alespoň džbánek. Byly to velmi silná hnízda, ještěže ta hrůza přišla až na konec. Myslím, že proti těm muškám není ochrana. Ty úly jsem denně kontrolovala, pouhým okem nezjistíte nic, navíc nechodí po povrchu jsou dole a hrabejte čmeldům až k vajíčkům, já to nedělám. Prostě buď máte štěstí nebo ne. Jinak na zahradě se mi pasou zemní, polní, lesní, skalní. Včera navečer 4 skalní královny, nádherný. Ve dvou úlech mám ještě skalní královny, vždycky kolem 17hod. přiletí domů. Jinak jak říkáte sucho děsné. Došla mi voda ve studni, ještě mám nějaké zásoby, ale pak mi to všechno uschne, držme si palce ať už zaprší. Mějte se.
Blanko bohužel Melitobii stačí fakt málo, každá chalcidka, která pronikne do hnízda vyprodukuje dalších cca 200 chalcidek. Pokud správně počítám, od prvního napadení uplynulo 31 dní, to odpovídá 2 vývojovým cyklům chalcidky. Vzhledem k tomu, že jsi je zaznamenala až teď, musel jeden cykl proběhnout někde mimo úly. Nejspíše tedy v červenci po prvním napadení některá chalcidka unikla a pomnožila se někde na samotářkách a její potomci pak opět napadli čmeláky.
Udělala jsi dobře, že jsi čmelákům dala kus díla. Nemusíš se bát, chalcidky buďto ulétnou a nebo jsou v kokonech, tedy i kdyby jsi jim dala část původního voskového dílka bez kokonů, bylo by to bezpečné.
Pro zajímavost, letošní sběr dat o napadení Mellitobií dopadl zatím tak, že až na jeden případ (5 patro v paneláku, nelze zjistit, zda sousedi mají nějaké domky pro samotářky) byly do 30m u úlu vždy usídlené samotářské včelky. Žádný jiný rizikový faktor se neobjevil.
Udělala jsi dobře, že jsi čmelákům dala kus díla. Nemusíš se bát, chalcidky buďto ulétnou a nebo jsou v kokonech, tedy i kdyby jsi jim dala část původního voskového dílka bez kokonů, bylo by to bezpečné.
Pro zajímavost, letošní sběr dat o napadení Mellitobií dopadl zatím tak, že až na jeden případ (5 patro v paneláku, nelze zjistit, zda sousedi mají nějaké domky pro samotářky) byly do 30m u úlu vždy usídlené samotářské včelky. Žádný jiný rizikový faktor se neobjevil.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Blanko,mě se také zdá,že když je vidět pavučinka tak už je pozdě a hnízda také nerozdělávám.Ta muška to je děs,a nemohla to být jen nějaká malá neškodná muška?Bez zvětšení se to asi pouhým okem nedá rozlišit.
Pěkně ti to ještě létá ,já bohužel lesní už dlouho nevídám,ale je možné,že jsem si jen nevšimla,nebývá jich mnoho.
Pěkně ti to ještě létá ,já bohužel lesní už dlouho nevídám,ale je možné,že jsem si jen nevšimla,nebývá jich mnoho.