Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

kaos píše:
úte 21. srp 2018 12:09:24
Blanko bohužel Melitobii stačí fakt málo, každá chalcidka, která pronikne do hnízda vyprodukuje dalších cca 200 chalcidek. Pokud správně počítám, od prvního napadení uplynulo 31 dní, to odpovídá 2 vývojovým cyklům chalcidky. Vzhledem k tomu, že jsi je zaznamenala až teď, musel jeden cykl proběhnout někde mimo úly. Nejspíše tedy v červenci po prvním napadení některá chalcidka unikla a pomnožila se někde na samotářkách a její potomci pak opět napadli čmeláky.

Udělala jsi dobře, že jsi čmelákům dala kus díla. Nemusíš se bát, chalcidky buďto ulétnou a nebo jsou v kokonech, tedy i kdyby jsi jim dala část původního voskového dílka bez kokonů, bylo by to bezpečné.

Pro zajímavost, letošní sběr dat o napadení Mellitobií dopadl zatím tak, že až na jeden případ (5 patro v paneláku, nelze zjistit, zda sousedi mají nějaké domky pro samotářky) byly do 30m u úlu vždy usídlené samotářské včelky. Žádný jiný rizikový faktor se neobjevil.
Mělahttps://blanka06.rajce.idnes.cz/lepiva_past/ jsem na zahradě domek pro samotářky ten jsem odvezla na kraj lesa
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

s tím přetahováním fotek mi to nejde, to jsou ty pasti
https://blanka06.rajce.idnes.cz/lepiva_past/
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

posílám fotky posledních hodovníků
https://blanka06.rajce.idnes.cz/posledni_hodovnici
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Kaosi moc děkuji za rady. Ještě by mě zajímalo, můžu dát příští rok čmelíny na stejné místo? Domečky pro samotářky jsem vyvezla na okraj lesa. Ještě mě napadlo, soused chová papoušky a má jich fakt hodně, nemůže je to nějak přitahovat? Asi blbost, že?
kaos
TOP člen
TOP člen

Blanko moc krásné foto, hlavně ti lesní, ti u mě vůbec nejsou, jsou moc krásní. Pokud se Melittobia v lokalitě vyskytne, tak už žádný metr nehraje roli, takže čmelíny můžeš nechat na stejném místě. Papoušci určitě vliv nemají.

Jinak u mých zemních jsem včera viděl zaměřovat dvě delnice. Což je velice zvláštní, že ještě chovají další dělnice a matky nic.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny,Blanko ta past je dobrá to tuším vymyslel Honza. Co se týče Lintranu,chtěl jsem ho dát do hrnce a do trouby,ale nakonec jsem ho vypral v lavoru se Savem a usušil na slunci.Jsem sním spokojený a mám ho připravený na další rok.Tím namočením získal trochu jinou konzistenci,ale je to možná i lepší než fungl nový.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Pepane, ta past je nápad pana Čížka. Já si ji jen vyrobil, nafotil a rozšířil mezi místní členy. ;)

A jak probíhala sezóna u Tebe? Co zachráněná rokytová?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanko, jak psala Niky, když se objeví v hnizdě pavučinky bývá už pozdě. Housenky zavíječe začínají pěkně nenápadně a od spodu... Tady pak je jediná šance na částečnou záchranu a tou je důkladné vyčištění. Přesto už je hnízdo nenávratně oslabeno.

S těmi vosičkami si měla letos fakt smůlu. Snad to bude příští rok lepší. Zřejmě je i velká koncentrace hnízd také dovede přílákat. Jinak základ prevence pro všechny místní diskutéry - nedávat hmyzí hotely na zahradu se čmelíny. Jakube, díky za tento poznatek.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Ve čtvrtek jsem viděla tu matku zemní ještě nosit pyl,v pátek jsem nemohla na zahradu a od soboty jsem už ji neviděla.Proto jsem teď udělala kontrolu a v hnízdě jsou jen dvě malé dělnice. :( Buď se matka ztratila nebo jen pomáhala dokrmit ty poslední matky,ale byla opravdu velmi velká. ;)

Čmeláků začalo v tom vedru velmi ubývat,polních je ještě docela dost.Květiny také rychle odkvétají a čmeláci jdou i na u mně dříve nenavštěvované rostliny jako třeba Agastache 'Blue Fortune'. ;) Nechce se to ani věřit,ale sezona zas už pomalu končí :( .
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím, zde fotky rokytových v rezervním úlku (už jen minulost :( )

https://postimg.cc/gallery/18202l4qs/

Honzo ta zachráněná někam odletěla,ale ti na snímku se povedli a měli velké královny. Žadný útok na mně se nekonal,byli hodní :) .
Odpovědět