Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Gratuluju Kaosi! :D Přece jsi se dočkal.
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Připojuji se ke gratulaci kaosi, je to určitě fajn odměna za vynaložené úsilí.
Červíci byly převážně právě úplně vespod, pod izolační bavlnou i hobrou. Pár jsem jich ale zahlédl i ve voskové stavbě. Prozkoumával jsem to velmi pomalu, tak se dolů asi stačili přesunout. Fotku jsem tu nechával 3.9. (str. 131)
kaos
TOP člen
TOP člen

Díky, udělali mi obrovskou radost, pořád mám z chytání zemních z letoška trochu komplex, takže jsem rád, že je šance, že by se mi mohla příští rok vrátit nějaká matka sama :-).

Tohle je z dnešního dopoledne, na klapce je nikdy nevidím, ale občas je najdu takhle hezky na výstelce:
https://youtu.be/9vV5Znbpf7U

Hugo, fotku červíků jsem viděl a neodvažuji se z ní cokoliv soudit. U zemních mi celé léto vylétávají takoví moli a sem tam se na výstelce objeví 1cm červík, ale v hnízdě jsem nikdy nic nenašel a nevypadá to, že by čmelákům nijak škodili. U rokytových jsem našel asi stovku malých červíků, co vypadali na první pohled jako ti u zemních, všude vespod z hnízda a vypadalo to že jsou to malé housenky zavíječe. Ale byly bez pavučinek, oni je prý v mladm věku ještě nedělají.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

:)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Kaosi také gratuluju, je to radost po takovém úsilí, přeji Ti to. Ty červíky mám taky, tedy měla jsem. Jeden kokon jsem také rozřízla a uvnitř byla žlutá hmota, měla jsem dojem, že je to celé nacpané pylem, kokon byl uzavřený. Včera na procházce se psem jsem chtěla nasbírat mech i toho je málo a já mám 10 čmelínů, to bude pes rád, že musíme každý den naběhat 6km kvůli mechu.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,to by chtělo od někoho kdo vertikutuje trávník.Soused letos asi nebude,tak budu bez mechu. :(
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Niky1 píše:
stř 12. zář 2018 11:07:43
Blanko,to by chtělo od někoho kdo vertikutuje trávník.Soused letos asi nebude,tak budu bez mechu. :(
Letos bude problém najít někoho, kdo má trávník ... :? U nás se tráva sekala tuto sezónu asi 3 x někdy v květnu. Pak už skoro nerostla a začaly se dělat lisiny
Teď už se ty ostrůvky trávy hezky spojují, ale do celistvé plochy to má daleko.
Nikdy jsem s mechem nebojoval a trochu jsem provokoval okolí názorem, že mech je vlastně ideální tráva. Jemná a nízká jak anglický trávník, který se nemusí sekat. :)
Včera odpoledne trochu zapršelo a teď to vypadá že by taky mohlo. Je 14°C a to je pěknej skok, třeba proti středě. Nevlídno, že by matka dělnici ven nevyhnala.
Zato se dobře kutí v dílně. Mám až do 23. volno, tak jsem celý natěšený.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Hlásím definitivní konec sezóny. Poslední dožívající hnízdo od skalních už osiřelo. Takže nezbývá nic než se těšit a připravovat na jaro....
kaos
TOP člen
TOP člen

U mě už bude také brzo konec, před týdnem byl ještě průlet okolo 5 za půl hodiny, ale přes týden nastal velký sešup, dělnice zmizely, úl na poklep už nereaguje bzučením. V hnízdě jsem našel asi dvě poslední ošoupané dělnice a chuml matek. Včera dvě už asi definitivně odlétly, viděl jsem že v buňkách není nektar, tak jsem jim dal cukerný roztok a vypadá to že je v hnízdě více nových matek, než dělnic. Ty se přesunuly ke krmítku a vytvořily u něj úhlednou hromádku, očividně jsou už oplozené a jen se vykrmují, ven nelétají a stahuje se k nim mraky roztočů, kteří se chtějí svézt s matkami.
IMG_20180915_110529_395.resized.JPG
(783.66 KiB) Zatím ještě nestaženo
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak ještě pěkné rozloučení, matky se shromáždily u dokrmování, jedna se nasála tak, že se snažila uletět, ale moc jí to nešlo. Jsem zvědavý kolik nakonec najdu velkých kokonů, je jich tam překvapivě hodně, samečky si musely najít ale hrozně rychle, protože je vždy vidím vykrmené na výstelce.

https://youtu.be/Fyxywa_C1OQ
Odpovědět