Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Nastal čas na zhodnocení sezóny 2018. Máme za sebou extrémně teplý rok a u mě se to zřejmě i projevilo.

Takže tedy:
úl č.1- zemní, samousazení - loňský navrátilec, průběh bez vážných problémů, jen delší čekání na první dělnice, mnoho mladých matek :D

úl č.2 - luční, delší čekání na první dělnice - přes 40 dní, pak normální průběh, ale rychlý konec bez matek

úl č.3 - zahradní - tmavá forma, matka vyhnána matkou klasické zahradní formy po cca 14 dnech /loňský navrátilec/, i tato matka však zmizela těsně před vylíhnutím prvních dělnic :cry:

úl č.4 - polní, na úvod vše bez problémů, objevila se už i druhá generace dělnic, matka ale během rozvoje hnízda uhynula, dělnice se postupně vytratily

úl č.5 - zemní, vyhnána opět loňskou matkou, nasledoval další souboj a výměna matek, hnízdo bylo oslabeno, postupně se začínalo zvedat, ale nakonec bez matek

úl č.6 - zemní, úhyn matky během vývoje prvních dělnic

úl č.7 - skalní, jediný pokus o usazení, o to větší radost, normální vývoj, možná delší čekání na matky, velký počet mladých matek :D

Letos těch ztrát a smůly bylo celkem dost, ale zase musím řící, že jsem neměl napadení od žádného nebezpečného škůdce. Vlivem tepla byla doba na usazení poměrně krátká a některé úly se mi už nepodařilo po prvních ztrátách obsadit. Problém byl určitě i v nedostatku vhodné potravy, mluvil jsem se včelařem a trpěly i včely. Nejvíce mě štve ztráta té tmavé zahradní matky. Ale pokusím se o ni příští rok, kdy úl nebude zatížen rizikem návratu jiné matky. Tak jen doufám, že příští rok bude lepší...
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Nebudu hodnotit každý úl zvlášť to bych, Vás unudila . Celkově jsem velmi spokojená až na ten jeden úl, který jsem musela zlikvidovat a bylo tam požehnaně matek, hrůza. Jinak 9 úlů , z toho 3 luční ,1 zemní, zbytek skalní, všude matky i samečci. 4 úly napadené zavíječem, ale až po matkách takže žádná velká škoda, jeden úl komplet likvidace, 2úly samousazení, jedna skalní z loňska, zemní nová, loni jsem zemní neměla. Nejčistší úl byl v kůlně, kde jsem ho měla i loni, tady jsem nezvedala střechu, jen dávala chladící box na střechu. Tam kde jsem udělala větrací mřížku s límcem, jak bylo uvedeno na FB, tak tam se mi dostal zavíječ asi jsem to neměla 100% těsné. Mám pocit, že ta každodenní kontrola uvnitř čmelínu není dobrá. Příští sezonu asi nebudu sama usazovat, budu čekat na navrátilce. To jsem zvědavá jestli to vydržím, už se vidím jak uslyším známý zvuk jak neletím pro síťku. Tak se pěkně připravujme na sezonu 2019.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Blanko já mám na to podobný názor, i když Ondra s tím asi souhlasit nebude. Mne ale časté otvírání taky nepřijde vhodné neboť:
1) rozhodí vnitřní rovnováhu v úlku stran hlavně vlhkosti, kdy až po otevření úlu dojde ke kondezaci vody změnou rosného bodu (stejné jako vyndat studenou vodu v létě z lednice)
2) velký únik pachu otevřením úlu do okolí - no ta bene se to dělá většinou večer, kdy je aktivita zavíječe největší.
3) riziko náhodné kontaminace během otevření či chyby v těsnosti při dovírání (to budu řešit nějakým vnějším límcem z organzy asi kvůli ceně)
4) hnízdo stejně nerozvrtávám a tak reálně stejně nic moc nezjistím a pokud ano už to bude pozdě.
Za sebe když není zjevný důvod - neklid u klapky, snížení pohybu na klapce..., tak stačí bohatě 1x týdně kontrola jen aby se zabránilo populační explozi pokud by došlo k napadení úlu.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Blanka píše:
pát 21. zář 2018 9:25:08
Příští sezonu asi nebudu sama usazovat, budu čekat na navrátilce. To jsem zvědavá jestli to vydržím, už se vidím jak uslyším známý zvuk jak neletím pro síťku.
Tak to sedí! Když slyším bzukot, tak stříhám ušima ještě teď. :D Taky už se nemůžu dočkat jara, ale užívejme super pozdního léta a doufejme že bude na podzim hodně pršet a v zimě bude i nějaký sníh aby se příroda vzpamatovala z toho sucha.
kaos
TOP člen
TOP člen

Já se musím přiznat, že já ty kontroly podle Ondřeje dělám i když tvůj názor chápu. Zážitkem pro mě bylo, když jsem vezl Jaromíru Čížkovi matku zemní co mi vlezla k rokytovým a on mi ukazoval hnízdo skalních, které měl v obýváku, prostě ho otevřel a rukama odhrnul výstelku na které bylo asi 30 dělnic a odhalil hnízdo. Nejenom, že nedostal žihadlo, dokonce ani jedna z dělnic nikam neletěla, prostě je má vzorně vychované. :-)

Pravidělná kontrola toho co je pod stříškou se podle mých informací dělá hlavně proto, když dojde k průniku zavíječe, tak ho člověk obvykle najde sedět na výstelce nebo pod střechou. Pak by mělo preventivně stačit vyměnit výstelku a hnízdo je v suchu. Podobný důvod by mohl být asi i při napadení Melittobií, při každodení kontrole pod střechou se snižuje riziko, že když vyletí první generace, tak se rozptýlí po okolí a napadne ostatní úly, za 1 týden jsou všechny vosičky rozptýlené a infikují nové hostitele.

I když se to nedoporučuje, tak já osobně nechávám na úlu pozorovací okénko z polykarbonátu, takže při odklopení střechynedochází k rapidnímu úniku tepla ani vlhkosti. Žádnou plíseň ani hnilobu nikde nepozoruji.

Co se týká kontrol samotného vnitřku hnízda, tak tam moc výhod nenacházím, snad jedině, kdyby už bylo v dost pokročilé fázi konzumací zavíječem (letos takto dva chovatelé na facebooku hnízdo zachránili a prodloužili mu životnost, koneckonců i někdo tady takto hnízdo zachraňoval).

Blanko, je škoda, že jsi se nerozepsala více, čeká nás teď velice dlouhé období bez čmeláků a tak se u čtení tvých textů určitě nudit nebudeme, naopak! Jinak myslím, že luční se do úlků nevracejí, takže do některých úlků asi stejně budeš muset čmeláky chytat :-)

Já ještě sezónu nějaký ten den uzavírat nebudu v úlku mám pořád dvě dělnice, jednu jsem viděl dokonce s rousky, ale pochybuji že jsou schopní vychovat nějakého samečka, ale pár dnů si je snad ještě užiju :-)
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

U mně také ještě sezona neskončila :D .U zemních co měli matky velmi pozdě ještě pořád nějaké dělnice žijí.2 hnízda polních sice mají velmi malý prolet 5-6x za 1/2 hodiny,další kolem 10x a to poslední 16-18x.
Po zahradě ještě létá spoustu polních,nějací zemní,lesní,dokonce i zahradního jsem zahlédla na nepetě subsessilis,před dvěma dny matku skalní a matku zemní vídám posledně denně.U těch matek bych byla radši,kdyby už spaly. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Ještě ke kontrolám čmelínů. Jsem také toho názoru, že každodenní otvírání čmelína a následná kontrola je zbytečná, možná i kontraproduktivní. Pokud vše funguje a kolonie se rozvíjí začínám s pravidelnými kontrolami v době kdy se otvírají na čmelínech větrací okénka(tedy v průběhu nebo ke konci května podle aktuálního vývoje teplot a počasí). Tyto kontroly opakuji pravidelně cca po jednom týdnu. Až když se líhnou matky, tak to nahlížím častěji. To prostě člověku nedá.... ;) Jinak chápu názory pro a proti, ale já jsem v tomto případě pro zdrženlivý přístup ke kontrolám.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Po tom velkém ochlazení mi už létají jen dva hnízda polních :( .Dnes není na zahradě ani živáčka,samozřejmě ani polní z těch dvou hnízd a v noci má být až 0°C.Přitom ještě rostliny kvetou.Ale co bych chtěla ke konci září. ;) :(

Kontroly až na buňky nedělám,larvy zavíječů bývají až do dole,tak jsou stejně vidět až ke konci.Když je nějaký dospělec na výstelce,tak je jasné,že už je nakladeno. :(

edit:v poledne se oteplilo a polní začali létat.Několik dní vídám matku luční i dnes,tak nevím jestli se v okolí odchovala druhá generace nebo se jen nějaká probudila. ;)
Naposledy upravil(a) Niky1 dne úte 25. zář 2018 15:29:23, celkem upraveno 1 x.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Musím se s Vámi podělit o včerejší zážitek. Vykopávala jsem vypálený trávník a po zemi šla proti mě dělnička skalní, když jsem ji vzala na ruku, byla tak slabá, že nemohla ani lítat, dala jsem ji trochu cukerného roztoku moc se nenapila, opatrně jsem ji dala na kokardu, ani tam ji to nešlo. Nechala jsem ji v klidu a pokračovala v práci. Za hodinu byla mrtvá moje poslední skalnička. Ten konec je smutný. Jinak Kaosi , mě se luční letos vrátily na stejné místo, měla jsem klapky trochu na jiném místě, loni ve střeše, letos jsme převrtali stěnu a umístili dva úly v místnosti, když královny hledaly na loňském místě stačilo vzít je do injekční stříkačky a přesunout k otvoru a hned byly doma i když cesta byla asi 50cm dlouhá. Prostě když chtějí, tak chtějí. Už zase překopávám zahradu a sadím ověřené rostlinky. Nová je agastaché, která kvete fialově, oranžové si nevšímají. Pořád vede hluchavka skvrnitá, kvete pořád a čmeláci ji milují. Mějte se hezky.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Já mám jako základ ve větším množství hluchavku bílou-lamium album,kostival,nepetu Six Hill,bukvici lékařskou-betonica officinalis,náprstník-digitalis purpurea,samozřejmě maliník letní i podzimní a pro začátek sezóny plicník.
Naposledy upravil(a) Niky1 dne pát 14. úno 2020 8:09:05, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět