Takže tedy:
úl č.1- zemní, samousazení - loňský navrátilec, průběh bez vážných problémů, jen delší čekání na první dělnice, mnoho mladých matek

úl č.2 - luční, delší čekání na první dělnice - přes 40 dní, pak normální průběh, ale rychlý konec bez matek
úl č.3 - zahradní - tmavá forma, matka vyhnána matkou klasické zahradní formy po cca 14 dnech /loňský navrátilec/, i tato matka však zmizela těsně před vylíhnutím prvních dělnic

úl č.4 - polní, na úvod vše bez problémů, objevila se už i druhá generace dělnic, matka ale během rozvoje hnízda uhynula, dělnice se postupně vytratily
úl č.5 - zemní, vyhnána opět loňskou matkou, nasledoval další souboj a výměna matek, hnízdo bylo oslabeno, postupně se začínalo zvedat, ale nakonec bez matek
úl č.6 - zemní, úhyn matky během vývoje prvních dělnic
úl č.7 - skalní, jediný pokus o usazení, o to větší radost, normální vývoj, možná delší čekání na matky, velký počet mladých matek

Letos těch ztrát a smůly bylo celkem dost, ale zase musím řící, že jsem neměl napadení od žádného nebezpečného škůdce. Vlivem tepla byla doba na usazení poměrně krátká a některé úly se mi už nepodařilo po prvních ztrátách obsadit. Problém byl určitě i v nedostatku vhodné potravy, mluvil jsem se včelařem a trpěly i včely. Nejvíce mě štve ztráta té tmavé zahradní matky. Ale pokusím se o ni příští rok, kdy úl nebude zatížen rizikem návratu jiné matky. Tak jen doufám, že příští rok bude lepší...