Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Jedině co mě napadlo je ty navrátilce odchytávat a odvézt někam dál do přírody, tím by jsme splnili i to poslání je rozmnožovat.
Než je nechat se poprat aby některá z nich zahynula? To je asi jediné řešení :idea: , když už máme úlky obsazené...Samozřejmě nemůžeme je hlídat 24 hodin denně.
Co myslíte ? Ale asi to tady už zaznělo, nevím...
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Navrátilci - má zkušenost
- barva nic neřeší, akorát jsem psal Onrovi včera - po chladném období je teď u nás léto, v poledne kolem 22 st na slunci i víc a bohužel mi to jednu letošní matinku probralo asi ze zazimování. Hledala mi vstup do úlku přesně v tom místě, kde byla letos klapka... (ta už tam není), nic tam nekvete tak sotva mohla mít jiný důvod.

- když člověk sleduje i potom už zabydlené matky (dělnice) tak letí naprosto na jisto. Osobně si myslím, že barva je designová záležitost pro nás.
taky si kupuju víc barviček :), ale dominuje žlutá, protože jsou na ni nejvíce vidět paraziti. Letos jsem udělal chybu - dal jsem si modrou klapku do rohu a jak tam byl stín + narostly kytky měl jsem docela problém poznat jestli mi tam moucha šmejdí nebo ne....

- naše odchovankyně si větinou i pamatují klapku, takže nepomůže ani rychlé naučení nově usazené matky.

- stejně velké druhy (zemní vs skalní) a matky z loňska z jednoho úlu si to musí vyřešit spolu, ale v přírodě tomu nebude jinak. Bohužel zvítězí ta schopnější, selekční tlak...

- pak je to řešení Pepana, Ondra to letos taky tak dělal, ale chce to už odvést aspoň pár km, pár set metrů není řešení. Či možnost se domluvit se začínajícím chovatelem co čte forum, pokud by byl ochoten půjčit svůj úl k osídlení a pak si matku co ho spont osídlí v noci převezl k sobě... Byl by to i vstupní test schopnosti nového chovatele se domluvit s námí již čmeláky postiženými a mohl by i něco od dárce odkoukat.... :) :)

- pokud by někdo usadil menší druhy (rolní, rokytový) a měl problém se zemními / skalními tak na období hledání se dá zmenšit vletový otvor - v zásadě bych asi z nějakého tužšího papíru třeba ten na dorty / krabice od bot udělal destičku o šířce přední stěny klapky a do ni vystřihl menší otvor, aby prolezla matka rolního, ale skalního už ne. Když se tato část nalepí na čelo tak jde i učit matku na klapku i klapka bude dovírat. Nevydrží to asi dlouho - podle počasí , ale na to období hledání by to mohlo stačit. Ona Brachycoma nebo Aphomie v tu dobu stejně nehrozí... Nebo ho zmenšit nějakou dočasnou vycpávkou z modelýny a pod... JIné řešení asi moc není.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Kyros
Nový člen
Nový člen

Zdravím všechny, i já tedy připojím trochu bilancování. Měl jsem obsazeno všech 6 čmelínů. Poprvé jsem zabydlel 2 luční, bohužel jedna matka pláchla po vytvoření džbánečku neznámo kam. To 2.hnízdo bylo dost početné, ale před vylíhnutím královen dost rychle sláblo a během pár dní konec. Otevřel jsem ho a kromě asi 20 mrtvých dělnic i zavřené velké kokony s královnama. Věčná škoda. Pachatel všeho byla zhruba stovka malých do 1 cm bílých larev vespod. Některé kokony měly shora navrtané dírky. Jednalo se o Brachycomu? Teď ta veselejší stránka.
3. hnízdo - zemní - odchovány královny, cca 280 jedinců
4. hnízdo - polní - odchovány královny, počet nevím, poněvadž dělnice ještě pořád lítají
5. hnízdo - polní - velice nenápadné hnízdo, slabý průlet, minulý týden jsem chtěl hnízdo čistit s tím,že se královny neodchovaly, ale najednou přilítla královna a pak 2 dělnice. Přijde mi to divné, zabydleno 15.4. Z toho jsem teda jelen :o
6. hnízdo - zemní - silné hnízdo, dost královen, počet nezjištěn, stále lítají dělnice.
Dotaz na chovatele, kteří jako výstelku použili Lintran. Budu ho objednávat na příští sezonu. Dává se jako výstelka do čmelínu samotný nebo se s něčím promíchává? Nasbíral jsem teď dost mechu, budu ho sušit, takže ho tam dát na dno a ke stěnám a doprosřed ten Lintran?
Díky za rady a už se těším na příští sezonu, jako vy všichni. :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kyrosi,je docela možné,že ty larvy byly od antherophagus nigricornis.Mě tak zlikvidovali před několika roky polní,taktéž navrtali buňky.
Já dávám mech jak píšeš na dno a okolo stěn,doprostřed tu výstelku.Do jednoho jsem dala zemním nacupovaný samotný lintran a jinde jsem ho smíchala s výstelkou ze ZD a jednou s kapokem.Čmeláci se usadili ve všech.Samotný lintran není tak "nadýchaný",nevím jestli se jim hůř zpracovává nebo to tomu hnízdu zemních tolik nešlo. ;) uvidím příští rok.
Moji 4x polní také pořád létají,to čtvrté hnízdo ještě slušně 16x za 1/2 hodiny.Ubytování 7. a 3x 18.4.
Ála U.

Karel píše:
ned 07. říj 2018 18:36:28
.. možnost se domluvit se začínajícím chovatelem co čte forum, pokud by byl ochoten půjčit svůj úl k osídlení a pak si matku co ho spont osídlí v noci převezl k sobě..
Pravděpodobně by to bylo řešení, které by zachránilo jednu nebo dvě mladé královny. Ale - nedokážu si představit, že bych se jako začínající chovatel ochudila o možnost si vyzkoušet PRVNÍ a vlastní osídlování čmelínu.
Samozřejmě, že každý to tak nemá, viz. zájem o čmeláky z Troubska.
Budeme to holt muset nechat na matce přírodě samotné ;)
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Moc děkuji za nápady. Já jsem spíš milovník než chovatel, velmi zodpovědný. U každé matičky vysedávám, jestli se vrací, jak zvládá klapku. A pak celé léto večer čekám až se všichni vrátí, abych klapku zakolíčkovala. Na štěstí skalní jsou docela spáči vstávají až v sedm hodin ráno. Sleduji barvu rousek, každé hnízdo nosilo úplně jinou barvu. No prostě se s nimi mazlím. Letos jsem obsadila dva úly, ale mám čtyři úly. Vozila jsem pačmeláky ve sklenici do Jičína, tak můžu vozit i matky. Uvidím jak se to vyvine. Ještě se chci zeptat jestli se nechá příští rok klapka zavřená a navrátilkyně ji zvládnou. Dík Jarka.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Nechal bych ji otevřenou a jakmile budete mít matku usazenou, pokud si najde sama - nejspíše to bude ta loňská - projít uzavírací proces ve zrychleném řízení, což se dá - pokud se jim takto věnujete a máte možnost sledovat její reakci , stihnout i za den.
Vždy když je uvnitř trochu posunete kolíček, aby nový pocit měla při opouštění úlku. Při návratu to chce sledovat chování, pokud se s novou polohou nijak dramaticky nepere tak zas po vlezu může přiuzavřít.

Uzavřená klapka není 100% ochranou, že se tam nedostane i jiná matka a nedojde mezi nimi k souboji, ale nevíte předem jak na tom matky po zimě budou, kolik jich přežije, jak moc budou vysláblé, navíc se nebudí všechny ve stejnou dobu (to je záměrný proces, asi zajišťující, že hnízdní prostor má možnost využít i matka hledající později, pokud té, co si založila jako první, se mezi tím něco stane) a uzavření klapky by tak neřešilo problém s navrácením vícero matiček, ale zvyšovalo by se jen riziko, že se samovolné osídlení nepovede. A to by byla škoda. A pak u Vás mají ještě 2 úlky v zásobě...
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Niky1
TOP člen
TOP člen

Sice je krásný takový teplý podzim,ale trochu se začínám obávat jestli to nebudí některé matky ze spánku.
Jednak pořád vídám jednu zemní,jednu luční,ta se už 3x za několik dnů pokoušela vlézt do jednoho z úlků lučních a teď před chvíli když jsem šla ze zahrady domů,vlezla jedna skalní do úlku skalních. :(

Teď jsem vzala úlek dovnitř,abych se podívala jestli tam zůstala.Nechala jsem uvnitř dílo a v jednom místě kousek výstelky.Hlavou byla zabořena v ní,koukala ji jenom asi polovina dolní části těla. ;) Jen doufám,že se umoudří a po ochlazení někam odletí,aby se zahrabala.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Niky u mne bohužel ano, znovu se objevují zemní i skalní jen matky co už spaly, dělnice už tak 14 dní žádná. Brouzdají mi i kolem míst co byly klapky... jestli budou schopné se znovu zahrabat nevím, obávám se, že ne :(

Primum non nocere
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

U nás už čmeláci vidět moc nejsou a to ani v místech, kde stály úly. Občas je k zahlédnutí ještě nějaký ten rolní. Doufám, že nové matky spí. Ale asi to bohužel nebude tak jednoduché. Včera jsem zahlédl krásnou zahradní, celá se motala a vyhřívala na fasádě domu, evidetně probuzená.... :(
Odpovědět