Navrátilci - má zkušenost
- barva nic neřeší, akorát jsem psal Onrovi včera - po chladném období je teď u nás léto, v poledne kolem 22 st na slunci i víc a bohužel mi to jednu letošní matinku probralo asi ze zazimování. Hledala mi vstup do úlku přesně v tom místě, kde byla letos klapka... (ta už tam není), nic tam nekvete tak sotva mohla mít jiný důvod.
- když člověk sleduje i potom už zabydlené matky (dělnice) tak letí naprosto na jisto. Osobně si myslím, že barva je designová záležitost pro nás.
taky si kupuju víc barviček

, ale dominuje žlutá, protože jsou na ni nejvíce vidět paraziti. Letos jsem udělal chybu - dal jsem si modrou klapku do rohu a jak tam byl stín + narostly kytky měl jsem docela problém poznat jestli mi tam moucha šmejdí nebo ne....
- naše odchovankyně si větinou i pamatují klapku, takže nepomůže ani rychlé naučení nově usazené matky.
- stejně velké druhy (zemní vs skalní) a matky z loňska z jednoho úlu si to musí vyřešit spolu, ale v přírodě tomu nebude jinak. Bohužel zvítězí ta schopnější, selekční tlak...
- pak je to řešení Pepana, Ondra to letos taky tak dělal, ale chce to už odvést aspoň pár km, pár set metrů není řešení. Či možnost se domluvit se začínajícím chovatelem co čte forum, pokud by byl ochoten půjčit svůj úl k osídlení a pak si matku co ho spont osídlí v noci převezl k sobě... Byl by to i vstupní test schopnosti nového chovatele se domluvit s námí již čmeláky postiženými a mohl by i něco od dárce odkoukat....
- pokud by někdo usadil menší druhy (rolní, rokytový) a měl problém se zemními / skalními tak na období hledání se dá zmenšit vletový otvor - v zásadě bych asi z nějakého tužšího papíru třeba ten na dorty / krabice od bot udělal destičku o šířce přední stěny klapky a do ni vystřihl menší otvor, aby prolezla matka rolního, ale skalního už ne. Když se tato část nalepí na čelo tak jde i učit matku na klapku i klapka bude dovírat. Nevydrží to asi dlouho - podle počasí , ale na to období hledání by to mohlo stačit. Ona Brachycoma nebo Aphomie v tu dobu stejně nehrozí... Nebo ho zmenšit nějakou dočasnou vycpávkou z modelýny a pod... JIné řešení asi moc není.