Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Májo,první dva dny by se nemělo čmeláky rušit kontrolou,pokud nemáš podezření na nějaký problém. ;) A viděla jsi ji po usídlení odletět a přiletět?Hodně vysoký tón vydává čmelák lesní,ale ten by se nejspíš neubytoval sám. ;)

Doufám,že příští týden konečně začnou více létat a hlavně hledat.Dnes jsem viděla jen ty svoje a nějakého polního na plicníku.
No a potom zas toho bloudícího zemního.
Mája

Niky, usazovala jsem ji v sobotu, předvedla nádhernej orientační let a pak jsem ji viděla se vrátit. V neděli jsem ji nezahlédla a v pondělí jsem se ji taky nedočkala a stéblo zůstalo půl dne na místě a pak jsem měla podezření, že vypadlo samo, proto jsem jsem v úterý večer hýbala výstelkou. Byla to chyba. Každopádně ve čmelíně jsem nenašla nic, co by naznačovalo, že tam jen nepřečkala noc. Nevím, nechápu.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Májo,a když jsi zahýbala výstelkou tak jsi slyšela silné bzučení?Myslím,že bzučením po zahýbání výstelkou dávají vetřelci na srozuměnou,že je místo už obsazené a budou ho bránit.Slabé bzučení nebývá dobrým znamením,tedy z mých zkušeností. ;)

Ale třeba polní jsou někdy i po zahýbání úplně potichoučku a přitom jsou už jasně ubytované. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Otasi,a jak to vypadá v Brně?Vrátila se ti nějaká skalní z loňského roku?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Přestože prší,čmeláci pilně létají na pastvu. :D

Je nejvyšší čas na ubytování čmeláků jelikož ovocné stromy začínají kvést (i třešeň už má bílé poupě ) a měli by do začátku lehce dostupné zdroje pylu a nektaru. :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem se zase po několika dnech dostal ke čmelínům. Stav je následující. Luční stále létá a pilně pracuje. Dále mě čekalo milé překvapení, do čmelína, kde jsem usazoval naposledy zemního a skalního, létá nakonec zemní. Přestože jeho pamatovací let nebyl nic moc, tak si to nakonec rozmyslel... ;) Tak snad to letos do třetice s tím zemním vyjde. Jak to dopadlo s usazeným rokytovým, zatím nevím. Jistý pohyb jsem zkrz vchod zaznamenal, ale čmeláka neviděl. Zjistím v následujících dnech.
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravím všechny na novém fóru. Před 2 dny jsem ubytoval čmeláka lučního. Byla docela zima, předpověď na další dny nebyla dobrá. Bylo mi ho líto a tak jsem mu rozdělal trošku cukru do víčka od pet-lahve. Nepostřehl jsem, že by vyletěl a rovněž tráva ve vchodu se nehýbala. Včera v noci provedenou kontrolou jsem zjistil, že královna sedí přímo na pozorovacím skle. Byla nějaká divná. Pomalu se pohybovala,nebzučela, vypadala jako by byla ztuhlá zimou. Po chvíli spadla na vystýlku a zůstala tam. Asi za hodinu jsem opět nakoukl a královna zase byla na skle. Dnes ráno zase.Je vidět, že má snaho se pohyboval, ale moc ji to nejde. Je možné, že by se překrmila cukrem a takto pak reagovala? Může být ale také nemocná. Nevím, zda mám ji odstranit ze čmelínu a nabídnout ji jinou.
otas

Ahoj,
čmeláka skalního jsem viděl jenom jednoho, ale teprve se zotavoval po probuzení. Většinou se vracejí - co si pamatuju posledních pět let, tak skoro pokaždé.
Minulý týden jak bylo hezky tak se mi podařilo zatím osadít tři úlky čmelákem lučním a tři čmelákem zemním - všechny maminy létají a vracejí se
i když v Brně je škaredě a druhý den prší ...
Ale ve středu by se mělo oteplit tak budeme pokračovat ;)
Přeji všem hodně úspěchů
Niky1
TOP člen
TOP člen

Otasi,díky za za zprávy z Brna. :) Pěkně se ti zadařilo,začátek sezóny a ty už jich máš tolik.
otas

Spíš to vypadá , že má hlad.
Vytáhni ji ven a nakrm
Odpovědět