Chov čmeláků v roce 2018
-
Dobrý den, prosím o radu. Při usazování samičky, jak dlouho je normální, že je ve cmelině? Kdy se do toho vložit a pustit ji na svobodu mám strach, aby našla cestu ven, přece jen mají sílu a různé tam hrabou. Jinak ul mám podle plánů, věřím, že jsem nic nezanedbal. Za radu děkuji. Jakub
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Jakube, uzavřený vchod nechávám tak maximálně 10 minut. Pokud matka nevyleze do 2 - 3 hodin, tak je nutné se podívat dovnitř. Nejspíš bude zatuhlé někde v rohu nebo nahoře na výstelce. Matku je dobré dát na nějakou kytku na slunce, případně ještě nakrmit cukerným roztokem. Po chvíli pak většinou odlétne.Camelak123 píše: ↑ned 08. dub 2018 12:08:19Dobrý den, prosím o radu. Při usazování samičky, jak dlouho je normální, že je ve cmelině? Kdy se do toho vložit a pustit ji na svobodu mám strach, aby našla cestu ven, přece jen mají sílu a různé tam hrabou. Jinak ul mám podle plánů, věřím, že jsem nic nezanedbal. Za radu děkuji. Jakub
Honza79, odchyt rakytového už ukončujem. Ak mám obsadené tri čmelíny, musím nechať miesto i pre iné druhy. Dúfam, že po dvoch rokoch sa mi znova podarí ubytovanie skalného. Toho mám najobľúbenejšieho. Dnes som v práci a svieti slnko, tak dúfam, že mi tí rakytoví neobsadia aj zvyšné tri čmelíny.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
U nás pořád stejně. Hledají jen zemní, občas luční. Po dvou dnech se vrátila zemní, co se potkala se zahradní. Přilétla 2x odpoledne. Pobyla cca 10 minut. Uvidím, jestli zůstane na noc. Ale zdá se mi nějaká divná...
Tak já mám skalního jenom jednoho. Buď se ten první při třetím návratu spletl a vlezl do úlku co jsem si myslela,že si druhý skalní sám obsadil nebo něco jiného.Hlavně,že mám alespoň jednoho,i když se s tím prozatím nesmiřuji.
Dnes se mi zřejmě podařilo ubytovat polního a lučního-to uvidím zítra.Tak ještě kdyby se podařil zahradní,rokytový,hájový a lesní,pak budu maximálně spokojená. Ale stejně nejvíc radosti mi dělá skalní.
A u zemních už také nosí pyl i ta z 5.4.,i ta co se sama ubytovala do úlku pro rokytového.Ale je vidět,že jí to dělá trochu problém jelikož se nasměruje o hodně níž při příletu a pak musí stoupat nahoru.Doufám,že ji to moc nevysílí nebo přijde na to jak hned přiletět správným směrem.
Nižší místa jsou asi pro zemní přeci jenom výhodnější.Dokonce i skokan dnes tolik neotravoval.
Dnes se mi zřejmě podařilo ubytovat polního a lučního-to uvidím zítra.Tak ještě kdyby se podařil zahradní,rokytový,hájový a lesní,pak budu maximálně spokojená. Ale stejně nejvíc radosti mi dělá skalní.
A u zemních už také nosí pyl i ta z 5.4.,i ta co se sama ubytovala do úlku pro rokytového.Ale je vidět,že jí to dělá trochu problém jelikož se nasměruje o hodně níž při příletu a pak musí stoupat nahoru.Doufám,že ji to moc nevysílí nebo přijde na to jak hned přiletět správným směrem.
Nižší místa jsou asi pro zemní přeci jenom výhodnější.Dokonce i skokan dnes tolik neotravoval.
Já mám zemní na první pokus, první čmelák na zahradě a povedlo se, pak se mi vrátila luční co jsem je měla loni pod podbitím pod střechou, na podzim jsem ucpala všechny dírky, převrtali jsme stěnu a dali dva čmelíny na polici v co největší výšce, nenašla ani jeden vchod. Tedˇ se krmí na plicníku tři, jedna hezčí než druhá. Já čekám jestli se mi vrátí skalní z lonska. Měla jsem dvě hnízda. Ucpáváte večer vchod než máte klapku dole? K večeru se mi krmila nádherná rokytová, ale ta černá forma, chtěla jsem ji vyfotit, ale přišel mi asistovat pes a vyplašil ji.Takže ani fotka. Má ale na zahradě mnohem více čmeláků než jiné roky. Je to tou změnou v kytkách. Niky prosím Tě, pro lonské skalní musím nechat čmelín na úplně stejném místě, měla jsem tam v létě slunko, takže jsem ho přestěhovala o 1,5m a ještě mám vedle něj druhý čmelín pod stříškou, to už asi nenajde.
Teda lidíí, to se nám to rozjelo !
U nás děsnej vítr, dneska hledaly jen zemní jinak nikdo,ale zemních spousta.Nakonec jsem nevydržela a jednu ubytovala.Zahradní se mi chodí pořád krmit na hyacinty,pyl nenosí, ale ani nehledá .
Luční ze včerejška létá, ale žádné další nehledaly.Hájové už taky žádné.Byla to dneska jak zemní invaze.Žádné jiné druhy nebyly vidět!
Starosti mi dělá usazená hájová, od včerejška do dnešního večera bez pohybu...to by mě hodně mrzelo...
Ty rokytové vám teda závidím.. .Za každou hledačkou vyběhnu a prohlížim.Kde vám hledávají zahradní?
Jinak úlek s druhou zemní je hodně oblíbený, jednu jsem tam strčila, další si tam došmejdila sama a obě zaměřily.Během dne jsem tam viděla zaplout další šmejdilku, ale ta hned vyletěla..Večer jsem strávila +- 2hod hlídáním a vypadá to, že lítá jenom jedna, zato je to tmavý superdělo.Tak snad se nic nepokazí. Zemní Navrátilová už nosí pyl .Je tam prokazatelně od 4.4. jestli byla o něco dřív ?Ale spíš ne.Sklápim klapku ,už musí lítat pod ní.Ale zatím se nedotýká.
Zítra má být hezky, ale mám tu vnoučata, to nebude na nic čas.Skalní zatim nic.
Tak držím palce ať jsou jen dobré zprávy
Já neucpávám, ale po 4 -5 dnech začínám sklápět klapky.A sklapuju celkem rychle.
Nové usazené nenechám déle jak hodinu, pak jsou schopny ještě i samy vyletět zvednutou střechou .Když ne , dám je na květ na slunce a ony za chvíly odletí.
U nás děsnej vítr, dneska hledaly jen zemní jinak nikdo,ale zemních spousta.Nakonec jsem nevydržela a jednu ubytovala.Zahradní se mi chodí pořád krmit na hyacinty,pyl nenosí, ale ani nehledá .
Luční ze včerejška létá, ale žádné další nehledaly.Hájové už taky žádné.Byla to dneska jak zemní invaze.Žádné jiné druhy nebyly vidět!
Starosti mi dělá usazená hájová, od včerejška do dnešního večera bez pohybu...to by mě hodně mrzelo...
Ty rokytové vám teda závidím.. .Za každou hledačkou vyběhnu a prohlížim.Kde vám hledávají zahradní?
Jinak úlek s druhou zemní je hodně oblíbený, jednu jsem tam strčila, další si tam došmejdila sama a obě zaměřily.Během dne jsem tam viděla zaplout další šmejdilku, ale ta hned vyletěla..Večer jsem strávila +- 2hod hlídáním a vypadá to, že lítá jenom jedna, zato je to tmavý superdělo.Tak snad se nic nepokazí. Zemní Navrátilová už nosí pyl .Je tam prokazatelně od 4.4. jestli byla o něco dřív ?Ale spíš ne.Sklápim klapku ,už musí lítat pod ní.Ale zatím se nedotýká.
Zítra má být hezky, ale mám tu vnoučata, to nebude na nic čas.Skalní zatim nic.
Tak držím palce ať jsou jen dobré zprávy
Já neucpávám, ale po 4 -5 dnech začínám sklápět klapky.A sklapuju celkem rychle.
Nové usazené nenechám déle jak hodinu, pak jsou schopny ještě i samy vyletět zvednutou střechou .Když ne , dám je na květ na slunce a ony za chvíly odletí.
Blanko,pro skalní je třeba nechat úlek na stejném místě,protože bude v tom místě hledat.Ta moje první kroužila před úlkem kde loni byli skalní a přesto otvor nenašla.Je ale pravda,že jsem změnila zelenou barvu úlku na přírodní dřevo,jen klapka zůstala stejná.Tak jsem ji odchytila a dala dovnitř,vběhla okamžitě.Samozřejmě nemá smysl nechat úlek v nevhodném místě,leda jako nástrahu a hned po usídleni zavřít a přemístit na správné místo.Pak otevřít vchod a sledovat jestli udělá pamatovací let,což by měla.
Ono je hlavně dobré že se vracejí a je možné je odchytit na zahradě a není třeba hledat jinde.Horší je když nemáš štěstí je v té době vidět.
Pak dej vědět zda se návrat či odchyt na zahradě povedl.
Ono je hlavně dobré že se vracejí a je možné je odchytit na zahradě a není třeba hledat jinde.Horší je když nemáš štěstí je v té době vidět.
Pak dej vědět zda se návrat či odchyt na zahradě povedl.
-
Dobrý den, předem díky za radu ohledně královny a času v úlu a její případné osvobození. Mám prosím ještě jeden dotaz na vás odborníky se zkušenostmi.
Dá se s jistotou tvrdit, že když královna, která po prohlídce úlu a kvalitním pamatovacim letu, se po odletu do úlu jednou vrátí, že je usazená? Nebo ještě v tuto dobu, řekněme pár dní prohlíží i další možnosti usazení? Jde mi o to, jestli je v tom už vypozorovane nějaké pravidlo, když se dodrží ideální podmínky, královna se nijak neruší atd. Dá se potom snad tvrdit, když se nevrátí, že uhynula? Omlouvám se pokud to zní hloupě.
Díky Jakub
Dá se s jistotou tvrdit, že když královna, která po prohlídce úlu a kvalitním pamatovacim letu, se po odletu do úlu jednou vrátí, že je usazená? Nebo ještě v tuto dobu, řekněme pár dní prohlíží i další možnosti usazení? Jde mi o to, jestli je v tom už vypozorovane nějaké pravidlo, když se dodrží ideální podmínky, královna se nijak neruší atd. Dá se potom snad tvrdit, když se nevrátí, že uhynula? Omlouvám se pokud to zní hloupě.
Díky Jakub