Ahojky z Valaška,
tak já hlásím zatím 4 rolní usazeny,další dvě z nějakých důvodů opustily čmelíny,ale nastěhovaly se místo nich samousazením luční.Lesní lítá pořád v pohodě-jen doufám,že se matka nezatoulá jako vloni a hnízdo zaniklo.
Jedna skalní lítá už týden,další skalní zatím bez zájmu.Do čmelína,kde byli vloni úhoroví a vyvedli plno matek se jedna jakoby přišla kouknout na loňský byt,bohužel se neusadila.
Zemní hledají a zahradní hledají,ale o nic nejeví zájem,i když ve čmelíně vydrží 10-15 minut,odlétají bez orientačního letu.
Takže 5 "bytů"je stále volných...uvidíme,co ještě za překvápko se objeví.
Chov čmeláků v roce 2020
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Určitě je,u mne vloni drvodělek lítalo snad 20-lákala je vistárie,letos se první ukázala ještě dřív,jak první čmelák.MilKa píše: ↑pon 13. dub 2020 18:56:49Není to drvodělka?lenkajitka píše: ↑ned 12. dub 2020 23:57:44Ahoj,
Posledních pár dní mi stále létá po zahradě něco, co nedokážu identifikovat. Jedná se o poměrně velkého tvora, skoro 2x tak velkého jako čmelák.
Je celý černý a zadeček je lesklý. Křídla mají modravý nádech. ...
Ahoj,
u me dnes skoroi mrtvo - na zahrade jsem videl hledat dve zemni, ale v tom studenem vetru bych je stejne nechytil.
Ve cmelinech je uz vic nez 1 den mrtvo take (kaminky se nehnou), tak jen doufam, ze to zitra ozije, jinak musim porad myslet i na nejhorsi.
u me dnes skoroi mrtvo - na zahrade jsem videl hledat dve zemni, ale v tom studenem vetru bych je stejne nechytil.
Ve cmelinech je uz vic nez 1 den mrtvo take (kaminky se nehnou), tak jen doufam, ze to zitra ozije, jinak musim porad myslet i na nejhorsi.
U mě dnes létali luční a zahradní, možná i hájová, skalní a rolní se mi zdáli, že nevytáhli sosák ze čmelínů, ale značku jsem dal až odpoledne, u jedné skalní se pohla, ale létat jsem nic neviděl.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
U mne zatím zemní už má rousky a učím přivirat klapku druhy zatim prazdny dal jsem i stelivo od myší usadil jsem 3× žádný pamatovaci let.Zde u karlstejna ráno -3 stupně a vítr zítra už má být teplo tak snad.
Stim počasím je to nahoru dolů.Zdravim.Jarda
Stim počasím je to nahoru dolů.Zdravim.Jarda
- Hugo.008
- Stálý člen
V pondělí se se mnou rozloučila krásná zahradní. A to jsem jí dohříval úlek, aby teplota neklesla pod 10°C. Zůstal po ní vrchovatý džbánek a buňka. Napočítal jsem v ní 11 vajíček. Musím říct, že jsem měl chuť to celé sbalit. Výčitky, že kdybych jí neodchytil mohla někde jinde ještě spokojeně hledat nebo dokonce hnízdit. Fakt jsem z toho byl hodně nešťastný.
Vybudoval jsem jeden zemní úlek a včera na první pokus se mi párkrát vrátila zemní. Pro usazování jsem ho nezasypával, aby byla možnost ho otevřít kdyby tam vytuhla. Tak tam chci teď ještě dát čidlo od teploměru. Chtěl bych porovnat změnu teplot uvnitř nad výstelkou.
A ještě řeším, jak minimalizovat vpád mravenců. Nadzemní ůlky mám na kuří nožce skrz kelímek s olejem, ale tady budu muset zvolit jinou metodu. Máte někdo něco odzkoušeného?
Vybudoval jsem jeden zemní úlek a včera na první pokus se mi párkrát vrátila zemní. Pro usazování jsem ho nezasypával, aby byla možnost ho otevřít kdyby tam vytuhla. Tak tam chci teď ještě dát čidlo od teploměru. Chtěl bych porovnat změnu teplot uvnitř nad výstelkou.
A ještě řeším, jak minimalizovat vpád mravenců. Nadzemní ůlky mám na kuří nožce skrz kelímek s olejem, ale tady budu muset zvolit jinou metodu. Máte někdo něco odzkoušeného?
- Hugo.008
- Stálý člen
Ve zde zmiňovaném dokumentu "Tajemný život čmeláků" sice sýkorka bránila hnízdo před čmelákem a nakonec ho snad jen odnesla v zobáku, ale ve skutečnosti je prý sem tam sezobnou. Ťuhýk taky. Takže asi jak kdy a jak kterého. U mě je dnes velmi rušno. K včerejší usazené zemní se dnes nacpala druhá zemní. Po 3 minutách jedna vystřelila jak torpédo a za dalších 7 minut vylezla druhá. Pak bylo asi hodinu a půl mrtvo. Následoval opět vstup dvou zemních a po necelé minutě zas jedna vylétla těsně pronásledovaná druhou. Ta tam pak nervózně chodila, zalézala a vylézala asi 10 minut. Snad si to vysvětlily a už bude klid.
-
Díky,Zdenda píše: ↑pon 13. dub 2020 20:00:46Určitě je,u mne vloni drvodělek lítalo snad 20-lákala je vistárie,letos se první ukázala ještě dřív,jak první čmelák.MilKa píše: ↑pon 13. dub 2020 18:56:49Není to drvodělka?lenkajitka píše: ↑ned 12. dub 2020 23:57:44Ahoj,
Posledních pár dní mi stále létá po zahradě něco, co nedokážu identifikovat. Jedná se o poměrně velkého tvora, skoro 2x tak velkého jako čmelák.
Je celý černý a zadeček je lesklý. Křídla mají modravý nádech. ...
dívala jsem se na obrázky pačmeláků a drvodělek a určitě je to drvodělka fialová. Nikdy dřív jsem si jí na zahradě nevšimla.
Dnes jsem pozorovala první dělničky čmeláka zemního, který obsadil díru v trávníku po hraboši polním. Další dva mám na skalce , kde hraboš v loňském roce také řádil. Alespoň že letos jsou v jeho norách příjemnější obyvatelé
Se zahradní to vypadá zle. Druhý den mrtvo a po poklepání bez reakce. Zas se mi dnes povedlo usadit lesní a po hodině se vrátila a léta. Jenže už jsem nějaký pesimista. Druhý, kterých jsou tu mraky létají a jediný zahradní co jsem viděl za celé jaro je sezobnut. Dokud ta lesní nebude mít alespoň dělnice, není nad čím jásat a ani pak není vyhráno.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)