Záleží na počasí a lokalitě. Ale obecně určitě do konce dubna, někde i počátkem května.
Chov čmeláků v roce 2018
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Jakube, v úvodu je dobré královnu sledovat, zda létá pravidelně, zda zůstává v úle na noc. Toho docílíš vlastním pozorováním nebo vložením drobného kamínku. Během pár dní by měla začít nosit pyl. Pak se dá říci, že je usazená. Ovšem vyhráno zdaleka není, venku čeká na královnu dost nebezpečí. Pokud se už usazená královna během 3 - 4 dnů neobjevuje, nebo není zjištěn pohyb přes klapku, je nutné udělat večer kontrolu.Camelak123 píše: ↑pon 09. dub 2018 8:47:24Dobrý den, předem díky za radu ohledně královny a času v úlu a její případné osvobození. Mám prosím ještě jeden dotaz na vás odborníky se zkušenostmi.
Dá se s jistotou tvrdit, že když královna, která po prohlídce úlu a kvalitním pamatovacim letu, se po odletu do úlu jednou vrátí, že je usazená? Nebo ještě v tuto dobu, řekněme pár dní prohlíží i další možnosti usazení? Jde mi o to, jestli je v tom už vypozorovane nějaké pravidlo, když se dodrží ideální podmínky, královna se nijak neruší atd. Dá se potom snad tvrdit, když se nevrátí, že uhynula? Omlouvám se pokud to zní hloupě.
Díky Jakub
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak mě zase dráždí zemědělci. Začali práškovat.... Navíc mi právě zaorávají moji oblíbenou louku, rozměr cca 100 m x 700 m. Zde jsem se nachytal čmeláků. Ani nechci domýšlet, kolik jich zničí a připraví možnost hnízdění a o zdroj potravy.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Když se matka zemního nespoléhá na chovatele, že jí před chladnou nocí zateplí vchod...
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Za ... 163034.jpg
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Za ... 163034.jpg
Nado mňou zase v zime úradovali doviaky ale to sú menšie svine ako zemedelci.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Stále stejná písnička... Jiné druhy než zemní snad letos nejsou. Zajel jsem autem na místa, kde kdysi bylo možné vidět čmeláky lesní. A nic, zahlédl jsem jen dva luční a asi pět zemních...
Pomatená zemní dnes opět provedla jednu návštěvu.
Pomatená zemní dnes opět provedla jednu návštěvu.
Honzo kdyby aspon nejaky. Dnes jsem si vzal dovolenou a nachodil peknych kilometru a narazil vsechovsudy jen na 4 hledajici zemni a to je vse. Jine druhy neni vubec videt Doufam, ze to je jen tim pozdnim oteplenim a teprve to v nasi oblasti zacne...
Kde vubec bydlis?
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Taky doufám, že ostatní druhy přijdou. Letos byl ten nástup jara poměrně rychlý.marek972 píše: ↑pon 09. dub 2018 19:23:30Honzo kdyby aspon nejaky. Dnes jsem si vzal dovolenou a nachodil peknych kilometru a narazil vsechovsudy jen na 4 hledajici zemni a to je vse. Jine druhy neni vubec videt Doufam, ze to je jen tim pozdnim oteplenim a teprve to v nasi oblasti zacne...
Kde vubec bydlis?
Bydlím poblíž Týnce nad Sázavou.