Chov čmeláků v roce 2020
-
Děkuju zkusim to.Jarda
Ahoj všichni, hlásím plno, čmelák luční 29. den, čmelák zemní 28. den, čmelák rolní 17. den a poslední měl být skalní, ale včera jsem neodolala a chytla rolního, kterému se u nás zalíbilo, takže na skalního budu muset počkat do příštího roku. Všem přeji úspěšný "odchov" nových matek.
Ahoj, tak ztráta dvou skalních byla rychle vyřešena. Do jednoho úlu jsem usadil další navrátilku a do druhého jsem sice nějakou matku usazoval, ale léta tam jiná (drobnější) asi další navratilka. Dnes jsem také usazoval lesního a udělal pěkný orientační let.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Tak já mám také obsazeno,i když ne tak jak bych si přála.Nejvíc polních což jsem po loňsku už nechtěla.4 jsem usadila,jedné se mi dnes zželelo když hledala v hromadě desek a to jsem netušila,že pár hodin nato si další sama obsadí úlek.S ní se samovolně usadily 3.
8 polní
2 skalní
1 luční
1 zahradní
1 rokytový
2 zemní ale ten jeden nejspíš neuspěje(buď bitva s polním nebo nárazový vítr či jiná příčina)
8 polní
2 skalní
1 luční
1 zahradní
1 rokytový
2 zemní ale ten jeden nejspíš neuspěje(buď bitva s polním nebo nárazový vítr či jiná příčina)
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak mám další dělnice, tentokrát u luční. Poslední dny mi trochu zamotaly hlavu a plány rokytky. Jedna, o které jsem si myslel, že byla hned první den vyhnána zahradním se najednou objevila a už nosí pyl. Dotyčný zahradní po 14 dnech dolétal a je nezvěstný... U loňského úlu s rokytkami jsem včera našel na klapce mrtvou matku. Už jsem si myslel, že je konec a náhle přilétla jiná matka, už s rousky. Zřejmě tedy došlo v předešlých dnech mezi matkami k souboji a vítězná matka takto jen mrtvolu své sokyně vyhodila ven...
Hehe Niky to máš čo chovať až do ďalšieho roka.Niky1 píše: ↑stř 29. dub 2020 17:15:12Tak já mám také obsazeno,i když ne tak jak bych si přála.Nejvíc polních což jsem po loňsku už nechtěla.4 jsem usadila,jedné se mi dnes zželelo když hledala v hromadě desek a to jsem netušila,že pár hodin nato si další sama obsadí úlek.S ní se samovolně usadily 3.
8 polní
2 skalní
1 luční
1 zahradní
1 rokytový
Honzo myslím že mám predsa len humennu.Dnes som si ich pekne poobzeral.Humenna má tmavšiu a výraznejšiu žltú oproti záhradnej ktorá nemá takú ostrú kresbu žltej s čiernou.Dnes som videl krásnu premenlivu s růskami na nohach ale hľadať som ešte nevidel žiadnu.Minuly rok som videl premenlivých vo vselijakej farebnej variácií.Jedna mala tyrkysovo žltú na hrudi a zadku no asi najkrajší cmeliaci pre mňa.Ale až po mojich.Moj stav.Honza79 píše: ↑stř 29. dub 2020 18:27:15Tak mám další dělnice, tentokrát u luční. Poslední dny mi trochu zamotaly hlavu a plány rokytky. Jedna, o které jsem si myslel, že byla hned první den vyhnána zahradním se najednou objevila a už nosí pyl. Dotyčný zahradní po 14 dnech dolétal a je nezvěstný... U loňského úlu s rokytkami jsem včera našel na klapce mrtvou matku. Už jsem si myslel, že je konec a náhle přilétla jiná matka, už s rousky. Zřejmě tedy došlo v předešlých dnech mezi matkami k souboji a vítězná matka takto jen mrtvolu své sokyně vyhodila ven...
1x zemna-rob.
1x lucna-rob.
1x záhradná
1x uhorova
1x sorojska
1x humenna
1x skalna ?
3x rolna ale jedna je zvláštne zafarbená
Stále 2 čmeliny voľné.
Naposledy upravil(a) Rapo dne čtv 30. dub 2020 18:12:37, celkem upraveno 2 x.
Vitej zpet Niky. Pekna radka polnich, snad nebudes bojovat pristi rok s navratilkami jeste vic - je mi jasne ze by jsi radeji vic skalnichNiky1 píše: ↑stř 29. dub 2020 17:15:12Tak já mám také obsazeno,i když ne tak jak bych si přála.Nejvíc polních což jsem po loňsku už nechtěla.4 jsem usadila,jedné se mi dnes zželelo když hledala v hromadě desek a to jsem netušila,že pár hodin nato si další sama obsadí úlek.S ní se samovolně usadily 3.
8 polní
2 skalní
1 luční
1 zahradní
1 rokytový
Strach mám,už letos mi jedna vlezla k zemnímu,našla jsem ji zesláblou na výstelce a pod úlkem hodně zesláblého zemního s pochroumanou horní nohou,který tam patřil.Ale nevím jestli je to důsledek jejich utkání či někde narazil pro silný nárazový vítr či to byla jiná příčina. Vždycky mi je těch polních líto jak usilovně hledají a úlky zůstaly volné,jelikož se mi je nepodařilo obsadit jinými druhy.Třeba dalším zahraním,rokytovým a skalní by mi ještě jedna také přišla vhod.Lesního jsem sice po dlouhých rocích chytila,jenže z toho nic není.Vrátil se po delší době,nejdřív létal co 3 hodiny(3 venku,8 minut uvnitř),pak se rozhodl pro jiný úlek a během několika dnů jich vyzkoušel několik,vlezl dokonce i ke dvěma polním,pak zmizel.