Dneska jsem viděl zajímavou věc. Jsem na chalupě a tak jsem se snažil zachránit sezonu a ještě nějaký úlek osadit. Hledaček tu bylo dost, spousta rolních, kterým až teď umožnilo počasí začít konečně hledat. Kromě toho už venku pačmeláci a toho se týká moje historka.
V trávě jsem se všiml velké zemní královny. Byla opravdu veliká, ne jako hledačka, ale jako už vypasená královna z hnízda. Bzučela, lezla po stéblech trávy nahoru a byla evidentně ve stresu. Pak slétla na zem a asi zalezla do země. Je už vysoká tráva, tak i když jsem se snažil, nic jsem na zemi neviděl. Asi za 20 vteřin na to přistála na stejné místo v trávě pačmeláčice. Nebyla snad ani větší než ta zemní, ale byl to mžik, neměl jsem čas jí prohlížet. Jen vím jistě, že to byl pačmelák a že přistála a zalezla někam do trávy na stejné místo. Jak jsem to zkoumal, tak asi za 2 minuty vylezla znovu zemní a opět bzučela a lezla po trávě. Po chvíli se vznesla a zmizela v dálce. Na místě už byl pak klid, pačmeláčice se už neukázala a ani žádné dělnice nelétali. Můžu jen předjímat, že se jednalo o trochu netradiční obsazení hnízda pačmelákem. No bylo to zajímavé, tak se chci s vámi podělit. Snažil jsem se i udělat video, ale není z toho nic, co by šlo ukázat.
Jinak usazování mi moc nešlo, asi jsem moc chtěl a tak jsem dělal chyby. První rolní udělala ukázkový let, ale pak se mě všimla a přišlo mi, že jí to vyděsilo. Nevrátila se, ale osadit další jsem si netroufl. V druhém jsem neodolal a zkusil osadit zemní i když v téhle době už je malá šance. No a ona předvedla takový neurčitý let, takže spíš ne, ale další hnízdona nějakou dobu nepoužitelné. Poslední úlek jsem šetřil pro skalní a nakonec jsem jednu i našel. Ale místo aby vylétla, tak po hnízdě chvíli lezla a pak váhavě odletěla. Tak jsem ze zoufalství v 8 večer osadil do tohoto hnízda alespoň jednu rolní, abych měl vůbec něco. Ta předvedla co měla a zítra uvidím, zda jí děšť neodradí od založení hnízda. Zítra má totiž už pršel a kdo ví, jak to bude dál. Kvete už rododendron, jiné roky plný skalních i jejich dělnic a letos ani jeden čmeláček
.