Zdravím všetkých čmelačích priateľov

dnes som sa bol prejsť na lúke za mestom, čas ubytovať čm. lesního, kterého som tu pozoroval a úspešne odchytil minulé roky....bohužiaľ počasie bolo hrozné, síce polojasno ale studený severný vietor... po 2 hodinách som to zabalil, odchytil som len jednu královnu čm. skalného a zlikvidoval pačmeláka českého /krmil sa na pampeliške/ ...cestou k autu som videl spomínaného čm. lesného, ale bohužiaľ som ho nestihol odchytiť :/ .. celkom ma to štve, človek je cez týden v práci /počasie super/ a keď prijde víkend tak déšť - klasika
Podaril sa mi však možno životný úspech, natrafil som na čmeláka zdobeného /Bombus distinguendus/. 70% istota

Podobal sa na čm. lesního akurát namiesto krásnej bielej farby prevládala žltá s čiernym miestom na hrudi. Podobne vysoký tón pri letu ako čm. lesní, bol takmer celý žlto-oranžový pričom hlavičku mal takmer schovanú v hustě ochlpeném kožuchu, zadoček oranžovo - žltý ....je krásny, napriek 100 % úspešnosti z posledných dní mi akoby usnul v úlu ...nevyšiel ani po 2 hodinách .. /to isté mi dnes spravil ten prvý skalný, vyletel po hodine bez zájmu/ ...
Má niekto skúsenosti, že by královna spravila pamatovací let po 2-3 hodinách strávených v úlu, alebo aj dlhšie, napr. na druhý den? stalo sa mi totižto raz, že královna čm. skalního spravila pamatovací let po otvorení strechy a musel som ju pak zložite učiť na vletový otvor
Zatiaľ obsadenosť len 2/6, 2x čm. zemní ... obaja odchytený 17.4. Na viac som nemal čas, dnes ešte len druhý lov

počasie bude teraz zlé takže budem dúfať že budúci víkend obsadím zvyšné úly..