To není dělnice, to je nezvanej nájemník Včera jsem vyčistila čmelín, protože ubytovanej čmelák nepřežil mrazivou noc
A dnes jsem usazovala čmeláka skalního.
Chov čmeláků v roce 2016
Zdravím všetkých čmelačích priateľov dnes som sa bol prejsť na lúke za mestom, čas ubytovať čm. lesního, kterého som tu pozoroval a úspešne odchytil minulé roky....bohužiaľ počasie bolo hrozné, síce polojasno ale studený severný vietor... po 2 hodinách som to zabalil, odchytil som len jednu královnu čm. skalného a zlikvidoval pačmeláka českého /krmil sa na pampeliške/ ...cestou k autu som videl spomínaného čm. lesného, ale bohužiaľ som ho nestihol odchytiť :/ .. celkom ma to štve, človek je cez týden v práci /počasie super/ a keď prijde víkend tak déšť - klasika
Podaril sa mi však možno životný úspech, natrafil som na čmeláka zdobeného /Bombus distinguendus/. 70% istota Podobal sa na čm. lesního akurát namiesto krásnej bielej farby prevládala žltá s čiernym miestom na hrudi. Podobne vysoký tón pri letu ako čm. lesní, bol takmer celý žlto-oranžový pričom hlavičku mal takmer schovanú v hustě ochlpeném kožuchu, zadoček oranžovo - žltý ....je krásny, napriek 100 % úspešnosti z posledných dní mi akoby usnul v úlu ...nevyšiel ani po 2 hodinách .. /to isté mi dnes spravil ten prvý skalný, vyletel po hodine bez zájmu/ ...
Má niekto skúsenosti, že by královna spravila pamatovací let po 2-3 hodinách strávených v úlu, alebo aj dlhšie, napr. na druhý den? stalo sa mi totižto raz, že královna čm. skalního spravila pamatovací let po otvorení strechy a musel som ju pak zložite učiť na vletový otvor
Zatiaľ obsadenosť len 2/6, 2x čm. zemní ... obaja odchytený 17.4. Na viac som nemal čas, dnes ešte len druhý lov počasie bude teraz zlé takže budem dúfať že budúci víkend obsadím zvyšné úly..
Podaril sa mi však možno životný úspech, natrafil som na čmeláka zdobeného /Bombus distinguendus/. 70% istota Podobal sa na čm. lesního akurát namiesto krásnej bielej farby prevládala žltá s čiernym miestom na hrudi. Podobne vysoký tón pri letu ako čm. lesní, bol takmer celý žlto-oranžový pričom hlavičku mal takmer schovanú v hustě ochlpeném kožuchu, zadoček oranžovo - žltý ....je krásny, napriek 100 % úspešnosti z posledných dní mi akoby usnul v úlu ...nevyšiel ani po 2 hodinách .. /to isté mi dnes spravil ten prvý skalný, vyletel po hodine bez zájmu/ ...
Má niekto skúsenosti, že by královna spravila pamatovací let po 2-3 hodinách strávených v úlu, alebo aj dlhšie, napr. na druhý den? stalo sa mi totižto raz, že královna čm. skalního spravila pamatovací let po otvorení strechy a musel som ju pak zložite učiť na vletový otvor
Zatiaľ obsadenosť len 2/6, 2x čm. zemní ... obaja odchytený 17.4. Na viac som nemal čas, dnes ešte len druhý lov počasie bude teraz zlé takže budem dúfať že budúci víkend obsadím zvyšné úly..
Tak u nás dneska snad úspěch.V podzemním úlku 15´zavříno, po dalších 30minutách vylezla prdelkou napřed, něco si pohrabala u vchodu a pak nádherný zaměřování.Viděla jsem to poprvé a to bylo něco.../cca v 15.30/..navečír jsem viděla šmejdit kolem čmeldu, ale nalítla jen ke vchůdku a za chvíli odletěla.Říkala jsem si ,že si snad nepamatuje kudy má vlézt/jestli je to ta samá/.A v sedm večer ..jedno malý kolečko kolem keříku pod kterým je úl a šup dovnitř!! To bylo radosti.Za chvíli vyletěla a šup na rozkvetlej keřík nabaštit.Pak už jsem nekoukala.Tak snad už zůstane.
V druhým čmelíně pobyla hodinu..dál nevim.Bylo sedm večer , byla jsem zmrzlá, tak jsem odešla..nevím, zůstala?,proklouzla mi?...dala jsem trochu mechu do vchodu...uvidím
Tak hodně zdaru
V druhým čmelíně pobyla hodinu..dál nevim.Bylo sedm večer , byla jsem zmrzlá, tak jsem odešla..nevím, zůstala?,proklouzla mi?...dala jsem trochu mechu do vchodu...uvidím
Tak hodně zdaru
Dnes na zahradě hledal jeden skalní. Podařilo se mi ho přemluvit síťkou, aby si vybral čmelín. Dlouho nevylézal a nemohl jsem čekat a sledovat. Takže nejistota. A najednou večer v 8 hodin vidím jak vlétá dovnitř. Takže zůstal.
Mám zkušenost, že se mi zemní, rolní i skalní vracejí v 8 hodin, skoro na minutu přesně. A to už je pěkně šero. Také se vám vracejí na poslední chvíli?
Mám zkušenost, že se mi zemní, rolní i skalní vracejí v 8 hodin, skoro na minutu přesně. A to už je pěkně šero. Také se vám vracejí na poslední chvíli?
Dnes se mi také podařilo chytit krásného čmeláka skalního. Ve čmelíně byl asi 20 minut, ale pak bez zájmu odletěl. Mohl jsem mu nabídnout jen ten můj plastový čmelín, který se zřejmě nelíbí nikomu.Nyní mi to mrzí, raději jsem měl zaimprovizovat jako Honza a pokusit se ho ubytovat do květníku v zemi.
Jinak čmelák rolní začal zase létat. Ve středu při kontrole nevydával žádné bručení, tak jsem předpokládal, že je pryč. Dnes však létal na pastvu.Ve skalce ale je prázdno - 2 pokusy o usazení čmeláka zemního. Jeden pamatovací let byl docela dobrý, tak uvidíme další dny /pokud vůbec budou při takovém počasí létat/.
Jinak čmelák rolní začal zase létat. Ve středu při kontrole nevydával žádné bručení, tak jsem předpokládal, že je pryč. Dnes však létal na pastvu.Ve skalce ale je prázdno - 2 pokusy o usazení čmeláka zemního. Jeden pamatovací let byl docela dobrý, tak uvidíme další dny /pokud vůbec budou při takovém počasí létat/.
Já mám bohužel také velmi smutnou zkušenost. Dvacátého jsem zjistila,že se nevrátil ten výkonný zemní z vnitřního čmelínu,nevím co se s ním stalo?Včera jsem tam zkoušela zemního,pamatovací let takový,že jsem si byla jistá návratem,bohužel tam asi není.
Doufám,že noc s neděle na pondělí a pak na úterý nebude tak strašná jak předpovídají.
Včera se mi konečně podařilo najít skalní,ale neměla zájem zůstat.Viděla jsem i zahradního,ale toho se mi nepodařilo chytit,čekala jsem až se někde zastaví a on nakonec odletěl.
Doufám,že noc s neděle na pondělí a pak na úterý nebude tak strašná jak předpovídají.
Včera se mi konečně podařilo najít skalní,ale neměla zájem zůstat.Viděla jsem i zahradního,ale toho se mi nepodařilo chytit,čekala jsem až se někde zastaví a on nakonec odletěl.
Co s ním mám dělat? Chová se opravdu divně. Ale prázdný hnízdo mu je stejně k ničemu a dělnice tam nebyly. A je malejJanek92 píše:Ahoj Mája, ten nezvaný nájemník je pačmelák, som si tým takmer istý...spôsob akým lieta, vzhled ..možno tvoju královnu nezabila zima ale tento špatiak,