Chov čmeláků v roce 2019
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Rapo,no taky mám všude myšinu,posbíral jsem po zahradě vyhrabané myší hnízda,ale měl jsem je jen v pergole celou zimu v bedýnce,aby vyschly,něco jsem ještě našel na jaře,ale vždycky mokré,tak to bylo zase venku.Žeby to vyčichlo?
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky no myslel jsem si to taky - zemního bych Vám nefotil ... Ale fakt nevím, doufal jsem, že to znalec jako ty nakousne Neměl na hlavě ani pod křídly nic, učesaný mi přišel, ale zas byl menší jak klasická zemní a rozhodně víc do žluta. Jednoho podobného jsem chytil i hledajícho, studovali jsme ho s dcerou a na konec ho pustili, protože zemního nechci usazovat zatím víc jak 1ks. Možná chyba, ale po bitvě, prostě válečná porada a dcera měla za to, že ta barva je víc k cihlové žluté než citronové... Některý se rozlišují hodně blbě...
Jinak já jsem se zařekl, že s výsledky usazovaček přijdu až s dělničkama ono to někdy pak ostatní zbytečně stresuje, že ještě nemají nic a jiní už hlásí plný stav a přitom je to podle lokality a pak se zbytečně cpou zemní.
Byť chápu tu radost a že se chce každý po zimě čekání pochlubit ...
Já letos nedám víc jak jednoho zemního (a toho mám jen pro sichr a test pastí - kdyby byla v okolí nějaká katastrofa) to raději nechám úly prazdné. On to zas tak moc nepotřebuje. Zkusím místo něj toho hájového tak 1 max 2ks snad se trefím...
Zdendo 20ml stříkačka mi přijde malá a já je přes stříkačku (byť mám k nim z Vás asi nejlepší přístup) neusazuju, přijde mi to zbytečné. Šetrně je přesouvám přímo z toho pytlíku na moč a zvratky co na ně mám / nebo u Vás by to byla síťka přímo. Stříkačka mi přijde o násilí navíc, ale neberu to, někdo s tím má dobré zkušenosti...
Jinak já jsem se zařekl, že s výsledky usazovaček přijdu až s dělničkama ono to někdy pak ostatní zbytečně stresuje, že ještě nemají nic a jiní už hlásí plný stav a přitom je to podle lokality a pak se zbytečně cpou zemní.
Byť chápu tu radost a že se chce každý po zimě čekání pochlubit ...
Já letos nedám víc jak jednoho zemního (a toho mám jen pro sichr a test pastí - kdyby byla v okolí nějaká katastrofa) to raději nechám úly prazdné. On to zas tak moc nepotřebuje. Zkusím místo něj toho hájového tak 1 max 2ks snad se trefím...
Zdendo 20ml stříkačka mi přijde malá a já je přes stříkačku (byť mám k nim z Vás asi nejlepší přístup) neusazuju, přijde mi to zbytečné. Šetrně je přesouvám přímo z toho pytlíku na moč a zvratky co na ně mám / nebo u Vás by to byla síťka přímo. Stříkačka mi přijde o násilí navíc, ale neberu to, někdo s tím má dobré zkušenosti...
Cmeliak má dobrý čuch.Ja som to hniezdo mal od jesene tak pochybujem že by ta myšina vyprchala.
Nové umístění čmelínů. Ta poslední fotka je jak jsem překopala zahradu kvůli čmelákům, všude jen medonosné kytky.
https://blanka06.rajce.idnes.cz/umisteni_cmelinu_2019
https://blanka06.rajce.idnes.cz/umisteni_cmelinu_2019
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Blanko, moc pěkné! Obzvlášť ty vnitřní úly jsou paráda.
U nás se to dnes rozlétalo, začly hromadně hledat matky zemních občas i lučních. Jednu zemní jsem zkusil a zdá se, že je usazená. Po dvou hodinách se vrátila, odpoledne jsem ji pak viděl přilétat. Takže momentálně 2x zemní a budu čekat na další druhy.
U nás se to dnes rozlétalo, začly hromadně hledat matky zemních občas i lučních. Jednu zemní jsem zkusil a zdá se, že je usazená. Po dvou hodinách se vrátila, odpoledne jsem ji pak viděl přilétat. Takže momentálně 2x zemní a budu čekat na další druhy.
Pekný večer všetkým.Tak rekapitulácia po víkende.9,2,10 navratilkyne fungujú a 3,6 usadene taktiež.Vsetko zemné.11 od včera večera žiadny pohyb tak som klapku zavrel.6 čmelinov mám voľných lebo dnes som 1 starší ,nadzemny,polystyrénovy,menší dal do prevádzky pre iné druhy.Dnes som chytil 5 zemnych len pre to aby som skontroloval či to nieje zadradna(záhradná ma očarila.Pustil som ich ale boli to ukážkové hladacky a ľahko sa chytali.Dost sú si podobné.Dnes som videl aj skalnu,rolnu,lúčnu čo sa len kŕmili a nejakú extra rýchlu 2x čo som nestíhal a ani syn poobzerať.Tak sa majte.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Karle,už jsem tu stříkačku zrušil,hledačky chytám tak,že přiklopím obyčejný mikrotenový sáček na ně a pak opatrně je dostanu do krabičky od sirek.Ve čmelínech mám ve strůpku otvor a tím je pouštím dovnitř.Popřípadě větracím otvorem,na který mám redukci z polystyrenu,aby těsnil a krabička se dala přiložit a vpustit čmeldu.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnes od rána cca 9 hodin samí luční,pokusil jsem se usadit 4x,nechal jsem je zavření tak hodinku,ale snaha moc o bydlení nebyla.Až po 15 jsem zkusil dvakrát zahradní a jednu zemní,ale už jsem pak nekontroloval odlet.Takže 11 čmelínů pořád volných...asi dám inzerát do čmelařských novin-pronajmu zadara
Za mého mládí jsem měl hodně úspěchů s rokytovýma,ale poslední roky se po nich snad zem slehla.
Za mého mládí jsem měl hodně úspěchů s rokytovýma,ale poslední roky se po nich snad zem slehla.
Hodinku?Neviem či ti rozumiem ale ja kráľovnú nechám vliezť zo striekačky do čmelina a na 8-10min. uzavriem vstup a potom ho otvorím.Zdenda píše: ↑ned 24. bře 2019 20:48:44Dnes od rána cca 9 hodin samí luční,pokusil jsem se usadit 4x,nechal jsem je zavření tak hodinku,ale snaha moc o bydlení nebyla.Až po 15 jsem zkusil dvakrát zahradní a jednu zemní,ale už jsem pak nekontroloval odlet.Takže 11 čmelínů pořád volných...asi dám inzerát do čmelařských novin-pronajmu zadara