Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Teplota dnes ráno dva stupně pod nulou, přes den tak 5 až 8 stupnňů, občas sněhové přeháňky. Dny euforie střídá smutek. Po dnešku mám chuť vzít palici a všechny čmelíny rozmlátit :x Ten včerejší divný zemní byl samozřejmě z čmelínu, dnes se u vchodu také nic nedělo. Tak jsem se teď podíval dovnitř, našel jsem jen opuštěné dílo - více fotka:

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Bo ... estris.jpg

Další zemní se dnes vůbec neobjevil, dám mu ještě zítřek, ale mám špatnou předtuchu.... Jen ten luční lítá počasí nepočasí, doufejme, že se dočkám v nejbilžších dnech dělnic. I ten skalní v květináči toho musí mít dost, dnes poprvé vylétl kolem 14. hodiny....
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,to je mi líto.Nakonec bude třeba přidávat do čmelínů preventivně cukrový roztok,aby matky měly pro sebe vždy pokrm v reservě,pokud bude takové počasí i v dalších rocích.Otázka,jestli povrchové čmelíny dokážou v tomto počasí s minusovými hodnotami udržet přijatelnou teplotu. ;)

Zajímalo by mě jak to snáší zakoupení čmeláci z českého čmeláka v takovém mrazivém počasí?Možná když už je dílo rozvinuté,dokážou se čmeláci více zahřát a tak to bez úhony přežít a vždy někteří zůstávají uvnitř a zahřívají plod. :?:
Mája

Ahoj, děkuju za názory na nájemníka. O víkendu jsem nebyla doma, tak nevím, co se kolem čmelínů dělo. Dnes ráno byly -3 stupně, čmelíny jsem včera přikryla a vchod zavřela, tak snad to stačilo.

Nepoužíváte někdo malý čmelín na zeď ze zelené domácnosti?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Májo,myslím,že ho má Pučmeloud.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Včera u nás posněhávalo, ale i vylezlo sluníčko, ale neviděla jsem jedinýho čmeldu se někde krmit.Ani ta naše nájemnice asi nevylezla.Když to tady čtu, bojim se, aby ta moje radost netrvala jen 2 dny :oops: Ale u nás je každý rok takovéhle ochlazení, letos je chladno dost dlouho, ale téměř každý rok koncem dubna začátkem května nasněží a vydatně.Na 3 -4 dny je vše bílé, na olistěných a rozkvetlých stromech bývá spousta těžkýho sněhu..To letos je to zatim dobré.. Říkám si, že přeci to musejí čmeláci nějak zvládat.A že třeba ty neúspěchy jsou přirozené a neovlivnitelné přírodní záležitosti.Protože mám pocit, že alespoň u nás se nic neobvyklého /co se týká počasí/ neděje.A jestli jim letos někomu z nich poskytnu relativně bezpečnej domeček , udělám víc než před rokem.
A jestli se mi nepodaří nikoho ubytovat a odchovat /bude mi to sice líto/, alespoň budu víc myslet na to, co a jak mi roste na zahradě, čím a jak často budu sekat louku a pokusím se z tý mrtvý louky zničený jezeďákama udělat kvetoucí krasavici.
Nebuďte smutní..ještě před měsícem, jsem věděla jen , že čmeláci existují.Už to, že na ně myslíte, a snažíte se jim ulehčit, je víc , než je v dnešní době u většiny běžné.A navíc, vedete k tomu i děti. ..a další "blázny".
Držím palce..nám všem a hlavně čmeldům.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak dnes ráno opět minus dva stupně... Uvidíme jak to půjde dále. Vzhledem k vývoji počasí bude ještě čas na usazování v průběhu května až se počasí trochu ustálí. Některé matky o hnízdo přisly jiné ještě nestihly založit. Nezvdávám to! Kavcaa, diky ta podporu.

Niky, určitě jsou na tom čmeldové od Českého čmeláka lépe, pár jedinců navíc dovede lépe udržet podmínky pro zdárný vývoj. Proto s napětím očekávám, kdy se objeví dělnice od lučního. Snad se vylíhnou co nejdříve. Jinak ta zima luční královnu taky umoří :(

Niky, máš pěkný profilový obrázek ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo děkuji,když ne ve čmelínu,tak prozatím alespoň v avataru. :lol:
Také netrpělivě čekám na dělničky.Při pozdějším ubytování už by dva dny byly,teď je to nějak opožděné určitě kvůli nízkým teplotám.

Majlo,jak se daří tvým čmelákům ve vnitřních čmelínech?
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho po osídlení má královna funkční džbánek ? V pátek navečer se utetelila v sobotu lítala a v neděli...pochybuju, že vylezla? A první dělnice jsou za jak dlouho po osídlení?Taky jsem se na německých stránkách dočetla, že skalní nevyleze pokud je pod 10°C , to moc šancí nemám , že se vrátí ta co jsem jí usídlovala v sobotu...Máte to nějak vypozorovaný ? Nejtěžší na tom všem, je být trpělivá :D .V pátek se má oteplit...ale kdo to má vydržet čekat , že jo! :oops:
Janek92
Nový člen
Nový člen

Honza79 píše:Teplota dnes ráno dva stupně pod nulou, přes den tak 5 až 8 stupnňů, občas sněhové přeháňky. Dny euforie střídá smutek. Po dnešku mám chuť vzít palici a všechny čmelíny rozmlátit :x Ten včerejší divný zemní byl samozřejmě z čmelínu, dnes se u vchodu také nic nedělo. Tak jsem se teď podíval dovnitř, našel jsem jen opuštěné dílo - více fotka:

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Bo ... estris.jpg

Další zemní se dnes vůbec neobjevil, dám mu ještě zítřek, ale mám špatnou předtuchu.... Jen ten luční lítá počasí nepočasí, doufejme, že se dočkám v nejbilžších dnech dělnic. I ten skalní v květináči toho musí mít dost, dnes poprvé vylétl kolem 14. hodiny....

Honzo, to mi je ľúto, mne sa toto stalo s čm.lesním, nemohlo za to síce počasie ale iná královna ktorá ho vyhnala z úlu, nechal tam presne rovnaký džbánek s bunkou. Daj vedieť ako sa darí ostatným, moje bambule to zvládajú zatiaľ bez problémov..dôležitý bude ešte prvý týždeň po dělničkách, kým královna takmer prestane opúšťať hniezdo..ten prvý týždeň ešte bude lietať s nimi..

Nevešaj hlavu, treba sa pripraviť na sobotu ;)
josef569
Nový člen
Nový člen

U nás to vypadá taky špatně. Ráno byly čmelíny pod sněhem. Včera byl zaznamenán pohyb jen u 2 výletových otvorů. Do pátku, kdy má být tepleji je mnoho času, tak asi dám do přístupných čmelínů trochu roztoku cukru.
S ohledem na počasí byl bych vděčen aspoň za jeden funkční čmelín na sezonu 2016.
Odpovědět