Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Kyros
Nový člen
Nový člen

Niky, Honzo, díky za odpověď. Za hlavou má jen jeden pruh a konec zadku má černou špičku. Pronásledoval mého zemního k úlu, zemní rychle vklouzl dovnitř a tenhle záškodník zkoumal zavřené větrací otvory. Chtěl jsem se raději ujistit, příště už budu vědět. Jak by toho nebylo málo, navečer tu lítaj sršni :(
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
sob 21. dub 2018 20:15:22
Tak pačmeláky jsem naštěstí neviděla,ale čmeláci domácí také létají celkem málo.Hledající skalní jsem už několik dnů neviděla.Dnes na zahradě jen jednu zemní a polní.

Honzo,stěhování bohužel nebude. :( Ani si už nejsem jistá jestli je to zahradní. ;) Ale nechce se mi věřit,že by nějaká obří zemní hledala a našla otvor asi 2m nad zemí. :?: Když ji vidím tak jen přední hodně žlutý pruh.Nejdřív jsem nemohla zjistit kam vleze,lezla kolem horního trámu až nakonec a pak mi zmizela.Dnes večer jsem konečně objevila kam,v rohu je otvor a tam zmizí.Nemám se tam jak dostat jelikož vnější i vnitřní plášť je z desek vyplněný tou tzv. skelnou vatou. :( Nevím proč tam lezla,navíc tam asi neodchová potomstvo.A ještě málo tak tam odpoledne stejným průlezem vlezla dlouhá sršnice,sice jsem ji vyhnala,ale kdoví jestli se nebude chtít zítra vrátit.

Nevíte o případu,že by se čmeláci v tomto druhu izolace zdárně odchovali?
Ja este nemám podbijanie na dome a minulý rok fungovali od severnej a západnej strany domu v izolacii co mam poukladanu na strope (2x zemna ) a tento rok tam uz lieta skalna (od západu).
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo dík,že hnízdí v izolaci jsem už viděla,ale všechny asi nejsou na základě skelné vaty,nebo ta tvoje taková je?
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
ned 22. dub 2018 6:45:53
Rapo dík,že hnízdí v izolaci jsem už viděla,ale všechny asi nejsou na základě skelné vaty,nebo ta tvoje taková je?
Ahoj vata býva sklenna alebo minerálna.Ja mám sklennu.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Čaute. Tak samousadlicka rakytova si stráži cmelin poctivo.Uz keď 2 dni lietala z,, cmelina" tak sa jej tam dobijala ďalšia rakytova.Dnes sa tam tlačila ďalšia rakytova co so si myslel že samousadlicka sa nevie trafiť.Tak som tam nakukol dávajuc kamienok pre kontrolu.Taky bzukot spustila a vykukla nas..... z klapky tak som sa ani nehol a za chvilu zacuvala späť.Ina SBSka. Čauko.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kyrosi,mě navštívil dnes úplně stejný pačmelák. :x
Kyros
Nový člen
Nový člen

Niky, toho pačmeláka jsem viděl a odchytil jen jednoho, ale momentálně mě trápí večerní nálety sršní. Dnes mám na ně políčeno :D . Jinak u nás dnes hodně hledaček, luční a skalní, není už ale kde ubytovat, všech 6 hotelů je už obsazeno. :D
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak koukám, je to všude víceméně stejné.Taky jsem už chytla pačmeláka a sršně šmejdí taky . :roll:
Starousedlice mají sklopené klapky až na hájovou, ta jí odmítá nadzvedávat! Raděj se hned na první vznese a přesune se ke klapce skalní/ta jí má víc pootevřenou /! Ani se nepokouší pod klapku vlézt..Přitom pokud je malá škvírka , tak jí nadzvedne..nebo teda se spíš tak jako podsmýkne.Při prvním pokusu sklopení se napáskovala ke skalní a za chvíli přiletěla skalní domů .Malinkou chvíli čekám, pak se z úlu ozývá hromový dvojhlasný bzučení.Rychle jsem nadzvedla střechu...první vyletěla skalní z vrchu výstelky.Po chviličce hájová vylezla zpod výstelky.A čekám...Hájová se vrátila prakticky za moment a do malinko nadzvednutý klapky zaplula ,kam patří.Skalní mě teda napínala.Po půlhodině, už se stmívalo, jsem to vzdala a čekala, že se asi už nevrátí.Byla usazená jen 2 dny.Ale ráno už jsem viděla pohyb kamínku a během dne jsem si na obě raděj ještě počkala.
Takže, lítá mi 7 úlků.Poslední úlek mám rolní.
A jak píše Blanka, letos přijímaly úlky hodně dobře.Jen nevím, jak přesvědčím hájovku, aby začala nadzvedávat :roll: Asi budu muset počkat, až bude mít sklopíno i skalní..té jsem teda chuděře nasadila zrychlenej režim...teda oběma skalním...i kvůli škůdcům.
U nás pořád ještě hledají, luční, skalní, rolní i zemní.Ale taky až navečer.A třeba až do 8 večer!
Přes poledne, když jsou ty vedra, asi moc nelítaj ani usazené čmelandy.Pokud je vidím, tak ráno a nebo navečír..
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Jo a Pepana zajímalo, jak si povede dcera na balkoně ve 3 patře...Je to na prd.Nejdřív, že všechno sami...ale samo na to nemají tolik času.O víkendu jsem jim vezla jednu zemní v krabičce od čaje../chtěla jsem raději rolní , přijala by úlek určitě ochotněji, ale vzala jsem co bylo první, aby jsme vezli čmalandu chycenou těsně před cestou/
..Ale když jsem viděla tu její výstelku, bylo mi jasný, že odletí.Neposlouchala mě totiž pořádně a ona ty hobliny smíchala s vatou.Vznikla z toho hrubá mišmaš...A čmelanda byla v čajový krabce už 1/2h .. a já s sebou náhradní vatu neměla.Takže musíme v první řadě vyměnit výstelku a pak snad dáme ještě nějakej pokus..ale času je čímdál míň...A bydlíme 25 km od sebe...
Dneska mě napadlo, že vezmu celý úlek k nám, a než pojedeme s dětma navečír domu, ulovíme něco přímo do úlku a odvezeme ji rovnou v úle.
Bylo by škoda,kdyby takovej pěknej úlek zůstal prázdnej...
Ola

Ahoj, lidičky,
letos jsem rozšířila své hospodářství na pět čmelínů. Zatím mám prokazatelně obsazené tři - asi zahradní, myslím,že luční a myslím,že rolní. Snad se během týdne ujistím, jestli jsem je správně určila, ještě v tom občas tápu. Včera jsem odchytla krásnou skalní (určitě skalní), ani po 45 minutách nevylezla, tak jsem odklopila víko a ona tam bloudila nad výstelkou, ale byla klidná. Říkala jsem si, že už nic nemohu ztratit, tak jsem ji vzala do pytlíku a dala znovu ke vchodu. Pobyla uvnitř asi 10 vteřin, vylezla a provedla velmi pečlivě pamatovací let, tak doufám, že dobrý, Poslední úlek bych ráda obsadila zemní. Ty u nás začaly hledat jako první, ale odchytla jsem jen jednu obrovskou na okně dílny, což není vhodné, ale provedla pamatovací let, nicméně se už nevrátila. Mám ale obavy, že už je teď na zemní pozdě.
Jo a včera byl na tom stejném okně pačmelák, měla jsem dost času si ho prohlédnout. No, před pár lety bych si myslela, že je to čmelák.
Ola
Odpovědět