Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanko, jsem moc rád, že se zadařilo. Jen ten skalní může udělat trochu neplechu. Je otázkou, kde ve finále bude, když původně byl v tom čmelíně ve dvou metrech. Každopádně to sleduj. Klapka na budce bude plnit svou funkci jen když bude budka těsná. Pokud už je budka starší, mohou být mezi prkénky škvíry. A tudy se tam zavíječ dostane. Tak na to pozor. Ať se Ti daří!
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak čmelofandové..právě teď venku sotva 4°C,leje a luční vylezla na sběr... :roll: A to včera ve 3°C letěla naposled v 19.15 ještě ven.Je to hvězda.Doufám, že to vydrží bez úhony..dnes je tam týden.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kavcaa píše:
pon 17. dub 2017 8:44:33
Tak čmelofandové..právě teď venku sotva 4°C,leje a luční vylezla na sběr... :roll: A to včera ve 3°C letěla naposled v 19.15 ještě ven.Je to hvězda.Doufám, že to vydrží bez úhony..dnes je tam týden.
U me vcera litaly taky az do pozdniho vecera a dnes (4C a dest) zatim vylezla jen zemni (kaminek je super vec). Deky na cmelinech vypadaji po ranu zajimave :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Mě zas před několika dny vyletěla zemní do krupobití,ale hned naštěstí udělala otočku a vrátila se do bezpečí. :D
U nás teď také začalo pršet chvilku a přestalo.
Míra2

Tak se opět ozývám s prosbou o radu. Můj první čmelín je asi pravděpodobně zabydlen a létá tam větší druh pravděpodobně zemní, ale v sobotu jsem si všiml, že tam asi došlo k nějakému konfliktu, protože jsem na stříšce nalezl hodně pomalu se pohybující královničku menšího druhu, který jsem vůbec nechytal, viz obrázek.
Dokončil jsem druhý čmelín a vystlal ho teď již také i myšinou, včetně cupaniny a mechu. Malou jsem tam umístil a čekal. Neustále v této zimě vylézá ven a tak mám truchu strachu, že zmrzne.
Má to smysl jí tam vracet zpět?
Dal jsem jí ven víčko s cukrem ve vodě, ale nevím jak moc je zdatná. Zatím jsem jí dvakrát nalezl venku na stěně.
IMG_20170417_1259061.jpg
(612.8 KiB) Zatím ještě nestaženo
Niky1
TOP člen
TOP člen

Míro,cukrový roztok by měl 1,5 až 2 díly na 1 díl vody.Zkus ji trošku kápnout v blízkosti kusadel nebo namoč vatičku na špejli do roztoku a přisuň jí to opatrně ke kusadlům.Nebo ji dej na nějaký květ kde se může nakrmit.Určitě je zeslábla hladem a nemůže ani odletět.
Míra2

jj, díky ten roztok mám správně, akorát že ona vůbec nemá zájem ani při podsunutí přes pipetku. Pokud jí dám teď na květ, tak tam do zítřka zmrzne, má být pod nulou.
Teď do vypadá, že už zůstala uvniltř, tak počkám co bude zítra.
julio
Nový člen
Nový člen

Ahoj, tak som počas predĺženého víkendu kontroloval čmelíny. Dva čmelíny mám stále neobsadené a počasie nepraje, skoro celý deň na záhrade a žiadny hľadajúci čmeliak. V ostatných mám dvakrát lúčneho a dvakrát rakytového. Lúčnych som usadzoval ja a rakytoví sa usadili bez môjho pričinenia. Tri roky som sa snažil usadiť rakytového bez výsledku a tento rok mi to vynahradili sami. Chcel by som skalného, pred dvomi týždňami som skúšal dvoch a odvtedy som nevidel žiadneho. Zemných som usadzoval aspoň desať ale bez kladného výsledku a taktiež asi päť roľných. Ďalšie dni má na severe Slovenska snežiť, tak verím, že usadení to prečkajú bez ujmy a potom už dúfam prídu teplé dni a doplním tie ďalšie dva. Vám, ktorí už máte zaplnené želám veľa radosti a tým, ktorí nemajú, mnoho úspechov.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Julio děkujeme.Budeme to všichni potřebovat.
Dnes u nás /sever Čech/ na nule a má to spadnout až na -5°C a sněžit.Podle rady Honzy jsem na čmelíny dala co jsem našla..- starý oteplováky, prošívanej kabát, péřovou vestu..Snad jim to pomůže .Včera počasí špatné ,ale lítaly jako o závod.Jakoby se připravovaly, že několik dní nepůjde vystrčit nos.
Jedna zemní dokonce hledala.Zkusila jsem jí dát do úlku, ale tam mi zamrzla.Probrala se až doma v teple.Pak jsem jí teprve pustila.
Zemní a hájová mají dneska 21 dní od usazení.Jestli mi teď pomrznou, tak mě klepne. :roll:
Tak držím všem palce.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Julio,s těmi neusazenými polními-rolními mě to celkem překvapuje.Já vždy brala jako jistotu,když se nic neubytuje,tak polní na sto procent.Ale čmeláci jsou nevyzpytatelní. :) Rokytovi se mi také kdysi ubytovali sami,teď už několik roků nemůžu žádného chytit.Nebo skalní jsem poslední roky hledající ani nezahlédla a letos několik,dvě jsem i ubytovala. ;)

Těch mrazivých nocí se také bojím,zvláště ze čtvrtku na pátek. :(
Odpovědět